Saltar apartados

Els tres nous graus universitaris i la reivindicació de Medicina centren el discurs del rector en l'acte inaugural del curs 2018-19

Manuel Palomar ha reivindicat la “capacitat de la Universitat d’Alacant d’identificar noves necessitats socials, camins formatius inèdits i els senyals més recents dels mercats de treball” i de retre comptes pels impactes que genera a través del “Pla de Responsabilitat Social” que “guiarà l’acció de govern la resta de mandat”

 

Obertura_Curse2018_19_1
Obertura_Curse2018_19_2
Obertura_Curse2018_19_3
Obertura_Curse2018_19_4
Obertura_Curse2018_19_5

 

Alacant. Dijous, 13 de setembre de 2018

El paranimf de la Universitat d’Alacant ha viscut aquest dijous el solemne acte d’inici del curs acadèmic 2018-2019 amb el tradicional acte de lliurament de distincions als membres de la comunitat universitària que han fet 25 anys de dedicació a la institució o que han aconseguit l’edat de jubilació i que ha tingut la presència del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz.

Un acte en què el rector, Manuel Palomar, ha reivindicat “la capacitat de la Universitat d’Alacant per a exercir la seua responsabilitat, amb vista a atendre i identificar noves necessitats socials, camins formatius inèdits i els senyals més recents dels mercats de treball” i ha subratllat la impartició dels “nous graus en Relacions Internacionals, en Màrqueting i en Gastronomia i Arts Culinàries, que, juntament amb Medicina, formaven part de la proposta programàtica del meu segon mandat”.

En aquest sentit, el màxim responsable de la institució acadèmica ha destacat que “la Universitat d’Alacant té tots els requisits (professorat, infraestructures, tecnologies, laboratoris i pràctiques) per a la seua impartició, i amb un Pla d’Estudis que no he dubtat a qualificar com d’alta qualitat, nou, creatiu i d’avantguarda, obert a les especialitats clàssiques i a especialitats que s’obrin al futur, i orientat a formar en les bases científiques de la medicina moderna i en l’aplicació de les noves tècniques de diagnòstic i les noves teràpies”, a continuació ha apuntat que el grau de Medicina de la UA té l’aprovació de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació i que “mai ha passat que es denegue la implantació d’un títol implantat per l’ANECA”. “I tota la resta, si em permeten dir-ho així, és… política, com política va ser la decisió de la segregació de la Facultat de Medicina de la Universitat d’Alacant l’any 1997”, ha puntualitzat, i ha recordat, a més, que “la demanda d’estudis de medicina segueix sent elevada i en els pròxims 10 anys es podrien jubilar entre 70 i 90 mil metges. Una bretxa que, de ben segur, com més aviat millor, serà aprofitada per l’ensenyament privat, amb costos més elevats i un nivell de credibilitat i confiança clarament menor”.

En la seua intervenció, Palomar també ha fet referència a l’obertura del nou campus d’Alcoi, on s’imparteix el grau de Mestre Infantil “que ha cobert totes les places, amb llista d’espera i amb l’expectativa d’ampliar la formació i el nombre d’alumnes”. El rector ha recordat que “la Universitat d’Alacant està present, a través de 12 seus, inclosa la seu de la ciutat d’Alacant, i 17 aules universitàries, a totes les comarques” i ha assenyalat que “és la nostra manera, de contribuir a l’articulació del territori”.

El Pla de Responsabilitat Social d’Universitat d’Alacant que enguany estrena la institució després de ser aprovat en l’últim Consell de Govern del curs acadèmic també ha centrat bona part de la intervenció de Palomar qui ha assegurat que “es tracta d’una aposta institucional per a instaurar una relació ètica i transparent de la institució amb la societat. Una aposta estratègica que guiarà la nostra acció en la resta del mandat”. En resum, el rector s’ha referit a la RSU com “un gir cultural de la institució, un punt crucial i una estratègia de gestió holística que implica una política integral que obliga a considerar els impactes diversos de l’organització universitària pròpia, que ens situa entre el reduït nombre d’universitats que tenen una estratègia d’aquesta naturalesa”.

La secretària general de la Universitat, Esther Algarra, ha sigut l’encarregada d’obrir l’acte amb la memòria del curs 2017-2018, en què ha fet un repàs a les accions principals de la institució al llarg de l’any acadèmic.

La lliçó inaugural del curs acadèmic ha sigut a càrrec del catedràtic de Filosofia del Dret de la Universitat d’Alacant, Manuel Atienza, qui ha titulat la intervenció Una apología del Derecho. Una lliçó crítica amb la Universitat espanyola, amb ànim de la millora d’aquesta.

El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, en representació del Consell, ha elogiat la Universitat d’Alacant en la seua intervenció, “sobresurt en l’excel·lència acadèmica i investigadora, transfereix els seus èxits a la societat valenciana, espanyola i europea i, de manera creixent, entra en els fluxos de la globalització” i ha reivindicat les polítiques del govern valencià en la millora de beques, a les quals destinen “un total de 30 milions d’euros, vuit milions més que l’any 2017” i també ha assegurat que respecte al grau de Medicina, “ara és a la Generalitat a qui correspon fer el pas següent. S’està treballant en això; valorant tots els punts de la proposta. La decisió es prendrà des del diàleg, es valoraran totes les variables i es prioritzaran sempre els interessos de la societat d’Alacant i l’interès general de la Comunitat”.

Abans de començar l’acte un grup de treballadors de la Universitat s’han concentrat a l’entrada del Paranimf per a protestar, davant del rector i de tota la comitiva, per “l’eliminació de la reducció de jornada del PAS i de la càrrega docent del PDI als majors de 60 anys, el pagament del 100% de la carrera professional al PAS i la substitució del POI pel nou complement autonòmic que ha suposat que bona part del professorat contractat veja reduïdes les seues retribucions”, convocats pels sindicats de la UA.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464