Saltar apartados

L'ambaixador de Cuba a Espanya inaugura amb una conferència les activitats de commemoració del 60 aniversari de Casa de les Amèriques i del 500 aniversari de la ciutat de l'Havana, organitzades per la UA

Gustavo Machín parlarà demà de ‘Cuba en el contexto internacional’, una conferència amb la qual s’inicia un ampli programa de commemoració de la mà del CeMaB, la Seu Universitària de Torrevella i l’ajuntament de la localitat, l’Ambaixada de Cuba i la Casa de les Amèriques

Cine cubà, una exposició, conferències, un recital de poesia, contacontes i ancestres cubans, integren el programa

 

 

Alacant. Dijous, 4 d'abril de 2019

La Universitat d’Alacant, a través del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) i la Seu Universitària de Torrevella, juntament amb l’Ambaixada de Cuba a Espanya i l’Ajuntament de Torrevella, a través de l’Institut Municipal de Cultura i el Patronat d’Havaneres, han dissenyat un programa d’activitats ampli per a commemorar el 60 Aniversari de la creació de la Casa de les Amèriques, estretament vinculada al CeMaB, i el 500 Aniversari de la Ciutat de l’Havana, efemèrides que coincideixen amb el 20 aniversari del CeMaB.

Amb aquest motiu, l’ambaixador de Cuba a Espanya, Gustavo Machín, inaugura demà divendres 5 d’abril el programa d’actes amb la conferència «Cuba en el contexto internacional actual», a les 11 hores a la sala multimèdia de Rectorat. L’acte estarà presidit pel rector de la UA, Manuel Palomar, acompanyat per l’alcalde de Torrevella, José Manuel Dolón, per Eva Valero, directora del CeMaB, i José Norberto Mazón, coordinador de la Seu Universitària de Torrevella, els qui desgranaran el programa d’activitats «On Cuba s’hi mira», que inclou cine cubà, una exposició, conferències, un recital de poesia, contacontes i ancestres cubans, entre altres propostes.

El CeMaB aporta a la celebració l’exposició «60 anys de Casa de les Amèriques», una mostra que s’inaugura demà divendres 5 d’abril a les 20 hores a la sala d’exposicions Vista Alegre de Torrevella i que romandrà oberta al públic fins al 5 de maig. Aquesta activitat està organitzada per la Seu Universitària de Torrevella i l’Ambaixada de Cuba a Espanya. La inauguració de l’exposició Casa de les Amèriques estarà a càrrec de Gustavo Machín, ambaixador de Cuba a Espanya, l’alcalde de Torrevella, José Manuel Dolón, i Eva Valero, directora del CeMaB.

Complementant aquesta activitat, i com que enguany la ciutat de l’Havana fa 500 anys, el CeMaB ha organitzat a la Seu Ciutat d’Alacant un cicle de cine amb projecció de pel·lícules aquest mes d’abril, en les quals l’Havana és la protagonista, també amb la participació de l’Ambaixada de Cuba.

L’11 d’abril, les professores de la UA Carmen Alemany i Remedios Mataix, impartiran la conferència «De José Martí a la poesía de la revolución y post-revolución en Cuba» (20 hores. Casino de Torrevella); i el 30 d’abril, també a les 20 hores, l’escriptor i repentista cubà Alexis Díaz Pimienta oferirà un recital de poesia improvisada al Palau de la Música de Torrevella. El programa continuarà durant el mes de maig amb el contacontes infantil «Tía Tata», a càrrec de l’actriu cubana Marieta Sánchez, amb dues actuacions: el 2 de maig a les 12 hores, a l’Aula Universitària d’Aigües; i el 5 de maig a les 12 h, a la sala d’exposicions Vista Alegre de Torrevella. Marieta Sánchez també serà la protagonista de la proposta cultural «Ancestres: contes, música, dansa i poesia afrocubans», el 3 de maig a les 20 hores a l’Aula Universitària de Benilloba; i el 4 de maig a les 20 hores al Palau de la Música de Torrevella. Finalitza el programa amb un cinefòrum impartit per l’actor i director cubà Vladimir Cruz: el 16 de maig a les 19 hores a la Seu Ciutat d’Alacant; el 17 de maig a les 19 hores a la Seu Universitària d’Elda; i el 18 de maig, també a les 19 hores, al Palau de la Música de Torrevella.

 

La vinculació del CeMaB amb la Casa de les Amèriques

Entre les institucions que històricament han mantingut relacions amb Casa de les Amèriques es troba el Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (CeMaB) de la Universitat d’Alacant. En aquest any d’aniversaris, en el qual s’uneixen els vint anys de vida del CeMaB (en el marc dels 40 anys de la UA), aquesta exposició que ens brinda Casa de les Amèriques, feta de la mà de l’Ambaixada de Cuba a Espanya, conté el record de la importància de Mario Benedetti per a la institució. L’escriptor uruguaià va ser el primer director del Centre d’Investigacions Literàries de Casa de les Amèriques (actualment dirigit per Jorge Fornet) i va mantenir fins a la fi dels dies una estreta relació amb la mítica institució i amb el president d’aquesta, Roberto Fernández Retamar. La biblioteca personal madrilenya de Benedetti és un fidel reflex de la vinculació de l’escriptor amb l’entitat havanera: dedicatòries personals d’escriptors cubans i diversos manuscrits del poeta uruguaià amb la capçalera de la Casa evidencien aquest vincle, que és extensiu als grups poètics de l’illa. Una dedicatòria de Retamar a Benedetti és la millor mostra dels nostres llaços, que mantenim vius amb iniciatives com aquesta exposició: «A Mario, viejo, querido hermano, este viejo viejo librito, y el abrazo de siempre» (en Idea de la Estilística, 1979).

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464