Saltar apartados

La UA i el Gil Albert organitzen el congrés internacional Vibraciones de Juan Gil-Albert

Luis Antonio de Villena, Jaime Siles, Guillermo Carnero, José Carlos Rovira, María Paz Moreno o Pedro J. de la Peña entre els ponents

Amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alcoi, hi haurà 18 ponències, 21 comunicacions i altres activitats

 

Cartell_GilAlbertAlacant. Dimarts, 2 d'abril de 2019

El Congrés internacional Vibraciones de Juan Gil-Albert: «La fascinación de la constancia» organitzat per la Universitat d’Alacant a través del Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti i l’IAC Juan Gil-Albert arranca demà dimecres, 3 d’abril, a les 11.30 hores, amb un acte inaugural en el qual intervindran el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, el vicepresident de la Diputació d’Alacant i diputat provincial de Cultura, César Augusto Asencio, i l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés.

Després de l’obertura s’estrenarà la composició Musical nocturno, de Miguel Brotons, a càrrec de la Pilar Moral, soprano, i Pere Joan Carrascosa, al violoncel, tots dos del Conservatori Superior de Música Òscar Esplà d’Alacant, i començarà el congrés amb la conferència inaugural, «Gil-Albert, escritor esquisito y total», a càrrec de l’escriptor Luis Antonio de Villena. Villena va ser en els anys setanta un dels autors joves que van reconèixer l’escriptor alcoià com un dels seus antecedents literaris i va publicar, a més, un llibre de converses amb Juan Gil-Albert.

Un total de divuit ponències i vint-i-una comunicacions componen un ampli programa en el qual la literatura de l’autor alcoià serà sotmesa a debat, incloent-hi activitats com l’estrena d’una composició musical, la projecció de la pel·lícula Valentín i d’un documental, i una lectura de poemes.

Aquesta trobada commemora el vint-i-cinquè aniversari de la mort de Gil-Albert i ha estat organitzada durant un any sota la codirecció acadèmica dels doctors José Carlos Rovira, catedràtic de la UA, i José Ferrándiz Lozano, director de l’IAC, amb la presidència del poeta Francisco Brines, acadèmic de la RAE.

Un programa complet

Les ponències, que tindran lloc a la Casa Bardín, es prolongaran fins al dia 6 d’abril. Durant la jornada inaugural se centraran sobretot en l’obra poètica de Gil-Albert amb la participació d’Ángel Luis Prieto de Paula (Universitat d’Alacant), Manuel Valero, María Paz Moreno (Universitat de Cincinatti), Jaime Siles (Universitat de València) i Guillermo Carnero (Universitat d’Alacant).

En la segona jornada, el dia 4 d’abril, se simultaniejaran les taules de comunicacions a la Casa Bardín i la seu de la UA del carrer Ramón y Cajal. En aquesta darrera s’impartiran, en el tram final del matí, les ponències dels professors Juan Cano Ballesta (Universitat de Virgínia) i José Carlos Rovira (Universitat d’Alacant) sobre crítica de cinema i art. A la vesprada es parlarà a la Casa Bardín de la seua novel·la Valentín, i hi participaran com a ponents el dramaturg Alberto Conejero i el cineasta Juan Luis Iborra, director de la versió cinematogràfica de 2002 que es projectarà tot seguit.

El divendres 5 d’abril es compatibilitzaran de nou al matí les taules de comunicacions en totes dues seus, i finalitzaran amb les ponències d’Adrián Espí (Universitat d’Alacant) i Pedro García Cueto (IES Palomeras-Vallecas de Madrid) a la seu de la UA. El programa a Alacant es tancarà aquesta mateixa vesprada a la Casa Bardín amb ponències de Claudia Simón, que va preparar i catalogar l’arxiu personal de Gil-Albert conservat a la Biblioteca Valenciana, Ricard Bellveser, que com a director de la Institució Alfons el Magnànim va coordinar en el seu moment la publicació de les seues obres completes, i del biògraf Pedro J. de la Peña, seguits pels professors Juan Antonio González Iglesias (Universitat de Salamanca), i José Ferrándiz Lozano, que ponderaran la relació de Gil-Albert amb aspectes culturals d’Europa.

Alcoi, per la seua part, acollirà el final del congrés el dissabte 6 d’abril al matí en dos espais diferents i successius: la Casa de Cultura, en primer lloc, on es projectarà el documental Juan Gil-Albert, i l’actor Toni Misó farà una lectura titulada «Ocio y profesiones. Poemas de Juan Gil-Albert», i el campus de la UA a la ciutat, on serà pronunciada seguidament la conferència de cloenda «Juan Gil-Albert: guerra y exilio» per part del professor Manuel Aznar (Universitat Autònoma de Barcelona), a la qual seguirà una salutació de Luis García Montero, director de l’Institut Cervantes, prèvia a l’acte de cloenda institucional.

Tota la programació i actualitat sobre el Congrés, que utilitza com a hastag #GilAlbert2019, es troba disponible a la pàgina web.ua.es/congresogilalbert  

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464