Saltar apartados

La Universitat d'Alacant i l'spin-off EIS-METHODS analitzen com avaluar la dimensió social que generen els projectes de desenvolupament sobre territoris i poblacions

Les dramàtiques conseqüències dels grans desastres miners ocorreguts recentment al Brasil seran mostrades pel professor brasiler Demajorovic

 

Impacte_socialAlacant. 5 d'abril de 2019

El Departament de Sociologia I de la Universitat d’Alacant i l’spin-off EIS-METHODS de la Universitat de Huelva, organitzen les V Jornades Internacionals en Avaluacions d'Impacte Socioambiental «Metodologies d'avaluació d'impacte social» que tenen lloc des del 8 i fins al 12 d’abril de 2019 en diferents espais de la UA.

L’objectiu de les Jornades és discutir sobre les conseqüències socials, en moltes ocasions intangibles, que els projectes de desenvolupament generen sobre territoris i poblacions humanes.

Les avaluacions d’impacte social cobreixen un buit rellevant en la matèria d’avaluació d’impacte. Des de meitat del segle passat, les anàlisis econòmiques i, des de la dècada dels 70, els estudis ambientals són un requisit imprescindible per a l’aprovació i l’execució de grans projectes. No obstant això, no hi ha aquesta mateixa exigència per a avaluar la dimensió social. D’aquesta manera, la predicció de les conseqüències positives i negatives que les intervencions en el territori ocasionen sobre les poblacions humanes no és tinguda en compte i, per això, tampoc es prenen mesures per a maximitzar beneficis i minimitzar perjudicis a partir de criteris de justícia social i sustentabilitat.

Les Jornades compten enguany amb la presència de destacats investigadors d’àmbit llatinoamericà que mostraran els seus estudis sobre impactes del turisme, grans projectes miners, obres d’enginyeria hidràulica, perills naturals, etc. Entre la dotzena d’investigadors que exposaran els seus avanços en aquesta matèria destaca la presència de l’especialista brasiler Jacques Demajorovic. En l’actualitat, el professor Demajorovic està analitzant les causes dels grans desastres miners (Mariana i Brumadinho) que han ocorregut recentment al Brasil i que mostren les dramàtiques conseqüències, amb centenars de víctimes i milers d’afectats, si no es fa una gestió dels riscos socials adequada.

Dirigeixen les Jornades els investigadors Antonio Aledo Tur i José Andrés Domínguez Gómez. Organitzen CampusHabitar5U; Unitat Mixta d’I+D sobre Investigació Social al Medi Ambient (UA-CIEMAT-CISOT) del Ministeri d’Indústria, Economia i Competitivitat; el Departament de Sociologia I de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials; l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals (IUACA) i EISmethods.

La inscripció és gratuïta, a través de l’adreça de correu pablo.aznar@ua.es

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464