Saltar apartados

Un informe de la UA alerta dels riscos de les emissions de carboni en les edificacions

El projecte CRREM, finançat pel programa H2020 de la UE, publica el primer informe de 140 pàgines amb els temes clau per a aclarir els riscos en què queden els edificis que no s’incorporen a un procés d’inversió en eficiència energètica

 

InformeUA_CarboniAlacant. Dimarts, 16 d'abril de 2019

El sector immobiliari comercial d’Europa, un mercat que integra grans superfícies, oficines, hotels i immobles industrials i administratius, haurà de reduir les emissions de carboni més d’un 80% des d’ara i fins al 2050 per a complir amb els objectius de l’Acord climàtic de París.

Aquesta estimació surt de les consideracions d’experts d’Espanya, Alemanya, el Regne Unit i els Països Baixos que participen en el projecte CRREM (Monitor del risc d’emissions de CO2 en el sector immobiliari), finançat pel programa H2020 de la Unió Europea (UE), i que recentment han acabat el seu primer informe, en aquest cas relatiu als edificis comercials.

«Hi ha una preocupació enorme en els inversors i les grans empreses per saber quant han d’invertir en la renovació de les propietats comercials perquè siguen eficients a nivell energètic» i, així, complir amb els requisits d’emissions de carboni, ha afirmat, en una entrevista a EFE, la catedràtica d’Economia Aplicada en la Universitat d’Alacant Paloma Taltavull.

La política europea contra el canvi climàtic s’articula entorn de l’Acord de París, que té com a objectiu evitar que l’increment de la temperatura mitjana mundial supere els 2 graus centígrads respecte dels nivells preindustrials i cerca promoure, a més, esforços addicionals que facen possible que el calfament global no supere els 1,5 graus centígrads.

Això implica que el sector immobiliari comercial podrà emetre com a màxim la quantitat total de 24 milions de tones de carboni des d’avui fins al 2050.

Però, «al ritme actual d’emissions, aquesta xifra s’haurà aconseguit l’any 2039, segons les nostres previsions», ha apuntat Taltavull, investigadora principal del projecte a Espanya, juntament amb els experts Raúl Pérez i Francisco Juárez.

Per a prevenir un augment de la temperatura global per damunt dels 2 o els 1,5 graus centígrads, s’estima que les emissions de carboni haurien de reduir-se un 78% i un 91%, respectivament, des d’ara i fins al 2050.

A més, el quaranta per cent de l’estoc complet d’edificis a la UE haurà de ser sostenible dues dècades abans d’aquest termini, l’any 2030, segons els acords internacionals, ha indicat Taltavull.

La situació actual, no obstant això, es caracteritza per un parc d’edificis que bàsicament es va construir en la dècada dels cinquanta i seixanta del segle XX i ha de ser renovat en matèria d’eficiència energètica, fet que implica un desemborsament econòmic important, «la qüestió és quant», ha exposat la catedràtica.

«Estem calculant el nombre d’aquests edificis comercials, perquè no hi ha un cens, i aplicarem a aquesta tipologia d’immobles una base de dades molt potent de costos de rehabilitació energètica que ja fem en un projecte anterior» i que determina la capacitat que tenen les innovacions tecnològiques en la construcció per a disminuir les emissions de carboni, ha dit.

Els experts del projecte CRREM, que va començar l’any 2018 i durarà fins al 2021, plantegen desenvolupar una eina per a les empreses que preveurà les inversions necessàries per a reduir les emissions en els edificis comercials, fet que permetrà a aquestes calcular la rendibilitat o no d’aquest procés inversor i, en funció d’això, decidir si continuen utilitzant o no els seus immobles.

«La nostra informació donarà certesa al mercat perquè les empreses podran analitzar el risc d’actius obsolets (energèticament) en el sector immobiliari comercial» i «reassignar inversions en edificis més eficients des del punt de vista energètic», ha concretat Taltavull.

Al voltant d’un 40% del volum total d’emissions de carboni que es registra en l’actualitat procedeix dels edificis. D’aquest percentatge, entre el 23% i el 24% tenen l’origen en habitatges residencials i la resta, en immobles comercials, ha especificat.

En la seua opinió, les innovacions tecnològiques incorporades a la construcció per a captar i reduir les emissions de carboni seran més assequible en preu. A mesura que es milloren i se’n popularitzen l’ús, ajudaran a aquest esforç per complir amb la normativa europea contra el canvi climàtic, ha afegit.

«El sector públic no té diners per a fer aquestes renovacions» i, de moment, ha de ser el mateix mercat el que les duga a terme, segons Taltavull, per a qui, no obstant això, hauria d’haver-hi incentius des de l’administració, entre els quals ha citat la possibilitat de beneficiar-se de desgravacions fiscals per invertir en aquest àmbit.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d'Alacant participa en un projecte H2020 per a reduir les emissions de carboni en el sector immobiliari

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464