Saltar apartados

L'investigador de la UA Antonio Aledo i José Andrés Domínguez, de la UHU, presenten a la Seu el primer manual en castellà sobre metodologies per a avaluar l'impacte social de projectes

Obrirà l’acte la conferència sobre «Riesgo y vulnerabilidad en desastres mineros en Brasil», pronunciada per Jacques Demajorovic

 

Portada_llibre_ImpactoSocialAlacant. 9 d'abril de 2018

Dijous que ve 11 d’abril tindrà lloc la presentació del llibre Evaluación de Impacto Social: teoría, método y casos prácticos, coordinat pel professor Antonio Aledo, de la Universitat d’Alacant, i el professor J. Andrés Domínguez Gómez, de la Universitat de Huelva. L’acte de presentació tindrà lloc a les 20.00 hores a l’aula Miguel Hernández de la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, edifici situat a l’avinguda Ramón y Cajal.

Com a preàmbul a la presentació el doctor Jacques Demajorovic, del Centre Universitari FEI-Sao Paulo del Brasil, impartirà una conferència sobre «Riesgo y vulnerabilidad en desastres mineros en Brasil» que permetrà introduir, a partir d’un cas real, la importància de l’avaluació i la gestió de l’impacte social.

Evaluación de impacto social: Teorías, métodos y casos és el primer llibre amb vocació de manual escrit en llengua castellana sobre la metodologia d’Avaluació d’Impacte Social (EIS). Les EIS cobreixen un buit rellevant en la matèria d’avaluació d’impacte. Des de meitat del segle passat, les anàlisis econòmiques i, des de la dècada dels 70, els estudis ambientals són un requisit imprescindible per a l’aprovació i l’execució de grans projectes. No obstant això, no hi ha aquesta mateixa exigència per a avaluar la dimensió social. D’aquesta manera, la predicció de les conseqüències positives i negatives que les intervencions en el territori ocasionen sobre les poblacions humanes no és tinguda en compte i, per això, tampoc es prenen mesures per a maximitzar beneficis i minimitzar perjudicis a partir de criteris de justícia social i sustentabilitat.

Aquesta metodologia està basada en la identificació, l’avaluació i l’anàlisi dels impactes provocats per projectes d’intervenció (polítiques, plans i projectes) que tenen lloc en el medi social. Si bé aquestes intervencions generen impactes socials i culturals significatius sobre les comunitats humanes exposades, els instruments legislatius que regulen els procediments d’avaluació i validació dels projectes tan sols incorporen criteris de caràcter ambiental, tècnic i econòmic. La dimensió social i cultural dels costos i beneficis que els projectes generen sobre els actors socials queda desatesa en els marcs legals d’avaluació. No obstant això, analitzar i gestionar els impactes socials potencials d’un projecte genera efectes tangibles, com pot ser una millor distribució social d’impactes positius i mitigació d’impactes negatius, i intangibles, com és el consens i l’aprovació social, que contribueixen a l’èxit mantingut dels seus objectius i línies d’actuació.

El llibre-manual que es presenta recull l’experiència de més de vint anys de treball en casos espanyols, llatinoamericans i africans recollida per l’equip d’investigació coordinat pels professors Antonio Aledo i José Andrés Domínguez Gómez. Sobre aquesta experiència s’ha construït un desenvolupament teòric i metodològic progressiu que ha sigut arreplegat en aquest llibre.

La presentació del llibre consistirà en una taula redona orientada a la discussió de diferents aspectes del manual en la qual intervindran, a més dels coordinadors, María José Rodríguez, vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la UA; Joaquín Melgarejo, director de l’Institut de l’Aigua i de les Ciències Ambientals de la UA; i Armando Ortuño, professor del Departament d’Enginyeria Civil de la UA i director de Projectes d’INECA.

El manual es presenta dins de la programació de les V Jornades Internacionals en Avaluaciones d'Impacte socioambiental «Metodologies d'avaluació d'impacte social» que s’estan fent a la UA des del 8 i fins al 12 d’abril de 2019 en diferents espais. Les Jornades estan organitzades pel Departament de Sociologia I de la UA i l’spin-off EIS-METHODS de la Universitat de Huelva.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant analitza com avaluar la dimensió social que generen els projectes de desenvolupament sobre territoris i poblacions

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464