Saltar apartados

L'investigador del CSIC Vicente Rubio parlarà de la revolució estructural en Biologia i Biomedicina a l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA

Rubio aprofundirà en l’anàlisi de l’estructura, la visualització de la matèria, clau per a entendre els éssers vius, les malalties i el desenvolupament de fàrmacs nous

 

Alacant. Dimecres, 10 d’abril de 2019

Vicente Rubio Zamora, doctor en Medicina i Cirurgia, professor d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques en l’Institut de Biomedicina de València, impartirà demà dijous 11 d’abril la xarrada «Ver es creer: la revolución estructural de en Biología y Biomedicina», a l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), a les 19 hores. Rubio centra principalment les seues investigacions en les bases genètiques i moleculars de malalties estranyes congènites, l’estructura i la funció d’enzims i altres proteïnes diana d’interès biomèdic.

L’investigador, que estarà acompanyat per María José Bonete, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la UA, tractarà la importància de l’anàlisi de l’estructura, fet que anomenaríem visualització de la matèria, clau per a entendre el món i també per a canviar-lo. No solament per a entendre els éssers vius, i en particular a nosaltres mateixos, sinó per a entendre les malalties i per a desenvolupar nous fàrmacs («drug discovery») com afirma. Vicente Rubio respondrà qüestions d’un interès enorme entre les quals es planteja com els anticossos ens defensen contra les toxines o les infeccions; com digerim els aliments; com són els virus (des del refredat comú al de la SIDA); com fabriquem les nostres proteïnes i com funcionen els antibiòtics; com reparem l’ADN i evitem desenvolupar càncer amb molta més freqüència; com tractem el càncer amb nous fàrmacs; o com s’acumulen proteïnes anormals en el nostre cervell quan desenvolupem la malaltia d’Alzheimer.

El nostre cos està format de molècules, unes petites com l’aigua i d’altres grans anomenades macromolècules, que determinen la nostra herència (ADN) o que fan (proteïnes, quasi el 20% del nostre pes) la majoria de les nostres funcions. L’avanç en el nostre coneixement propi està al mateix nivell, en gran part, a la comprensió estructural de les nostres macromolècules. És en aquest camp de coneixement, com afirma Rubio, on estem vivint una revolució bioestructural increïble: A la primera i exclusiva tècnica que va dominar els primers 50 anys d’anàlisi estructural, la cristal·lografia de raigs X, es va unir la RMN (ressonància magnètica nuclear, la mateixa tècnica que s’usa en medicina per a veure trencaments de meniscos i lligaments o infarts i hemorràgies cerebrals) i, fa molt poc, la microscòpia electrònica d’alta resolució (crioEM), motiu d’un premi Nobel recent (Henderson, Dubochet i Frank, 2017, Química), tècnica que posa l’anàlisi estructural a l’abast de tots els investigadors.

Precisament, el laboratori en l’Institut de Biomedicina de València del CSIC on desenvolupa la seua feina investigadora Vicente Rubio, va introduir a la Comunitat Valenciana, a la fi dels anys 90, l’anàlisi estructural de macromolècules i de les associacions d’aquestes (anomenades complexos) mitjançant cristal·lografia de raigs X, i ara estem lluitant per a introduir també la crioEM. L’investigador detallarà un dels seus projectes capdavanters que s’ha fet en col·laboració amb grups de la Universitat d’Alacant, i tractarà la importància de la biologia estructural, amb exemples demostrats com el que han dut a terme per a una epilèpsia humana «que hem tractar gràcies a estudis previs amb un cianobacteri», afirma Rubio i afig que «finalitzaré il·lustrant com usant crio-EM hem pogut aclarir observacions aparentment paradoxals en les qual les mutacions en un únic gen produeixen dos tipus diferents de malaltia estranya, cadascuna d’aquestes amb dues formes d’herència, una recessiva i una altra de dominant».

 

Vicente_RubioVICENTE RUBIO ZAMORA

(València en 1949). Metge i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València. Professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques en l’Institut de Biomedicina de València, del qual ha sigut director (1995-2011). És Investigador responsable del grup 39 del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Malalties Estranyes (CIBERER) dependent de l’Institut de Salut Carles III. Premi Arts/Ciències 2001 de la Comunitat Valenciana. Expresident (2004-2008) de la Societat Espanyola de Bioquímica i Biologia Molecular (SEBBM). Ha sigut Fellow in Biochemistry, Universitat de Kansas, metge facultatiu de la Seguretat Social, professor titular d’Universitat, de Bioquímica, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Research Professor de l’International Molecular Cytology Program de la Universitat de Kansas (1991-1998) i professor de la Càtedra Severo Ochoa de Medicina Molecular del CSIC-Banc de Santander (anys 2001-2006).

Ha desenvolupat la seua activitat d’investigació a la Universitat de Kansas, l’Institut d’Investigacions Citològiques (Fundació Valenciana d’Investigacions Biomèdiques), i l’Institut de Biomedicina de València del CSIC. Investiga l’estructura i la funció d’enzims i altres proteïnes diana d’interès biomèdic, i les bases genètiques i moleculars de malalties estranyes congènites, principalment del cicle de la urea. També investiga les bases estructurals de la senyalització en bacteris. Ha creat la primera unitat de cristal·lografia de proteïnes de València.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464