Saltar apartados

El XVIII Premi Maisonnave reparteix lloances a tots els implicats de l'Arxiu de la Democràcia

José María Perea va ser l’encarregat de rebre el guardó de mans del rector, Manuel Palomar, en un emotiu acte celebrat a la seu d’Alacant

XVIIIPREMIO_MAISONNAVE_2019_grup

 

Alacant. Dimecres, 4 de desembre de 2019

L’Arxiu de la Democracia «ha esdevingut una eina indispensable per a la memòria d’una època cabdal de la historia de la nostra terra», d’aquesta manera va definir el rector l’ens creat al si de la Universitat d’Alacant ara fa quinze anys durant l’acte de lliurament del XVIII Premi Maisonnave, que es va celebrar anit a la seu d’Alacant davant un públic emocionat entre el qual es comptava amb membres de l’equip de direcció de la universitat, regidors de partits com el PSOE, Podemos, Compromís o Ciudadanos, i moltes de les persones que han fet realitat el projecte de recuperació de la memòria democràtica d’Alacant des dels inicis fins a l’actualitat.

El premi, concedit al Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia, es va convertir en un homenatge a totes les persones que, des de la seua idea inicial, l’han fet possible i han treballat «de manera generosa i desinteressada». Abans de començar la cerimònia, els assistents van tenir l’oportunitat de visionar un vídeo elaborat pel Taller d’Imatge de la UA amb imatges i intervencions dels protagonistes –alguns ja desapareguts, com Josep Bevià– d’un projecte que avui permet «aplegar una valuosa documentació dispersa i amb risc de pèrdua procedent de persones i entitats, i posar-la a la disposició de la ciutadania, així com difondre els valors d’una memòria crítica i democràtica en tots els racons de la nostra província i també fora d’aquesta».

Jorge Olcina, director de la seu d’Alacant, va ser l’encarregat d’iniciar l’acte apuntant que «els premiats d’aquesta divuitena edició del Premi Maisonnave representen els valors de la nostra universitat». El rector, per la seua banda, va assegurar que «la tasca desenvolupada pel Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia al llarg d'aquests quinze anys d’activitat intensa ha esdevingut fonamental per a la conservació, estudi i investigació d’un moment de la nostra història crucial i que corria el risc de caure en l’oblit».

Jesús Pradells, actual director de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i catedràtic d’Història Medieval, va ser l’encarregat de pronunciar la laudatio, una intervenció amb què Pradells va voler retre homenatge a tots els implicats en la creació de l’Arxiu de la Democràcia i al treball desenvolupat. Els membres del Consell Assessor, els responsables universitaris, com el vicerector José Carlos Rovira, present a l’acte, però també els tècnics responsables de la catalogació i arxiu de la gran quantitat de material o els responsables de l'Arxiu General, com la directora, Mercedes Guijarro. I va finalitzar la intervenció amb un senzill, i a l’hora contundent, «s’han fet moltes coses».

José María Perea, coordinador del Consell Assessor, va ser l’encarregat de rebre la reproducció de l’escultura símbol de la Universitat d’Alacant, Dibuixar l’espai, que simbolitza el Premi Maisonnave. En les paraules que va adreçar a l’auditori va destacar l’honor que significa rebre «un premi que duu el nom del primer alcalde de la ciutat elegit democràticament, Eleuterio Maisonnave», i va fer un recorregut per la història de l’arxiu, des dels inicis fins l’actualitat, en què «ha assolit una importància substancial en la conservació de la memòria democràtica» de la província. «La idea del que es volia fer estava molt clara, però poc ens pensàvem, fa quinze anys, que aconseguiríem que l’arxiu assolira la dimensió que té avui dia».

 

Homenatge

Durant l’acte també es va presentar l’obra homenatge al XIII Premi Maisonnave, lliurat a la Fundació Manuel Peláez Castillo, titulada Primer movimiento: silencio. L’autor, Jesús Zuazo, va ser l’encarregat de presentar-la al públic. L’obra, un quadre que mostra una pissarra en blanc amb un guix «representa aquell primer moviment abans de començar una explicació», en paraules de l’autor.

 

XVIIIPREMIO_MAISONNAVE_2019_1
XVIIIPREMIO_MAISONNAVE_2019_2
XVIIIPREMIO_MAISONNAVE_2019_3
XVIIIPREMIO_MAISONNAVE_2019_4
XVIIIPREMIO_MAISONNAVE_2019_5

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464