Saltar apartados

L'efecte combinat del canvi climàtic i incendis forestals pot transformar els boscos en matossars

Segons mostra un estudi desenvolupat per la Universitat d’Alacant i la Universitat d’Utrecht, en col·laboració amb altres centres d’investigació holandesos i espanyols

Comunicacion_SBautista1a

Foc experimental en matollar mediterrani. Fotografia: M. Jaime Baeza

 

Alacant. Dijous, 5 de desembre de 2019

Un estudi desenvolupat per investigadors de la Universitat d’Alacant i la Universitat d’Utrecht, en col·laboració amb altres centres d’investigació holandesos i espanyols, mostra com l’increment de l’aridesa esperat per a les pròximes dècades farà que els boscos mediterranis siguen més vulnerables als incendis forestals. Aquest fet, conseqüència del canvi climàtic i la previsió que les sequeres augmenten, pot donar lloc a la substitució permanent de boscos de pins i carrasques per matollars i herbassars.

Segons detalla aquest treball, publicat recentment en la revista New Phytologist, el canvi climàtic pot afectar de manera especialment severa la conca mediterrània, i les carrasques i frondoses patiran l’impacte de condicions més seques i càlides.

L’espècie frondosa més comuna a la zona mediterrània, la carrasca, està molt ben adaptada per a suportar els incendis, no és molt inflamable, i l’acompanya un sotabosc humit que dificulta la propagació del foc. «És també molt resilient contra el foc, ja que pot rebrotar ràpidament des de l’arrel després d’un incendi, però, fins i tot aquesta espècie particularment adaptada, té el seu taló d’Aquil·les», apunta la investigadora de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi Ramón Margalef de la Universitat d’Alacant, Susana Bautista. En aquest sentit, insisteix l’experta, «s’espera que el canvi climàtic afecte de manera especialment severa la conca mediterrània, i les carrasques i altres frondoses es veuran exposades a condicions extremes que n’afebliran el creixement i la resposta contra el foc».

 

Comunicacion_SBautista2bReforestació amb frondoses

«Aquest afebliment de la resposta contra el foc pot conduir a la desaparició d’aquests boscos en el futur», afirma Susana Bautista. «Els resultats del model d’aquesta investigació suggereixen que la reforestació amb frondoses pot prevenir l’expansió dels incendis forestals, accelerant la relativament baixa capacitat d’aquestes espècies per a colonitzar zones noves. No obstant això, fins i tot espècies relativament poc inflamables poden estar en risc davant dels canvis esperats en el clima per a les pròximes dècades», explica l’experta en degradació de terres i desertificació de la Universitat d’Alacant.

Els investigadors d’aquest treball han usat dades de camp de dècades per a parametritzar un model que inclou la resposta contra el foc de les espècies més comunes d’arbres, arbustos i herbàcies de les muntanyes mediterrànies. Segons l’experta de la Universitat d’Utrecht Mara Baudena, «per a predir el futur dels incendis forestals i de la vegetació en un context ambiental canviant, es necessita incorporar les respostes específiques dels grans grups de vegetació en els models, siguen específics de la regió mediterrània, siguen models globals com els usats per l’IPCC, el Panel Intergovernamental per al Canvi Climàtic».

En la imatge, carrasca rebrota després d’un incendi forestal. Fotografia: Fundació CEAM.

 

Referència

«Increased aridity drives post-fire recovery of Mediterranean forests towards open shrublands». New Phytologist (2019). doi:10.1111/nph.16252

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464