Saltar apartados

La Universitat d'Alacant commemora un lustre de la normativa que facilita l'accés, la permanència i l'aprofitament dels estudis a alumnat amb necessitats especials

El reglament preveu que estudiants amb discapacitat, NEAE, esportistes d’elit, víctimes de violència de gènere, embarassades, estudiants amb fills menors de 3 anys, amb dependents al seu càrrec o amb jornada laboral incompatible puguen comptar amb suport a l’aula o adaptacions en les proves d’avaluació

En el curs 2019-2020 ja s’han cursat més de 1.000 sol·licituds d’adaptació curricular

CAU

 

Alacant. Dilluns, 2 de desembre de 2019

El 3 de desembre, Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, la Universitat d’Alacant reivindica els cinc anys de vigència de normativa inclusiva que en la qual s’arrepleguen diferents col·lectius, incloses les persones amb discapacitat, amb l’objectiu d’aconseguir la seua normalització en la comunitat universitària.

El Reglament d’Adaptació Curricular de la Universitat d’Alacant fa ara un lustre. Una iniciativa que tenia com a missió assegurar que la Universitat no deixa a ningú arrere i que al llarg d’aquest temps ha vist com les sol·licituds han crescut des de les 300 del primer any fins a les més de 1.000 que ja s’han cursat en aquest curs. Es tracta de modificacions o ajustos que faciliten l’accés, la permanència i l’aprofitament del curs que permeten als estudiants adquirir totes les competències professionals i continguts acadèmics dels estudis.

La normativa de la UA es va idear per a donar cabuda a tots els col·lectius amb necessitats especials i es divideix en dos grups. El primer està format per estudiants amb un grau igual a superior al 33% de discapacitat física, sensorial o psíquica, que inclou estudiants Erasmus i estudiants amb necessitats específiques de suport educatiu (NEAE). El segon, el formen estudiants que siguen esportistes d’elit o que representen la UA, les víctimes de violència de gènere, embarassades o en procés d’adopció/acollida, estudiants amb un fill o filla menor de 3 anys a càrrec seu o un familiar dependent, amb una jornada laboral incompatible amb les classes o els estudiants en un programa de mobilitat i algun cas més.

La normativa no modifica les competències professionals ni els continguts acadèmics que s’estableixen en els títols universitaris i que habiliten per a l’exercici professional. Atén qüestions relacionades amb el suport a l’aula o l’adaptació en les proves d’avaluació, i flexibilitza el temps o els terminis de lliurament, entre altres accions.

D’aquesta manera, els qui es troben en alguna de les situacions que preveu el Reglament d’Adaptació Curricular de la Universitat d’Alacant tenen l’opció de sol·licitar-ne l’aplicació. Les adaptacions es poden aplicar en dos nivells, suport a l’aula i en les proves d’avaluació.

En el primer cas, el suport a l’aula, algunes de les accions que es fan es refereixen a adequar la il·luminació o la qualitat del so, adaptar les pràctiques o els continguts acadèmics, fins i tot a utilitzar un sistema de comunicació alternatiu o complementari per a facilitar el seguiment de les classes per part de l’alumnat amb alguna necessitat especial.

En el cas de les proves d’avaluació, per exemple, s’adapten a través de l’ampliació del temps de durada d’aquestes o la transcripció de les proves a un altre sistema de comunicació alternatiu.

La normativa inclou la figura del tutor o tutora per a coordinar l’orientació i l’assessorament acadèmic, com també la introducció d’un contracte d’aprenentatge com a metodologia docent activa, que arreplegue els acords entre estudiant i docent. De fet, és una normativa que implica a tots els agents de la universitat: estudiants, professors, coordinadors, tutors i centres. En el cas de les sol·licituds per alguna discapacitat o necessitats específiques de suport educatiu es necessari un informe del Centre de Suport a l’Estudiant (CSE) que posteriorment ha de validar cada centre.

L’Estatut de l’Estudiant de la UA preveu l’adaptació curricular «com a dret específic de l’alumnat que acredite condició o situació de: discapacitat, necessitats específiques de suport educatiu, esportista d’elit, víctima de violència de gènere, maternitat, atenció a dependents, activitat laboral, que actuen en representació de la Universitat, representants estudiantils i estudiants que participen en programes de mobilitat».

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464