Saltar apartados

El catedràtic de la Universitat d'Alacant Manuel Desantes, seleccionat per l'Oficina Xinesa de Propietat Intel·lectual (CNIPA) com a expert per a la resolució de disputes de propietat intel·lectual

 

Manuel_DesantesAlacant. 23 de desembre de 2019

Manuel Desantes, catedràtic de Dret internacional Privat de la Universitat d’Alacant, ha sigut seleccionat com un dels trenta-cinc experts estrangers pel Chinese Overseas Intellectual Property Dispute Response Guidance Center per a la resolució de disputes de propietat intel·lectual. L’elecció arriba després d’un concurs de mèrits públic a escala mundial.

L’Oficina de Patents i Marques Xina (CNIPA) és l’oficina més gran del món, amb una plantilla de prop de trenta mil persones. El CNIPA ha creat un centre per a servir de guia en matèria de conflictes relacionats amb la propietat intel·lectual a l’estranger, denominat National Overseas Intellectual Property Dispute Centre. Es tracta, com explica Manuel Desantes, d’«un centre molt nou, extraordinàriament ambiciós, que pretén que les empreses xineses comprenguen més bé les diferents cultures i els diferents sistemes jurídics en el seu procés d’internacionalització».

El centre té dues tasques principals; una és guiar les empreses xineses en la salvaguarda dels seus drets de propietat intel·lectual a l’estranger, i l’altra, ajudar a comprendre i respectar millor els sistemes i normes de propietat intel·lectual de les jurisdiccions estrangeres.

El catedràtic seleccionat aclareix que «un dels problemes més importants que troben les empreses xineses que es volen internacionalitzar és el desconeixement dels sistemes jurídics dels diferents països. El govern xinès pretén conèixer quines són les particularitats dels diferents sistemes jurídics a l’estranger perquè les seues empreses no entren en conflicte amb altres empreses per qüestions de propietat intel·lectual i perquè es puguen defensar millor quan una empresa estrangera infringeix els seus drets de propietat intel·lectual».

El centre creat recentment ha triat setanta-cinc persones independents, de les quals trenta-tres no tenen la nacionalitat xinesa. La col·laboració d’aquestes persones és gratuïta i pretén millorar les relacions comercials entre la Xina i la resta del món.

El nou centre es focalitzarà en la construcció de canals d’obtenció i distribució d’informació sobre disputes de propietat intel·lectual a l’estranger i establirà un mecanisme d’orientació i coordinació per a gestionar les controvèrsies sobre propietat intel·lectual a l’estranger en les quals es vegen implicades empreses xineses, especialment les relacionades amb les noves tecnologies.

Com assenyala l’expert de la UA, «aquest projecte és important en la mesura que la Xina és la primera potència mundial en propietat intel·lectual, de manera que pot servir d’exemple per a altres països a l’hora d’evitar conflictes i litigis i, sobretot, per a ajudar a millorar tant la seguretat jurídica com les relacions comercials internacionals».

 

 

 

 

 


Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464