Saltar apartados

El Consell Social de la Universitat d'Alacant aprova amb preocupació uns pressupostos que condemnen a les infraestructures

La falta de fons fa "tocar os" i obliga eliminar inversions per a garantir els recursos bàsics, l'activitat docent i la producció científica

 

ConsejoSocial
ConsejoSocial2
ConsejoSocial3
ConsejoSocial4
ConsejoSocial5
ConsejoSocial6
ConsejoSocial7
ConsejoSocial8

 

Alacant. Dimecres, 18 de desembre de 2019

La vicerectora de la Planificació Econòmica de la Universitat d'Alacant, Mónica Martí, ha presentat aquest matí davant el ple del Consell Social, el Projecte de Pressupostos que ha qualificat del "més restrictiu de les últimes legislatures". "La falta de fons -ha dit Martí- ens ha fet tocar os", la qual cosa obliga la institució acadèmica alacantina a apostar una vegada més per les persones i a condemnar la inversió en infraestructures per a poder garantir el funcionament, els recursos bàsics, l'activitat docent i la producció científica.

Els pressupostos, que ahir van ser informats favorablement per unanimitat pel Consell de Govern de la Universitat d'Alacant, han sigut aprovats aquest matí pel Consell Social que s'ha reunit en sessió plenària en l'edifici del carrer Sant Ferran de la Seu universitària d'Alacant. A la cita, presidida pel rector, Manuel Palomar i el president del Consell Social, Adolfo Utor, ha assistit per primera vegada, el president de la Diputació d'Alacant, Carlos Mazón que ha manifestat el seu "compromís institucional i personal amb la Universitat d'Alacant".

Durant la sessió, la vicerectora de Planificació Econòmica ha explicat que el pressupost total per a 2020 ascendeix a 206 milions d'euros, a penes 3 més que en l'exercici anterior, experimentat un creixement del 1,4%, una quantitat que considera del tot insuficient. La subvenció consignada per la Generalitat Valenciana és de 136'6 milions d'euros que, si la comparem amb el cost de personal per a 2020, "la taxa de cobertura aconsegueix el 93%". Aquest augment en el compromís de despesa de personal obeeix, com ha explicat Martí, "a les millores retributives aprovades pel Consell i recollides en l'RD Llei 24/2018, així com en les contemplades en les millores de les condicions laborals del Pas i en les derivades del conveni col·lectiu". A més, la vicerectora ha al·ludit a les modificacions de plantilla que comporta la gradual implantació de les noves titulacions.

En aquest sentit, Utor sosté que "tenint en compte el nul marge d'actuació de la UA, des del Consell Social hem de demanar mes, gestionar millor i cercar noves vies de finançament perquè les empreses se sumen a la dinamizacion de les universitats i contribuïsquen a garantir les seues finalitats".

Els que Martí qualifica de severes "retallades" obligaran la institució acadèmica a prescindir de les inversions en infraestructures, a retallar en 300.000 euros de les inversions en TIC (principalment en matèria d'ampliació d'amplada de banda) i a disminuir les transferències a institucions sense ànim de lucre. Per contra, la UA mantindrà els programes institucionals, com el de talent jove i incrementarà lleument el de talent científic, així com les despeses destinades als fons i recursos biblográficos.

En aquest sentit, els consellers han mostrat la seua "preocupació" per la situació extrema que plantegen les restriccions. A més d'evidenciar el seu suport absolut amb l'aprovació per unanimitat del projecte presentat, han resolt la redacció d'un manifest institucional amb el qual "instar als organismes autonòmics i provincials que siguen conscients i tracten de solucionar la situació extrema que planteja la infrafinanciacion", ha manifestat Adolfo Utor. Ademas, han reivindicat una Llei de Finançament per a les universitats "que siga equitativa, estable i justa".

Un any més, després de la subvenció ordinària, la major font d'ingressos de la institució correspon als ingressos per matrícula en estudis oficials que ascendeix a 26'8 milions d'euros.

 

Incorporació de nous vocals

Durant la reunió, el president del Consell Social, Adolfo Utor, ha donat la benvinguda als nous vocals, Carlos Mazón, Carmina Díaz i Jesús Navarro i ha agraït la labor dels consellers sortints, Pedro López i Iván Sempere. En el seu informe, Utor ha fet un repàs a la memòria d'activitats de 2019 i ha expressat la ferma aposta del Consell per afermar la seua presència en els principals fòrums empresarials, econòmics i socials de la província.

Per part seua, el rector, Manuel Palomar ha exposat l'estratègia de creixement del Parc Científic l'edifici del qual més emblemàtic, ha avançat, "estarà acabat el pròxim estiu". El rector ha convidat als membres del Consell a assistir a l'acte oficial de celebració del 40 aniversari de la UA que tedrá lloc el pròxim 31 de gener en Paranimf, coincidint amb la festivitat de Sant Tomàs d'Aquino, patró de les universitats.

A més de l'aprovació del pressupost de la UA, com és habitual, s'ha donat lectura als informes de gestió dels presidents de les tres comissions que integren el Consell Social: la Comissió d'Assumptes Econòmics, que presideix Perfecte Palacio; la Comissió d'Assumptes Acadèmics, presidida per Francisco Martín Irles, i la Comissió de Relacions amb la Societat, a càrrec de Cristina Rodes que, a més, ostenta la vicepresidència del Consell. Rodes ha sigut l'encarregada de presentar la nova imatge del Consell, realitzada per l'artista alcoià Toni Miró i inspirada en l'escultura de la Victòria de Samotràcia que identifica als Premis del Consell Social. La vicepresidenta ha anunciat que la tercera edició d'aquests guardons tindrà lloc al campus universitari el dia 2 de abril.

Un altre punt especial de l'ordre del dia ha sigut la participació de la Defensora Universitària, Cecilia Gómez, que ha presentat el seu informe anual, com ja fera en la sessió plenària del Claustre Universitari.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464