Saltar apartados

Investigadors de la UA llancen un manifest amb propostes per a evitar que es repetisquen les catàstrofes al Baix Segura

Jordi Cortina, Antonio Aledo, José Ramón Navarro Vera i Jorge Olcina presenten mesures multidisciplinàries que ja tenen el suport de més de 20 col·lectius professionals i científics

 

 

 

Alacant. Dijous, 19 de desembre de 2019

El catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional, Jorge Olcina, el catedràtic d’Ecologia, Jordi Cortina, el catedràtic d’Urbanisme, José Ramón Navarro Vera i el professor de Sociologia Ambiental, Antonio Aledo han redactat el manifest titulat «Hacia una planificación integrada del uso del territorio en la Vega baja del río Segura para reducir el riesgo de inundaciones sin malograr el bienestar de la población». Des d’una perspectiva multidisciplinària, els tres investigadors de la Universitat d’Alacant analitzen l’estat de la qüestió actual en aquesta zona amb un alt nivell de catàstrofes per inundacions i presenten fins a una dotzena de propostes per a evitar episodis semblants en el futur. «No caben solucions úniques i màgiques i sobren els oportunistes del desastre», asseguren. Els investigadors proposen «solucions realistes basades en el coneixement profund del medi físic i del territori i de la seua realitat social i econòmica» però apel·len a «l’esforç col·lectiu» i a «la col·laboració entre institucions i administracions».

El document ha aconseguit l’adhesió de fins a 23 de col·lectius professionals, acadèmics, científics i ONG.

Segons els tres investigadors, «les inundacions recents no són una excepció» pel que «cal estar preparats per a afrontar-les independentment de la freqüència que tinguen». Com que «les inundacions no són evitables», és necessari «prendre mesures perquè tinguen el menor impacte sobre infraestructures i persones». Són mesures que afecten tant les infraestructures ja existents com a la planificació futura que reclama un tractament unitari del territori i un Pla d’Acció Territorial en la conca del Segura. Consideren essencial unir les accions estructurals altres de caràcter social i cultural per a preparar a la població i generar una cultura de la prevenció i resposta als desastres. En la seua proposta exigeixen que es tinga en compte la vulnerabilitat social i apel·len a l’aplicació de les noves tecnologies tant en matèria de prevenció com de comunicació i transparència informativa.

Fer accessible una cartografia ambiental i social que reflectisca la vulnerabilitat dels espais inundables, augmentar la capacitat de desguàs del riu, crear infraestructures d’acumulació d’aigües a gran escala, fins i tot fer plans de desconstrucció en zones inundables són algunes de les mesures concretes plantejades.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464