Saltar apartados

La Universitat d'Alacant concedeix la Medalla d'Or a Francis Mojica

El Consell de Govern també ha aprovat el ‘Protocol de protecció per a víctimes de Violència de Gènere que treballen o estudien a la UA’ i l’adequació del ‘Protocol de prevenció i actuació contra l’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament per orientació sexual’

El Consell Social preveu aprovar demà dimecres els pressupostos de la Universitat d’Alacant en el Ple que tindrà lloc a la Seu Universitària d’Alacant, edifici de Sant Ferran, 40 a partir de les 11.30 hores

 

 

Alacant. Dimarts, 17 de desembre de 2019

La proposta del rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, de concedir a l’investigador de la UA, Francisco Martínez Mojica, el màxim guardó de la institució acadèmica ha trobat la unanimitat del Consell de Govern en la reunió ordinària que ha tingut lloc aquest dimarts. Després del vistiplau, el rector ha anunciat que el guardó serà lliurat al professor de la UA el pròxim 31 de gener, en la celebració del 40 aniversari de la Universitat d’Alacant i coincidint amb la celebració de Sant Tomàs d’Aquino.

Palomar, que ha defensat davant de l’òrgan de direcció de la Universitat la concessió de la Medalla d’Or a Mojica «pel descobriment d’un sistema d’immunitat adquirida conegut com CRISPR, que utilitza els bacteris per a defensar-se de la infecció per virus i que ha suposat un dels majors avanços en microbiologia, i quasi amb total certesa en biologia, de la història recent» i ha assenyalat que «gràcies a les aportacions del doctor Mojica en aquest camp s’han desenvolupat eines de laboratori excepcionals, conegudes com a tecnologia CRISPR-Cas, que es poden utilitzar per a la manipulació genètica de qualsevol ésser viu, inclosos els éssers humans».

El rector també ha fet un recorregut per la trajectòria docent i investigadora del professor de la UA i ha repassat els reconeixements que acumula Mojica en els últims anys i que sumen més de mig centenar, entre els quals destaquen el premi «Rei Jaume I» d’Investigació Bàsica i l’Albany Medical Center Prize in Medicine and Biomedical Research, com també les seues investidures com a doctor honoris causa per les universitats de València, Universitat Politècnica de València, Universitat Internacional Menéndez Pelayo, Universitat Nacional de Quilmes, Universitat de Múrcia i Universitat Complutense de Madrid.

 

Protocols

El Consell de Govern que ha tingut lloc aquest dimarts també ha aprovat dos importants documents per a les polítiques d’igualtat de la Universitat d’Alacant. D’una banda, des d’avui, la institució acadèmica compta amb un «Protocol de protecció per a víctimes de Violència de Gènere que treballen o estudien a la UA» i per un altre s’ha actualitzat el «Protocol de prevenció i actuació contra l’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament per orientació sexual».

Rafael Muñoz, vicerector de Campus i Tecnologia ha sigut l’encarregat de defensar el nou protocol. En la seua intervenció ha destacat que «l’objectiu principal és coordinar les actuacions davant d’un cas de violència de gènere de la unitat de seguretat, els vicerectorats de Campus i Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, com també altres òrgans interns que puguen veure-s’hi implicats, amb els cossos i forces de seguretat de l’estat amb la finalitat de garantir la seguretat i la protecció de les víctimes».

El «Protocol de protecció per a víctimes de Violència de Gènere que treballen o estudien a la UA» ha sigut fet pel Departament de Seguretat de la Universitat d’Alacant, que depèn del Vicerectorat de Campus i Tecnologia i la seua comesa és el de garantir la seguretat física i psicològica de les víctimes de manera que puguen romandre treballant o estudiant. Dit d’una altra manera, que puguen continuar ‘vivint’ en llibertat i seguretat al campus de la UA.

El nou protocol implementat per la UA parteix de la premissa de normes d’autoprotecció personalitzades i no generalitzades. Les actuacions es faran a partir d’informació facilitada per la persona afectada, en coordinació amb la Policia i aplicant un Pla de Vigilància Preventiva.

D’altra banda, avui s’ha aprovat també l’adequació del «Protocol de prevenció i actuació contra l’assetjament sexual, assetjament per raó de sexe i assetjament per orientació sexual», de manera que aquest tinga present la Llei de Protecció de Dades, la Inspecció General de Serveis (a la qual correspon vetlar pel seguiment de la instrucció dels expedients) i també l’e-administració.

Consell Social

El Consell Social de la Universitat d’Alacant fa aquest dimecres el seu últim Ple Ordinari de l’any a la Seu d’Alacant. Edifici de Sant Ferran, 40, a partir de les 11.30 hores, presidit pel rector, Manuel Palomar i el president del Consell Social, Adolfo Utor i en el qual està previst que es done el vistiplau als comptes de la institució acadèmica per a l’any vinent entre altres temes de l’ordre del dia.

Currículum Francis Mojica

Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant i membre fundador de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi Ramón Margalef d’aquesta Universitat.

Llicenciat en Biologia (especialitat Bioquímica) per la Universitat de València (1986), es va doctorar per la Universitat d’Alacant l’any 1993 sota la direcció dels doctors Francisco E. Rodríguez Valera i Guadalupe Juez Pérez, i va rebre el premi extraordinari del programa de doctorat en Biotecnologia. Durant l’etapa d’elaboració de la tesi es va traslladar al laboratori del professor Patrick Forterre a la Universitat Paris XI (Orsay, França; 1991-1992) on es va iniciar en l’anàlisi de l’estructura de l’ADN. El seu tema de tesi doctoral va ser la influència de factors ambientals sobre l’estructura de l’ADN i l’expressió gènica en microorganismes halòfils extrems. Posteriorment va fer dues estades postdoctorals en els laboratoris dirigits pel professor John S. Parkinson (Universitat de Utah, Salt Lake City, EUA; 1993) i el professor Christopher F. Higgins (Universitat d’Oxford, Oxford, Gran Bretanya; 1995-1996), i hi va investigar sobre diversos aspectes de la fisiologia i biologia molecular de bacteris. L’any 1997 va obtenir una plaça de professor titular de Microbiologia a la Universitat d’Alacant, i va fundar el grup d’investigació en Microbiologia Molecular. Des d’aleshores, ha exercit els càrrecs de secretari, subdirector i director del Departament de Fisiologia, Genètica i Microbiologia de la Universitat d’Alacant. Actualment és assessor científic de l’empresa Iden Biotechnology SL, l’Alt Consell Consultiu en I+D+i de la Presidència de la Generalitat Valenciana, l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) i membre del patronat la Fundació GADEA per la Ciència.

És membre fundador del Consell Editorial de la revista The CRISPR Journal i ha revisat nombrosos manuscrits per a més de 25 revistes científiques internacionals de gran prestigi. És avaluador habitual de projectes d’investigació per a agències, tant nacionals com estrangeres.

Entre els seus èxits científics cal destacar el descobriment d’un sistema d’immunitat adquirida conegut com CRISPR, que utilitza els bacteris per a defensar-se de la infecció per virus. Aquest ha suposat un dels majors avanços en microbiologia, i quasi amb total certesa en biologia, de la història recent. El treball pioner del Dr. Mojica sobre CRISPR i la seua contribució fonamental al coneixement d’aquests components dels bacteris durant més de dues dècades, el qualifiquen com el promotor de la investigació CRISPR a nivell mundial. Gràcies a les aportacions del Dr. Mojica en aquest camp s’han desenvolupat eines de laboratori excepcionals, conegudes com a tecnologia CRISPR-Cas, que es poden emprar per a la manipulació genètica de qualsevol ésser viu, inclosos els éssers humans. Aquesta tecnologia ha simplificat enormement la investigació en biologia i medicina, per a estudiar, per exemple, processos genètics complexos com els implicats en el desenvolupament embrionari, carcinogènesi o trastorns neurodegeneratius. Es postula que la tecnologia CRISPR-Cas permetrà en un futur pròxim curar malalties fins a la data intractables o molt difícils de tractar.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464