Saltar apartados

Peces de cotxes a partir de deixalles agrícoles de llimó, magrana, bròquil i corfa d'ametla

Investigadors de la UA, en el marc del projecte europeu Barbara, extrauen innovadores substàncies naturals amb efecte antimicrobià, alliberament de fragància, i nous colors i efectes òptics

 

 

PROJECTE_BARBARA_2019_1Alacant. Dimarts, 10 de desembre de 2019

Investigadors de la Universitat d’Alacant, en col·laboració amb una desena de socis europeus, han desenvolupat a partir de deixalles agrícoles de llimó, magrana, bròquil i corfa d’ametla compostos naturals d’un alt valor afegit per a la indústria de l’automoció o la construcció. En concret, han extret substàncies sostenibles i innovadores amb propietats avançades com a efecte antimicrobià, alliberament de fragància, i nous colors i efectes òptics.

«Aquestes substàncies presenten una revolució per a sectors com el de lloguer de cotxes ja que es poden implementar en peces exposades a contaminació per microbis com manetes i quadres de comandament», explica la doctora en Ciències Químiques i coordinadora de l’equip de treball de la UA, M. Carmen Garrigós. «A més, des d’un enfocament d’economia circular, s’han dissenyat peces més sostenibles que contribueixen a disminuir les grans quantitats de deixalles agrícoles que es generen cada dia», afig.

Els residus seleccionats pels investigadors per al desenvolupament d’aquests extractes han estat determinats per les propietats naturals que tenen. Els colorants del llimó, el bròquil i la magrana han permès obtenir gammes de colors diferents als sintètics. «En particular, amb la magrana hem comprovat que modificant-ne el pH es pot obtenir una àmplia gamma de tonalitats», explica Garrigós. L’oli essencial del llimó aporta propietats antimicrobianes i desprèn una olor, característica d’interès per a algunes indústries. Per part seua, la corfa d’ametla proporciona un aspecte semblant a la fusta i propietats de reforç natural, és a dir, millora les propietats mecàniques del material.

A escala de laboratori, explica la investigadora de la UA, «una vegada extrets els compostos naturals de les restes de llimó, magrana, bròquil i ametla, s’han introduït en bobines de filaments per a la impressió 3D de tiradors de portes i quadres de comandament amb característiques millorades i propietats estètiques específiques».

El mètode d’extracció i funcionalització de les substàncies naturals ha sigut desenvolupat pel Grup d’investigació d’Anàlisi de Polímers i Nanomaterials (Nanobiopol) i el Grup de Visió i Color de la UA en el marc del projecte europeu Barbara. Altres socis del projecte han treballat amb residus de midó procedents de la dacsa per a obtenir materials de construcció més resistents i reforçats.

L’equip de la Universitat d’Alacant és també el responsable de la disseminació i la difusió de les diferents fases del projecte que va començar l’any 2017 i finalitzarà el mes d’abril vinent de 2020.

 

Consorci europeu

El projecte Barbara, que ja es troba en la fase final de verificació i validació de les peces obtingudes, compta amb un ampli equip de deu socis d’Espanya, Itàlia, Suècia i Bèlgica que abracen tots els sectors relacionats amb el projecte. En concret, coordinat pel Centre Tecnològic Aitiip i monitorat per la Universitat Italiana Di Perusa, formen part d’aquest consorci europeu amb Fecoam i Cargill com a proveïdors de residus alimentaris; Celabor, KTH i la Universitat d’Alacant, entitats responsables dels processos químics d’extracció de les molècules funcionals i polisacàrids; Nurel i Tecnopackaging per al desenvolupament de bobines per a impressores; Aitiip per a la impressió 3D i la fabricació de prototips, i finalment, com a usuaris finals i responsables de la validació de les peces, FIAT i Acciona.

Amb un pressupost de 2,7 milions d'euros, Barbara ha sigut finançat per l’organització BBI DJ. (Bio Based Industries Joint Undertaking) dins del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant participa en un projecte europeu per a desenvolupar materials d’automoció a partir de residus alimentaris

Nous colorants naturals capaços de millorar les propietats òptiques, tèrmiques i mecàniques de múltiples materials

Obtenir productes de neteja o plàstics ecològics i biodegradables amb restes de xampinyó és possible

 

1_PROJECTE_BARBARA_2019
2_PROJECTE_BARBARA_2019
3_PROJECTE_BARBARA_2019
4_PROJECTE_BARBARA_2019
5_PROJECTE_BARBARA_2019
6_PROJECTE_BARBARA_2019
7_PROJECTE_BARBARA_2019

 

Imatges: Part del procés d’extracció de compostos naturals, filaments per a la impressió 3D de peces de cotxes; i equip d’investigació del grup Nanobiopol de la UA.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464