Saltar apartados

La Seu Universitària de Villena dedica un cicle a La Tracta: Esclavitud en el Segle xxi

El cicle inclou conferències i projeccions de documentals i pel·lícules amb debat

La periodista Mabel Lozano, la directora de cinema Isabel de Ocampo, Rosa de Cobo, directora del Centre d’Estudis de Gènere i Feministes (U. de la Corunya) i Amelia Tiganus, responsable de formació de Feminicidio.net, activista supervivent i combatent del Sistema Prostitucional, seran les protagonistes de les sessions

 

Mirades_realitatAlacant. Dimarts, 5 de febrer de 2019

La projecció del documental El proxeneta. Paso corto y mala leche i el diàleg posterior amb la seua directora, la periodista Mabel Lozano, el pròxim dijous 7 de febrer a les 20 hores a la Casa de la Cultura de Villena, serà el punt d’inici del cicle: Mirades de Realitat. La Tracta: Esclavitud en el Segle xxi. Organitzat per la Seu de la UA a Villena, la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i la Casa de la Cultura en la localitat, el cicle tractarà aquesta problemàtica social en quatre sessions que constaran de projeccions de documentals i pel·lícules amb debat posterior i dues conferències.

Després de la jornada inaugural d’aquest dijous, la cita següent serà el 28 de febrer amb la projecció de la pel·lícula Evelyn: sueños rotos d’Isabel de Ocampo. El 28 de març Rosa de Cobo impartirà la conferència «La prostitución en el corazón del capitalismo»; i tancarà el cicle Amelia Tiganus, el 16 d’abril, amb la xarrada «¿La prostitución es incompatible con la igualdad?».

El programa d’activitats convida a reflexionar sobre un dels drames més importants de la societat actual, la prostitució. Entesa, com no pot ser d’una altra forma, segons afirmen els organitzadors, com una modalitat d’esclavitud disfressada moltes vegades de llibertat.

 

El proxeneta. Paso corto y mala leche

Direcció: Mabel Lozano. Periodista, escriptora i directora de cinema. El documental conta des de la veu en primera persona de Miguel, «El Músic» de malnom, com una nit es va convertir en totes les nits de la seua vida. Va començar com a porter als 17 anys en un club de cambreres i va acabar en la importació de dones com a mercaderia per a proveir els macro bordells que regentava juntament amb els seus socis en tota la geografia espanyola. «El Músic» va viure i va construir la transició des de la prostitució de dones al tràfic d’éssers humans. Condemnat a 27 anys de presó per prostitució coactiva, captació i explotació de tracta de persones, «El Músic» desentranya els engranatges dels amos de la prostitució i la tracta a Espanya. Sexe, corrupció, assassinats, tràfic d’éssers humans, rentat de diners, segrestos, extorsions... És la història real de fets provats en sentències fermes sobre els més importants proxenetes del nostre país. Un relat mai contat, apassionant i únic sobre el crim organitzat que mou els fils de la prostitució.

 

Evelyn: sueños rotos

Direcció: Isabel de Ocampo. Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Complutense de Madrid, va estudiar Direcció a l’Escola de Cinematografia de Madrid (ECAM). L’any 2009 va obtenir el premi Goya al Millor Curtmetratge de Ficció per Miente. Ha sigut presidenta de CIMA Associació de dones cineastes i de mitjans audiovisuals, des del 2012 fins al 2014.

Una xica anomenada Evelyn vol aconseguir una vida millor que la que té i per a això viatja fins a Espanya des del seu país, Perú. Encara és una adolescent i li queden molts somnis per complir, i són precisament aquests, els que l’ajuden a seguir, sense mirar cap arrere. Quan arriba a Espanya, després de passejar sense trobar un lloc en què establir-se, caurà en mans d’un grup de proxenetes que l’enganyaran i l’acabaran obligant a prostituir-se. Atrapada en un món infernal en el qual ha de degradar-se dia a dia si vol seguir amb vida, la jove descobrirà la cara oculta més terrible de la societat, i haurà d’aprendre a subsistir amb la por, la frustració i l’angoixa contínua de veure’s privada de la seua llibertat. La directora Isabel de Ocampo debuta en el llargmetratge amb aquesta dura pel·lícula que s’interna en les entranyes d’un submón aterridor en el qual les dones són tractades com a mercaderia, quasi com a animals.

 

«La prostitución en el corazón del capitalismo»

Rosa Cobo és una teòrica feminista espanyola, escriptora, professora titular de Sociologia del Gènere en la Universitat de la Corunya i directora del Centre d’Estudis de Gènere i Feministes de la mateixa universitat. Ha sigut membre de l’Equip Assessor de la Unitat de Dones i Ciència (UMYC) del Ministeri d’Educació i Ciència en la Secretaria General de Política Científica i Tecnològica. L’any 2008 va ser assessora del Ministeri d’Igualtat.

En «La prostitución en el corazón del capitalismo» Rosa Cobo presenta una anàlisi de gran profunditat sobre el rol que fa la prostitució en les societats contemporànies. Per a això, l’autora ens acosta a les transformacions que s’han produït en les últimes dècades, que situen la prostitució en la intersecció de tres sistemes de dominació: el patriarcal, el capitalista neoliberal i el racial/cultural. Per això, la prostitució ha d’analitzar-se des de l’economia política per a comprendre el poder que adquireix com a sector econòmic (vinculat a l’economia criminal) en molts països.

 

«¿La prostitución es incompatible con la igualdad?»

Amelia Tiganus. Activista feminista d’origen romanès que treballa en Feminicidio.net, té un discurs molt reivindicatiu en defensa de les dones víctimes de la prostitució. Ella mateixa va ser explotada durant cinc anys des que amb 17 anys va ser comprada per un proxeneta espanyol.

Prostitució i tracta són dos fenòmens íntimament lligats que encara romanen ocults en la nostra societat, fins i tot normalitzats en alguns sectors. Per a visibilitzar i analitzar el que suposa una greu vulneració dels drets humans, des del punt de vista de la necessitat de contribuir a l’erradicació, Els estudis situen la tracta de dones entre les tres activitats il·lícites més importants en el món juntament amb el tràfic d’armes i de drogues, i Espanya és el primer país d’Europa consumidor de prostitució. És impossible saber quantes dones es dediquen a la prostitució; uns diuen que 15.000 i d’altres que 100.000, però el que és clar és que les carreteres estan plenes de prostíbuls, autèntics «camps de concentració» de dones. És important que la societat es consciencie d’aquest problema, deixe de mirar cap a un altre costat i reclame que això canvie.

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464