Saltar apartados

La Universitat d'Alacant dissenya una estratègia per a captar noves alumnes en les carreres d'enginyeria

Una investigació de la UA constata l’estancament del percentatge de dones en les carreres tecnològiques i apunta a un problema de percepció i imatge com a causa principal de la diferència de matrícules entre els dos sexes

 

AlumnasIngenieria
AlumnasIngenieria2
AlumnasIngenieria3
AlumnasIngenieria4

 

Alacant. Dimarts, 5 de febrer de 2019

Les carreres d’enginyeria no superen el 30 per cent d’alumnes matriculades i en algunes com les d’informàtica la xifra cau per davall del 15. I no es tracta de la dicotomia entre lletres i ciències ja que és una cosa que no passa en altres titulacions de ciències, com Biologia o Medicina. L’estudi que ha liderat l’investigador de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant, Luis Aragonés, que s’ha presentat avui, apunta a causes estructurals relacionades amb la percepció i la imatge històrica de les enginyeries associades als homes.

La investigació que ha desenvolupat Aragonés s’ha basat en les dades de tots els estudiants de les diferents titulacions d’enginyeries de la Universitat d’Alacant, en total 25.061 –5.524 dones i 19.539 homes– des de l’any 1972 amb la carrera d’Enginyeria Civil associada al Centre d’Estudis Universitaris, l’embrió de l’actual Universitat.

En la presentació de l’estudi han participat, a més de Luis Aragonés com a investigador principal, la subdirectora general d’Estudis i Cooperació de l’Institut de la Dona, María Vázquez Sellán, el director de l’Escola Politècnica Superior, Andrés Montoyo i la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro.

El treball fet per Aragonés i el seu equip ha explicat que «al final nosaltres el que volíem era conèixer l’evolució de la dona en les titulacions d’enginyeria i ens hem trobat que està estancada des dels anys 90». El responsable de l’estudi ha assenyalat possibles causes d’aquesta situació que ha resumit en «la imatge i la percepció que es té de les carreres tecnològiques associades a rols masculins». L’estudi explica que «ni pares ni docents animen les dones a seguir per branques d’enginyeria» i assenyala que «no hi ha a penes referents de dones enginyeres que animen a seguir aquest camí a les noves alumnes».

Es tracta de «resultats dolents i si els sumem que només s’egressen el 41 per cent de dones i homes que es matriculen perquè el problema passa a ser gravíssim ja que la demanda futura –d’ací a 10 anys– d’aquest tipus de titulacions és enorme, però si no traiem enginyeres i enginyers al carrer, doncs no podrem donar oferta suficient a la demanda que hi haurà». I és que l’estudi deixa clar que en les carreres tecnològiques no hi ha pràcticament diferència entre homes i dones –a part de la seua elecció–. Una vegada matriculats comparteixen indicadors molt semblants pel que fa a egressats, abandons, expulsions o presència d’erasmus.

L’estudi detallat deixa clar que l’únic handicap es troba en l’elecció dels estudis, en l’etapa acadèmica, el mercat laboral de nou apareix una bretxa. El 28 per cent dels estudiants que aconsegueixen ser enginyers són dones, però només el 16 per cent hi treballa.

María Vázquez, subdirectora general d’Estudis i Cooperació de l’Institut de la Dona ha assenyalat que «una vegada detectada la bretxa hem de treballar per a neutralitzar-la i prendre mesures per a mitigar la pèrdua de talent per la falta d’accés de dones a les titulacions d’enginyeria».

Per tot això, el pròxim dilluns es presenta a la Universitat d’Alacant el projecte «Vull ser Enginyera», finançat per l’Institut de la Dona i que té com a objectiu, si no ha quedat clar encara, aconseguir que augmente el nombre de dones en les carreres tecnològiques «un projecte pilot que tracta de captar la vocació de les xiquetes i les adolescents abans que trien els itineraris formatius».

Vázquez ha explicat que «aquesta investigació ha servit com a punt de partida per a conèixer el diagnòstic en què es troba una Escola Politècnica i és a més exportable a altres universitats perquè aquestes puguen treballar en la millora d’aquests indicadors».

 

Reproducir
Reproducir

Declaracions de María Vázquez, subdirectora gral

d'Estudis i Cooperació de l'Institut de la Dona

Declaracions de Luis Aragonés, investigador

de l'Escola Politècnica Superior de la UA

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464