Saltar apartados

Restes d'excrements, xiclets o papers tirats al carrer, base per als projectes arquitectònics dels estudiants de l'EPS de la Universitat d'Alacant

‘Imagineu quantes coses pot contar un xiclet; un xiclet pot obrir una finestra a molts altres llocs’, afirma l’artista Samuel Silva

Convidat pel professor Javier Sánchez Merina, els treballs del taller Arquitectura Involuntària es materialitzaran en els pròxims dies

 

EstudiantesEPS_2
EstudiantesEPS_1
EstudiantesEPS_3
EstudiantesEPS_4

Fotografies de la presentació de projectes pels alumnes

 

Alacant. 8 de febrer de 2019

Pot l’Art ajudar l’Arquitectura? La resposta és sí.

I la prova són els projectes fets aquesta setmana pels estudiants de l’assignatura de Projectes Arquitectònics dels professors de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant Javier Sánchez Merina i Joaquín Alvado. La gran majoria són estudiants Erasmus, procedents de vint nacionalitats diferents i acabats d’aterrar a la UA. Han començat el nou quadrimestre amb el taller Arquitectura Involuntària, de l’artista, professor i investigador Samuel Silva. Les respostes són projectes que no han fet més que començar.

Convidat pel professor Javier Sánchez Merina, Samuel Silva és artista i professor d’escultura a l’Escola de Belles Arts en la Universitat de Porto, a Portugal. Allí té un projecte que parteix d’aquesta idea d’escultures involuntàries. Silva explica que les escultures involuntàries són «aquestes construccions que hi ha en l’espai públic i que les persones fan per personalitzar la ciutat». I afig, perquè «la ciutat és una cosa que no està acabada, és una cosa incompleta». Restes d’excrements de gos sobre el terra o de xiclets, papers i materials tirats a la meitat dels carrers, llocs on no passa res, marques, logotips, imatges sobre espais a la ciutat, tot és útil i susceptible de ser transformable en obres arquitectòniques. Es tracta, només, de canviar el punt de vista i, amb això, es transforma la realitat.

Silva ha arribat a la UA per a proposar als arquitectes «una manera de mirar les coses diferents i com pensar un projecte arquitectònic amb una metodologia artística». Aquest matí, als baixos de l’EPS IV, els estudiants han presentat els projectes basats en aquesta idea. L’alegria de Silva, Sánchez Merina i Alvado és l’avantsala als projectes que generaran els estudiants aquest quadrimestre a partir d’aquests treballs. Com afirma l’artista portuguès «és fascinant la capacitat d’aquesta idea de poder desenvolupar. Ara el que faran serà transformar aquestes coses, aquests punts de partida en projectes arquitectònics».

«Que els xiclets abandonats sobre el terra dels carrers siga la base d’un projecte d’arquitectura és la proposta de l’alumne de Turquia que avui presentava el seu treball». Es va dedicar a investigar sobre «els xiclets al carrer, no solament les formes, diferents formes de trobar un xiclet, sinó també el color del xiclet, que et parla sobre el temps que hi és. Probablement, si hi ha molta gent trepitjant aquest xiclet, conta una història, té una biografia, té una memòria. I això és increïble». «També si hi ha un lloc amb molts xiclets al carrer significa que hi ha molta gent. Imagina quantes coses et pot contar un xiclet; un xiclet pot obrir una finestra a molts altres llocs».

La similitud entre els arquitectes i els artistes està clara per a Samuel Silva. «en pensar un projecte, els artistes com els arquitectes tenen això en comú. Son persones que estan atentes a coses per a les quals altres persones no paren atenció i la creativitat hi pot sorgir».

L’originalitat és la nota en les classes dels professors de Projectes Arquitectònics, Javier Sánchez Merina i Joaquín Alvado. L’any passat van portar a Sergio Pone, catedràtic de l’Escola d’Arquitectura de Nàpols Federico II. Pone és expert a alçar enormes estructures reticulars de fusta i va desenvolupar el taller que ha ensenyat als estudiants a pensar com fer-les amb canyes de riu. En edicions anteriors els professors de la UA han comptat amb la presència de professionals com la dissenyadora de moda islandesa Steinunn Sguroardóttir qui, l’any 2017, va ensenyar als estudiants a treballar la llana i teixir amb les mans en el taller Teixint Espais; Santiago Pérez, amb El So de l’Arquitectura/Tèxtil, va estar l’any 2016; l’any anterior, 2015, Manuel Báez va participar amb Arquitectures de Llum/Furgadents; i De Prada Poole, amb Pneumatic Serendipity/Aire, va ensenyar als estudiants a construir estructures pneumàtiques l’any 2014.

«La majoria de la gent té almenys una mà ocupada. Assaig sobre estètica involuntària». Així deia el títol del programa amb el qual s’han creuat aquesta setmana els estudiants internacionals. Com argumenta Javier Sánchez Merina «es tracta de fer que aquesta activitat servisca, a més, com una eina que accelere els vincles per a treballar en grup dels estudiants».

Samuel Silva és artista visual i volava el dimarts des de Portugal a Alacant. Professor de l’Escola de Belles Arts a la Universitat de Porto, començava amb una conferència explicativa del taller que faria; una breu introducció a la seua pràctica d’art, amb un enfocament especial sobre el seu projecte d’escultures involuntàries, que comparteix simultàniament algunes referències d’investigació al voltant d’aquest projecte: l’escriptor francès Georges Perec, el fotògraf hongarès Brassai, el filòsof Michel Foucault, el polifacètic ETA Hoffmann, l’artista suís Thomas Hirschhorn, la parella d’artistes visuals Peter Fischli i David Weiss, i l’artista britànic Richard Wentworth.

Marc sobre l’estructura del taller, la metodologia de treball i els objectius.

Reproducir
Reproducir
Reproducir

Declaracions de l'artista Samuel Silva

sobre la idea del seu projecte

Declaracions de l'artista Samuel Silva

sobre creativitat d'artistes i projectes

Declaracions de l'artista Samuel Silva

sobre projecte xiclet

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464