Saltar apartados

[artefactos] LAB, el projecte multidisciplinari de la UA per a crear noves solucions en productes tecnològics de suport a persones amb diversitat funcional, farà el dilluns les primeres jornades

Iniciativa del grup d’investigació DIDET, treballen en set projectes d’una gran importància social i que afavorisquen una societat més inclusiva

Col·laboren setze estudiants de Robòtica, Biomedicina, Disseny i Mecànica, procedents de la UA, UMH, UPV i la Universitat EIA (Medellín, Colòmbia)

En breu oferiran un servei d’impressió 3D solidari vinculat al FABlab

IJornadas_artefactes

 

Alacant. 15 de febrer de 2019

[artefactos] és un projecte d’investigació multidisciplinària que cerca generar solucions alternatives i accessibles en codi obert per a l’autonomia i la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional, mitjançant la confluència del disseny col·laboratiu, la tecnologia i la innovació. Es tracta d’una iniciativa social impulsada pel grup d’investigació Disseny en Enginyeria i Desenvolupament Tecnològic (DIDET), el Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes i l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant.

El punt de trobada a la UA és [artefactos]LAB, un espai d’investigació en disseny col·laboratiu, fabricació digital i tecnologies al servei de les persones, generat per al disseny i el desenvolupament col·lectiu d’assistències tècniques personals mitjançant tecnologies emergents i involucrant usuaris, famílies, enginyers, terapeutes, tècnics, estudiants i personal investigador, que acumulen multitud de coneixements professionals i experiències personals; tot això es comparteix i es posa en comú per a aprendre i generar noves solucions tècniques que afavorisquen una societat més inclusiva.

El mes de desembre passat es va obrir una convocatòria perquè estudiants universitaris participaren en el punt de trobada. Javier Esclapés, coordinador de [artefactos] LAB, informa que es van presentar trenta-vuit estudiants de diferents especialitats i nacionalitats. De tots aquests, se’n van seleccionar setze que complien amb els perfils requerits, és a dir, robòtica, biomedicina, disseny i mecànica, i procedents de la UA, UMH, UPV i la Universitat EIA (Medellín, Colòmbia).

Esclapés assenyala que, en aquests moments, estan desenvolupant set projectes: EXOguante flexible per a millorar la forma d’agarrar de la mà; EXOesqueleto de braç per a persones amb mobilitat reduïda; Sistema de comunicació adaptatiu per a persones amb diversitat funcional severa; Soles flexibles per a dismetries severes; Flauta dolça adaptada per a xiquets amb hemiparèsia, que els suposa la disminució de la força motora o paràlisi parcial que afecta un braç i una cama del mateix costat del cos; seient pèlvic per a millorar el control postural i un sistema de detecció de vehicles mal estacionats en àrees de reservades per a mobilitat reduïda. Per a tots els projectes compten amb la tutorització de professionals i investigadors i amb la implicació màxima dels usuaris finals dels dispositius que s’estan desenvolupant.

[artefactos] compta amb la col·laboració de la Fundació Lukas (Sant Joan d’Alacant), COCEMFE (Alacant), AMFI (Elda). No obstant això, assegura Esclapés, «estem oberts a noves vies de col·laboració i finançament amb associacions, fundacions i empreses que vulguen participar en aquest projecte de tecnologia al servei de les persones».

Avança el coordinador que, també «tenim previst participar en campanyes en micromecenatge i posar en marxa un servei d’impressió 3D solidari, que estarà vinculat al FabLab de la UA, i que permetrà finançar parcialment els projectes conceptuals que es fan».

 

I Jornades de Disseny i Tecnologia al servei de les persones

Aquesta nova activitat universitària forma part d’[artefactos] i naix amb la pretensió de posar en comú tots aquests coneixements i experiències per a aprendre i generar noves solucions tècniques i teòriques en l’àmbit dels productes tecnològics de suport per a persones amb diversitat funcional; es tracta de posar en valor la investigació, el disseny i la tecnologia aplicada al desenvolupament de productes de suport, i mostrar les possibilitats del disseny centrat en l’usuari, les eines de fabricació digital, les tecnologies emergents, el codi lliure, l’empatia amb l’usuari, l’aprenentatge en comú de professionals de diferents camps i l’aportació dels mateixos usuaris i/o famílies en el desenvolupament dels seus productes propis.

Dos tallers, Entre Filaments. Taller d’Iniciació a la Impressió 3D, que va tenir lloc el passat dilluns 11, i Gadgets Diversos. Taller de Disseny i Tecnologia Centrada en l’Usuar”, que es farà el dilluns 18 de febrer a les 17.30 hores a Artefactos LAB.

La inauguració de les I Jornadas de Disseny i Tecnologia al Servei de les Persones serà el dilluns 18 de febrer a les 17.00 hores a la sala d’actes de l’EPS IV, i l’activitat s’emmarca dins del Mes Cultural de l’EPS. El mateix dia 18 de febrer, una hora abans, a les 16.00 hores, començarà amb la conferència del professor Maximiliano Romero. Romero és investigador del Departament de Disseny i Planificació de la Universitat de IUAV de Venècia (Itàlia); reconegut expert en Enginyeria de Producte (Disseny i Robòtica), amb experiència en el desenvolupament de tecnologies accessibles.

En la inauguració està prevista l’assistència de José Luis Oliver, director del Departament d’Expressió Gràfica, Composició i Projectes de la UA; Andrés Montoyo, director de l’EPS; María José Rodríguez Jaume, vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la UA; i Diana Gil, directora del Secretariat de Responsabilitat Social de la UA.

 

Artefactes_Lab
Taller_3D_1
Taller_3D_2
Taller_3D_3

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464