Saltar apartados

L'escriptora cubana Zoé Valdés impartirà un taller i una conferència en la UA de la mà del Màster en Estudis Literaris de la UA

 

Zoe_Valdes1Alacant. Dimarts, 12 de febrer de 2019

El màster en Estudis Literaris de la Universitat d’Alacant (MAESL), en col·laboració amb el Vicerectorat d’Estudis, ha programat dues interessants activitats aquesta setmana amb l’escriptora cubana Zoé Valdés com a protagonista: el seminari teoricopràctic Entre la Vida i l’Art, en el qual l’autora compartirà la seua forma d’entendre l’escriptura amb l’alumnat (14 i 15 de febrer) ; i la conferència «Por qué escribo: creación y vida» el divendres 15 de febrer a les 12h al Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (Facultat Filosofia i Lletres III), oberta al públic general. Presentarà la conferència la professora Carmen Alemany, catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la UA i experta en literatura cubana actual.

El Màster pretén oferir no solament noves perspectives d’anàlisis del fet literari sinó també un acostament a l’experiència pròpia de la creació literària. Aquest eix fonamental del MAESL es desenvolupa enguany en el marc de l’assignatura La Literatura Escrita per les Dones a Espanya i Hispanoamèrica.

 

Zoé Valdés

Nascuda a l’Havana l’any 1959, Zoé Valdés va debutar en la creació literària com a poeta, però des del 1993, any en què va publicar Sangre azul, es dedica sobretot a la novel·la. Al voltant d’una vintena de títols avalen una trajectòria narrativa que ha obtingut nombrosos premis i reconeixements com el Premio Novela Breve Juan March Cencillo (La hija del embajador, 1995), el Liberaturpreiss (La nada cotidiana, 1997), el Fernando Lara (Lobas de mar, 2003), el Chevalier des Arts et des Lettres (1999), el Premi Emilia Bernal (2008) o la Medaille de Vermeil de la Ville de París (2012). Manté, a més, una relació entranyable amb Alacant, ja que l’any 2004 va rebre el premi de Novel·la Ciutat de Torrevella per La eternidad del instante i l’any 2013 el premi Azorín per La mujer que llora. Escriptora compromesa amb la vida política i social, Zoé Valdés col·labora en nombroses publicacions periòdiques com El País, El Mundo, El Semanal, Qué leer, Elle, Vogue, Le Monde, Libération, Le Nouvel Observateur, Beaux Arts, Les Inrockuptibles, Art Absolument o El Universal de Caracas.

Més centrada en els seus lectors que en la crítica (malgrat ser ja una figura destacada del cànon literari llatinoamericà actual) Valdés és una intel·lectual molt activa en les xarxes socials (Facebook i Twitter, el blog https://zoevaldes.net/). Com ha afirmat en alguna ocasió, «S’escriu perquè la teua soledat, un dia, acompanye una altra soledat».

 

Màster en Estudis Literaris

El màster en Estudis Literaris (60 crèdits) forma part d’un Programa Oficial de Postgrau (Facultat de Filosofia i Lletres) i constitueix un període formatiu previ al doctorat en Estudis Literaris. El MAESL s’orienta com a oferta de formació múltiple, a partir dels principis generals dels estudis literaris i la relació d’aquests amb altres camps del saber (història, art, teatre, cinematografia...), en temàtiques essencials de la literatura espanyola i hispanoamericana, les literatures anglòfones, les francòfones, les clàssiques i les orientals, i planteja a l’alumnat una oferta amb una àmplia optativitat sobre la qual l’alumnat pot completar la seua formació. L’estructura del màster esta basada en una perspectiva interdepartamental, que permet l’alumnat cursar una de les especialitats proposades i simultàniament assignatures pròpies d’altres blocs d’especialitat, amb l’objectiu de capacitar-lo per a la futura inserció laboral com a docent. De la mateixa manera, el MAESL posa l’accent principalment, tant a través de formació teòrica com del mòdul pràctic, a iniciar l’alumnat en l’edició digital de textos, i això li obri noves eixides professionals.El màster en Estudis Literaris de la Universitat d’Alacant (MAESL), en col·laboració amb el Vicerectorat d’Estudis, ha programat dues interessants activitats aquesta setmana amb l’escriptora cubana Zoé Valdés com a protagonista: el seminari teoricopràctic Entre la Vida i l’Art, en el qual l’autora compartirà la seua forma d’entendre l’escriptura amb l’alumnat (14 i 15 de febrer) ; i la conferència «Por qué escribo: creación y vida» el divendres 15 de febrer a les 12h al Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti (Facultat Filosofia i Lletres III), oberta al públic general. Presentarà la conferència la professora Carmen Alemany, catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la UA i experta en literatura cubana actual.

El Màster pretén oferir no solament noves perspectives d’anàlisis del fet literari sinó també un acostament a l’experiència pròpia de la creació literària. Aquest eix fonamental del MAESL es desenvolupa enguany en el marc de l’assignatura La Literatura Escrita per les Dones a Espanya i Hispanoamèrica.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464