Saltar apartados

L'investigador Jerónimo López parlarà de 'Los polos, el cambio climático y la subida del mar' en una nova sessió de l'Aula de la Ciència i la Tecnologia de la UA

Jerónimo López és el president del Comitè Espanyol en el Comitè Científic d’Investigació en l’Antàrtida (SCAR), té més de 150 publicacions científiques sobre les zones polars i ha participat en deu expedicions a l’Antàrtida, a més d’altres a l’Àrtic i a les principals serralades de la Terra

 

Alacant. Dimarts, 12 de febrer de 2019

Els pols de la Terra i l’entorn d’aquests són zones especialment sensibles i significades en el context dels canvis climàtics. Precisament és a les regions polars on es troben les zones del món que en l’actualitat estan patint més canvis a causa de l’escalfament global. El que ocorre en aquestes regions, en les quals es troba la gran majoria del gel que hi ha a la Terra, té repercussions en el conjunt del planeta, en particular pel que fa a les variacions en el nivell del mar.

Per a aprofundir en aquest tema, l’Aula de la Ciència i la Tecnologia de la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4) comptarà amb la presència, el pròxim dijous 14 de febrer a les 19 hores, amb l’investigador Jerónimo López qui oferirà la xarrada «Los polos, el cambio climático y la subida del mar». Jerónimo López és el president del Comitè Español en el Comitè Científic d’Investigació a l’Antàrtida (SCAR: òrgan internacional que s’ocupa de promoure i coordinar la investigació científica a l’Antàrtida i que assessora en assumptes científics el Tractat Antàrtic), té més de 150 publicacions científiques sobre les zones polars i ha participat en deu expedicions a l’Antàrtida, a més d’altres a l’Àrtic i a les serralades principals de la Terra, a més de ser geòleg i professor de la Universitat Autònoma de Madrid.

L’investigador desgranarà en la seua intervenció com, en els últims anys, s’han fet descobriments importants, en particular a l’Antàrtida, que han aportat una informació valuosa per a valorar la situació actual en comparació amb el que ha passat en etapes anteriors, «quan els humans no afectàvem el clima com ho fem en els últims temps», afirma. Així mateix, els models més recents permeten estimar el que podria ocórrer en aquestes regions, amb els efectes consegüents en el conjunt de la Terra, si no es corregeixen les actuals emissions de gasos d’efecte d’hivernacle procedents de les activitats humanes. En la conferència es comentaran, amb dades actualitzades, els canvis que estan ocorrent a l’Antàrtida i a l’Àrtic, i es mostraran evidències oposades en aquestes zones sobre les variacions del clima i les possibles conseqüències en el conjunt del planeta.

 

Jeronimo_Lopez1Jerónimo López

Doctor en Ciències Geològiques i professor de Geodinàmica a la Universitat Autònoma de Madrid. Entre els anys 2012 i 2016 ha sigut president del Comitè Científic Internacional per a la Investigació en l’Antàrtida (SCAR), organització que agrupa 43 països i 9 unions científiques internacionals i que s’ocupa de promoure i coordinar la investigació científica a l’Antàrtida, a més de ser l’òrgan assessor del Tractat Antàrtic en qüestions científiques. L’SCAR va rebre l’any 2002 el premi Príncep d’Astúries de Cooperació Internacional, i va ser una de les persones que el va arreplegar.

És autor de més de 300 publicacions científiques, de les quals prop de la meitat són sobre l’Antàrtida o les regions polars. Ha participat en una trentena d’expedicions a les principals serralades de la Terra i a les regions polars, deu d’aquestes a l’Antàrtida. A més de la seua activitat investigadora i docent a la universitat, ha fet nombroses publicacions, conferències, exposicions i pel·lícules destinades a estudiants de tots els nivells educatius i al públic en general.

Va ser membre i copresident del comitè responsable de l’organització i seguiment de l’Any Polar Internacional 2007-2008, nomenat pel Consell Internacional per a la Ciència i l’Organització Meteorològica Mundial. Aquesta activitat va mobilitzar al voltant de 50.000 participants de 60 països i ha suposat un avanç significatiu en l’estudi de les regions polars.

Ha ocupat diversos llocs relacionats amb la investigació polar espanyola i en òrgans internacionals, com l’European Polar Board de la Fundació Europea de la Ciència, el Comitè de Protecció del Medi Ambient Antàrtic o l’Institut Polar Francès. Entre altres coses ha sigut gestor del Programa Español d’Investigació en l’Antàrtida i secretari del Comitè Polar Español. L’any 2018 ha sigut nomenat membre honorífic de l’SCAR. Actualment és el president del Comitè Español del SCAR i continua fent investigacions a l’Antàrtida.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464