Saltar apartados

Naix IDEEU, el programa de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant per a connectar les Humanitats i el món empresarial

La realització d’un taller pràctic per a doctorands els obrirà l’àmbit d’ocupació al sector empresa

Des d’avui i fins al 24 de febrer està obert el termini per a inscriure-s’hi

IDEAD persegueix l’objectiu de millorar l’ocupabilitat de l’alumnat de la Facultat

 

Juan_Mesa

 

Alacant. 12 de febrer de 2019

Tenen sentit els coneixements que es donen en Humanitats amb el món de l’empresa? O, dit d’una altra manera, «com fem això de ser útils», es qüestiona Juan Mesa Sanz, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant. Aquesta és la pregunta que preocupa l’equip de govern de la Facultat. La resposta l’han trobada en un projecte nou i inusual: el Projecte IDEAD.

IDEAD (Innovació i Desenvolupament en Empresa a través del Doctorat) està dirigit a doctorands que estiguen cursant qualsevol dels programes de doctorat que ofereix Filosofia i Lletres a la UA i naix amb la finalitat de posar de manifest la relació que hi ha entre les Humanitats i el món empresarial. El seu objectiu és captar talent creatiu i innovador, analític i eficaç, motivar l’investigador a explotar les competències que ja té com doctorant i que li permetria solucionar problemes d’alt nivell en el sector privat, sense importar de quina disciplina provinga.

Per a aconseguir aquest objectiu vint doctorands que s’inscriguen en IDEAD seran seleccionats per a fer un taller pràctic de reclutament doctoral, gratuït, i que serà impartit per Irene García Losquiño, directora de Braelight – Development & Leadership i professora del Departament de Filologia Anglesa de la UA. El taller es desenvoluparà el pròxim 13 de març de 10 hores a 16.00 hores. Com a premi, la persona seleccionada farà unes pràctiques en l’empresa Energy Sistem durant el mes de maig. El termini per a sol·licitar participar en el taller s’obri avui dimarts dia 12 de febrer, a través de Moodle, i estarà obert fins al pròxim 24 de febrer de 2019.

Els vint doctorands seleccionats faran un curs en què es presenten reptes reals per als quals hauran d’aplicar competències relacionades amb la resolució de problemes, pensament analític, creació instantània de metodologies, lideratge de grups, pitching, etc. Els estudiants de doctorat podran explorar opcions professionals i entendre la realitat de treballar en el sector privat; identificar les competències que ja tenen els investigadors i com el sector privat se’n pot beneficiar; aprendre a posar aquestes competències en pràctica en situacions reals de diferents sectors; i identificar els diferents accessos al mercat laboral fora de l’àmbit acadèmic.

Irene García Losquiño explica que el formulari d’inscripció està disponible a partir d’avui per als doctorands, «a través de Moodle, amb diferents preguntes i, a partir de les respostes, seran seleccionats per a participar en el taller». El taller «els ajudarà a definir, a ser conscients d’alguna cosa, i a explotar un grup de competències que ells ja tenen per ser investigadors i que poden utilitzar molt bé en altres sectors que no són l’acadèmic. Vull que vegen el que ja saben fer i que els resultarà molt útil per a treballar en empreses», afig.

Al final del taller vindrà personal de l’empresa Energy Sistem i plantejarà als participants un repte que han de tractar de resoldre utilitzant les seues competències. «Faran una presentació a l’empresa i, de totes aquestes persones participants, serà seleccionat un guanyador o guanyadora que haurà de superar un repte major amb la mateixa empresa». Durant un mes la persona seleccionada treballarà en aquest repte «que té a veure amb les estratègies de la mateixa empresa», revela Juan Mesa Sanz.

Irene García té clar que «un investigador és, naturalment, un solucionador de problemes; llavors, la competència de trobar una metodologia per a solucionar problemes, el pensament crític, pensament lateral, pensar de manera internacional, són els que es poden oferir al sector públic i privat». El taller del 13 de març a la UA «serà altament interactiu i molt pràctic. S’hi mouran molt. No serà teòric, serà d’autodescobriment de competències a través de les relacions d’activitats».

El projecte té la col·laboració de Fundeun i està inclòs sota el paraigua d’UAEmprèn.

Als doctorands se’ls demana «que tinguen ganes d’explorar les seues competències i de descobrir què poden fer. Idealment, despuntarà una persona amb tendència a pensar fora de la caixa, a pensar d’una manera creativa», assenyala la professora.

El degà de la Facultat, Juan Mesa Sanz, ha manifestat sentir-se «molt emocionat amb aquest projecte perquè no trobareu cap exemple d’aquest tipus en facultats de Filosofia i Lletres». Mesa recorda que tot això va nàixer de les converses amb Fundeun que van tenir lloc el mes d’octubre passat, en la l Trobada Humanitats i Empresa. També hi van descobrir Irene García, egressada de la Facultat i persona que impartirà el taller.

Mesa comenta que ell mateix va fer una presentació breu a un grup d’empresaris «i van aprofitar l’ocasió tres empreses». Ara té les esperances posades en la bona acollida d’IDEAD i que «siga la punta de llança de tot el que estem fent en aquest sentit, que és obrir les finestres als nostres estudiants».

La mateixa il·lusió comparteix M. Paz Such, vicedegana d’Estudiants i Emprenedoria. Coordinació del grau en Turisme de la Facultat. Such aclareix que el projecte forma part de les accions que estan posant en marxa per a millorar la inserció laboral dels egressats de la Facultat. «En el cas de l’alumnat de doctorat pensem que la seua inserció en el món laboral està constreta al món acadèmic». IDEAD permet «que remenen altres opcions i posen en valor les seues competències per a cobrir les necessitats que puguen tindre les empreses».

En l’actualitat són tres-cents seixanta-sis els estudiants de doctorat matriculats en els tres programes que ofereix la Facultat, però dins de cada programa hi ha diferents i molt diverses línies d’investigació fins a sumar-ne vint-i-set. La varietat de línies d’investigació fa albirar la multitud de possibilitats diferents que poden oferir aquests doctorands a les empreses.

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464