Saltar apartados

La Universitat d'Alacant presenta el Pla Director del jaciment arqueològic de l'Alcúdia d'Elx

Manuel Palomar aclareix la necessitat d’aquest Pla perquè l’Alcúdia ‘reuneix les condicions i la potencialitat necessàries per a convertir-se en un referent de la història i l’arqueologia valenciana’

 

Alcudia_Pla_1
Alcudia_Pla_2
Alcudia_Pla_3
Alcudia_Pla_4
Alcudia_Pla_5

 

Alacant. 18 de febrer de 2019

La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí el nou Pla Director de l’Alcúdia d’Elx. En un acte que ha tingut lloc a les instal·lacions de l’Alcúdia a Elx i amb l’assistència d’autoritats universitàries, municipals de la ciutat d’Elx i personal pertanyent als equips de la Fundació Universitària l’Alcúdia i al cos d’investigadors de la UA i l’Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), aquest Pla constitueix el quadern de bitàcola d’un jaciment essencial.

Amb «només un deu per cent de la superfície excavada», com ha afirmat el rector de la UA, Manuel Palomar, en la seua presentació, la potencialitat d’aquest «jaciment arqueològic de referència», és palesa.

El Pla Director sorgeix de la necessitat de dissenyar un marc estratègic de gestió per al jaciment de l’Alcúdia; pretén potenciar el seu coneixement i projecció cultural, i garantir que la tutela d’aquest siga compatible amb la visita pública i la socialització del BIC. En suma, ha de planificar, desenvolupar i avaluar a llarg termini programes d’investigació, conservació, gestió, difusió i divulgació del bé tutelat.

Amparo Navarro Faure, vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, de la UA ha iniciat l’acte amb unes paraules de benvinguda i ha anat donant la paraula als participants.

Sonia Gutiérrez Lloret, directora científica de la Fundació Universitària l’Alcúdia d’Investigació Arqueològica directora de l’INAPH i catedràtica d’Arqueologia de la UA, ha volgut destacar que «sobretot l’Alcúdia és un projecte de futur», i ha puntualitzat que «era necessari crear un marc de planificació que marque el futur d’aquest llegat d’història conjunta»

Miguel Louis Cereceda, investigador de l’INAPH, catedràtic del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UA és qui ha desentranyat el contingut del Pla Director, no sense abans recordar que ja es va redactar un primer pla els anys 2003-2006 pel catedràtic Lorenzo Abad. Aquest primer pla es va anar fent a poc a poc, tenint en compte les limitacions econòmiques. Louis ha definit el Pla Director com «una figura que pretén protegir el patrimoni», i ha afegit que «els continguts i la forma d’aquests no estan especificats» ni en la Llei ni en els diferents decrets, per la qual cosa s’han basat en l’experiència de plans anteriors fets i els treballs del personal de la Fundació l’Alcúdia. El pla d’acció fixat ara abraça fins a l’any 2029. El programa d’actuacions es farà en tres etapes: la primera fase, 2018-2021; la segona fase, 2022-2025; i la tercera fase, 2026-2029.

En la seua intervenció Carlos González Serna, alcalde de l’Ajuntament d’Elx, ha definit el d’avui de «dia important per al patrimoni cultural d’Elx, perquè, amb la presentació d’aquest pla director, la Fundació Universitària l’Alcúdia estableix un marc estratègic de gestió encaminat a potenciar el coneixement i la projecció cultural d’aquest valuós jaciment». L’alcalde ha felicitat i agraït a la Fundació Universitària i a la UA «per la seua tasca vital durant més de vint anys». González Serna ha volgut aprofitar l’acte per a «reafirmar el ferm compromís de l’Ajuntament d’Elx amb la UA». Consideren, a l’Ajuntament, d’un interès enorme totes i cadascuna de les línies estratègiques d’actuació i objectius establits, i han posat l’accent en «la necessitat de posar-lo a la disposició de la societat com un recurs cultural i socioeconòmic», que representa per a Elx.

Sobre la Dama d’Elx, anhel de la ciutat, ha informat que «des del govern municipal estem treballant per a possibilitar, més prompte que tard, una nova cessió temporal».

González Serna ha mostrat la disposició del seu equip municipal per a col·laborar sempre en qualsevol iniciativa encaminada a posar en valor aquest patrimoni cultural; a més, ha agraït el treball fet per la UA, pels catedràtics Gutiérrez Lloret i Louis Cereceda, per la família Ramos i pels investigadors al voltant de l’Alcúdia.

Manuel Palomar Sanz rector de la UA i president de la Fundació Universitària l’Alcúdia, ha tancat l’acte. El rector ha indicat com fa anys tenien clara la necessitat d’una línia estratègica de desenvolupament en aquest jaciment, fet que va portar a la creació d’aquest pla. Palomar ha recordat la creació, l’any 1996, de la Fundació Universitària d’Investigació l’Alcúdia, conjuntament amb l’Ajuntament d’Elx, a la qual es van sumar després la Generalitat Valenciana i la Diputació d’Alacant. «Això va marcar una etapa nova on es pretenia atorgar la importància que mereix el jaciment», precisava avui.

El jaciment va ser declarat BIC l’any 1992, quasi cent anys després que s’hi trobara la Dama d’Elx el 1897, «el jaciment és molt més que el bressol d’una peça singular», afirmava. Com a prova d’això ha apuntat cadascun dels espais i centres creats, com és el Museu, inaugurat el 2015, amb les tres sales, dedicades a les èpoques ibèrica, romana i hispànica.

L’Alcúdia, ha afirmat Palomar, «reuneix les condicions i la potencialitat necessàries per a convertir-se en un referent de la història i l’arqueologia valenciana», qui ha afegit que la UA «pretén desenvolupar unes excavacions permanents, que es duguen a terme des de la investigació, però sobretot també que enllace amb els estudiants de la Facultat de Filosofia i Lletres», amb la formació.

El rector ha recordat com «l’any 2003 ja vam desenvolupar un primer pla director creat, per Lorenzo Abad». «Aquell pla director va funcionar», com ha mostrat per la relació d’èxits obtinguts aquells anys. El Pla Director actual és una part important perquè tots coneguen que «hi ha una estratègia clara; que la seua tutela siga compatible amb la visita pública i la sociabilitat d’aquest bé cultural, independentment de qui n’estiga al capdavant; ha de planificar, desenvolupar i avaluar, a llarg termini, programes de gestió i conservació».

En referir-se als quatre projectes arqueològics ja iniciats, Palomar ha assegurat que es tracta d’un «conjunt de projectes que continuarem potenciant».

No ha volgut deixar d’esmentar la creació de l’Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH), al setembre del 2014, amb l’objectiu de conjuminar el potencial que té la UA en arqueologia.

En resum, Palomar ha definit el Pla Director com una «aposta clara de la UA pel patrimoni cultural, la investigació i el coneixement».

Així mateix, precisava, en aquests tres últims anys hi ha hagut una col·laboració «molt pròxima amb l’Ajuntament d’Elx» i, dirigint-se a l’alcalde de la ciutat li ha remarcat «que també és la teua universitat».

 

Pla Director de l’Alcúdia: quadern de bitàcola d’un jaciment essencial

El jaciment arqueològic de l’Alcúdia va ser declarat Bé d’Interès Cultural (BIC) l’any 1992, quasi cent anys després del descobriment de la famosa Dama el 1897. Encara que aquest fet li ha donat rellevància internacional, el jaciment és molt més que el bressol d’una peça singular, ja que s’hi entrellacen petjades de les diverses societats que el van habitar. L’Alcúdia reuneix les condicions i la potencialitat necessàries per a convertir-se en un referent de la història i l’arqueologia valencianes.

El Pla Director sorgeix de la necessitat de dissenyar un marc estratègic de gestió per al jaciment de l’Alcúdia; pretén potenciar el seu coneixement i la projecció cultural, garantir que la tutela d’aquest siga compatible amb la visita pública i la socialització del BIC. En suma, ha de planificar, desenvolupar i avaluar a llarg termini programes d’investigació, conservació, gestió, difusió i divulgació del bé tutelat.

L'Alcúdia d'Elx. Plan director 2017-2029, el llibre, representa el quadern de bitàcola del passat, el present i el futur d’un dels jaciments més emblemàtics de l’arqueologia espanyola: l'Alcúdia d’Elx. Des de fa més de dues dècades la Universitat d’Alacant va adquirir la responsabilitat d’aquest gran llegat patrimonial, per a la gestió del qual va crear la Fundació Universitària l'Alcúdia d’Investigació Arqueològica, de la qual també són patrons l’Ajuntament d’Elx, la Diputació d’Alacant i la Universitat Miguel Hernández, i igualment hi col·labora la Generalitat Valenciana.

El Pla Director naix amb la filosofia de ser una eina útil per al maneig de la multiplicitat de dades de diferent ordre: arquitectònic, arqueològic i de difusió, que convergeixen en el dia a dia del jaciment i que han de treballar-se tant en sinergia com de manera transversal. Aquest tipus de treball de tipus coral requereix necessàriament una planificació detallada i consensuada pels diferents agents intervinents amb la finalitat de poder complir els objectius en uns terminis cíclics i assequibles.

El nou Pla s’asseu sobre la recollida de dades de planificacions desenvolupades i executades amb anterioritat, i forma una sèrie de fites sobre les quals es tracen les metes per al present i el futur del jaciment a curt termini i mitjà. L’aposta de la UA amb l’ajuda de la GV i el suport de l’Ajuntament d’Elx, ha generat durant aquests anys dues infraestructures museístiques de primer ordre que mostren als visitants del jaciment la col·lecció d’obres fonamentals dels períodes ibèrics, romans i tardoantics, allotjades en el Centre d’Interpretació inaugurat l’any 2008 i el remodelat Museu Monogràfic de 2014. Així mateix, la Diputació d’Alacant va contribuir des del 2006 fins al 2008 en la musealització i posada en valor de la muralla que, després del Centre d’Interpretació, obri la visita a la part alta del jaciment on es poden visitar les antigues excavacions i altres patrocinades per l’Ajuntament a través del Pla Confiança en 2011. Una etapa es tancava després de la commemoració del vintè aniversari de la Fundació, amb les infraestructures museístiques ampliades i renovades.

Impulsat per la UA, el Pla Director és un projecte coral fet per l’Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la UA. Ha sigut dirigit per Miguel Louis Cereceda, catedràtic del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UA, i Sonia Gutiérrez Lloret, catedràtica del Departament d’Arqueologia, directora científica de l’Alcúdia i de l’INAPH. En la seua elaboració ha participat un ampli equip de professors i investigadors de la UA i tècnics de la Fundació Universitària l’Alcúdia, coordinats per Yolanda Spairani i Mercedes Tendero. L’equip de documentació està format per Diego Peña, Alejandro Ramos, Ana Ronda, Ángela Ramos, Rafael Ramos, David Torregrosa, Luis Jaime Morales, M. Ángeles García i Raúl Prado.

Han col·laborat en aquest projecte, assessorant en diversos aspectes, Lorenzo Abad, catedràtic d’Arqueologia i director científic de l’Alcúdia entre el 2003 i el 2014; Rafael Pla, gerent de la UA i secretari de la Fundació; i també els membres del Consell Científic de l’Alcúdia i directors de projectes d’investigació en curs: Francisco Javier Jover, Alberto Lorrio, Juan Mesa, Feliciana Sala, José Uroz i Jaime Molina.

 

Programa d’ajudes del Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA

La gestió integral del Bé d’Interès Cultural necessàriament se suporta en tres corrents bàsics de transmissió: la investigació, la gestió i la difusió, convergint i retroalimentant-se entre si. Per aquest motiu, ha sigut i és el Vicerectorat d’Investigació i Transferència de Coneixement de la UA l’organisme encarregat des del 2017 de projectar aquest impuls amb un programa d’ajudes econòmiques destinades a la investigació arqueològica sobre el terreny amb tres projectes: Domus, Virtualització del Patrimoni i Herois i Dames, tots aquests encara en marxa i amb objectius d’aprofundir i canalitzar un major coneixement de la realitat arqueològica de l’Alcúdia.

Per a aconseguir la revaloració, al mateix temps que la difusió i la sociabilització del Bé, en el Pla es fa una diagnosi i anàlisi, des del punt de vista estructural, de l’antiga trama urbana que roman al descobert i que és víctima de la deterioració que imposen els elements climatològics i el pas del temps. La visita al jaciment requereix d’accions precises i contundents referent a aquesta qüestió vital i per això adquireix un protagonisme destacat en el contingut del Pla. Després de l’anàlisi i recollida de dades, s’estableixen les línies estratègiques de gestió a tenor de les necessitats i amb una periodització de més urgència a menys, que estableix un programa d’actuacions en tres etapes seqüenciades cronològicament de 2018 a 2021, de 2022 a 2025 i de 2026 a 2029.

Com diu la sinopsi del llibre, l’Alcúdia pot i ha de convertir-se en el paradigma d’una història crítica, inclusiva, ben compresa i ben explicada, deixant de ser «el lloc on va aparèixer la Dama» –mer espai de remembrança i reivindicació permanent– per a convertir-se per fi en un conjunt arqueològic modèlic que, potser així, podria ser visitat periòdicament per la Dama.

 

Objectius del Pla Director

D’acord amb aquesta filosofia, compartida amb l’INAPH, el Pla Director pretén protegir, conservar i desenvolupar el seu coneixement, a través dels objectius següents:

 • Investigar, conservar, gestionar, difondre i divulgar el patrimoni arqueològic del jaciment de l’Alcúdia.
 • Fomentar i planificar una investigació arqueològica i patrimonial de qualitat en el jaciment i sobre aquest, en relació amb el seu marc territorial.
 • Promoure el jaciment universitari de l’Alcúdia com un espai d’investigació, formació i difusió de coneixement.
 • Consolidar l’Alcúdia en l’avantguarda del coneixement com a referent cultural d’abast internacional.
 • Impulsar la innovació i la transferència en matèria de coneixement històric-arqueològic i patrimonial.
 • Fer un estudi històric centrat en l’evolució constructiva del jaciment arqueològic.
 • Obtenir la morfologia detallada de les restes arquitectòniques mitjançant l’ús d’aparells de precisió.
 • Analitzar els sistemes constructius i els materials emprats.
 • Tractar l’estudi diagnòstic de l’estat de conservació dels elements de major rellevància.
 • Prevenir les necessitats d’intervenció en els elements estudiats, amb una proposta de fases d’actuació i una valoració econòmica estimada.
 • Posar el jaciment a la disposició de la societat, com un recurs cultural i factor de desenvolupament social.
Reproducir
Reproducir
Reproducir
Reproducir

Declaracions Manuel Palomar sobre

presentació Pla Director L'Alcúdia

Declaracions Manuel Palomar sobre

UA i Elx junts a L'Alcúdia

Declaracions alcalde d'Elx

sobre jaciment L'Alcúdia

Declaracions Sonia Gutiérrez

sobre Pla Director

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464