Saltar apartados

Un estudi sobre àguiles cuabarrades insta a reduir conflictes entre éssers humans i fauna salvatge

El treball, fet per investigadors de la Universitat d’Alacant i la Universitat de València, ha sigut publicat en la revista Biological Conservation

 

Aguila_perdiceraAlacant. Dimarts, 19 de febrer de 2019

Un estudi del Grup d’Investigació Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant (UA) i de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València (UV) sobre àguiles cuabarrades alerta de les greus conseqüències que l’activitat recreativa en parcs naturals té sobre aquesta espècie amenaçada, i insta els governs a prendre mesures de conservació que reduïsquen la pressió humana sobre la fauna salvatge. El treball ha sigut publicat en la revista Biological Conservation.

Els conflictes entre éssers humans i la fauna silvestre són cada vegada motiu de més preocupació en la biologia de la conservació. La quantitat de persones que viuen en àrees urbanes està augmentant ràpidament a tot el món i, en conseqüència, el patró temporal d’ocupació d’àrees naturals per a ús recreatiu també està canviant, fet que deriva en una concentració cada vegada més gran de persones durant els caps de setmana i dies festius en espais naturals. Això és particularment evident en les societats riques, on més persones visiten àrees naturals en dies festius i caps de setmana, i causen molèsties en la vida silvestre en l’anomenat «efecte cap de setmana».

Amb l’objectiu d’avaluar aquest tipus de molèsties els investigadors Vicente Urios de la Universitat d’Alacant, i Pascual López i Arturo M. Perona de la Universitat de València han estudiat els canvis de comportament de 30 àguiles cuabarrades seguides en parcs naturals de les províncies de València i Castelló, durant els caps de setmana, amb una presència humana més gran en els seus territoris. L’àguila cuabarrada és una espècie molt amenaçada a Europa, i amb una alta mortalitat d’individus a causa, principalment, d’electrocucions, enverinaments i trets.

Per a això, els investigadors reben dades de telemetria per GPS de les àguiles, que van equipades amb transmissors via satèl·lit d’última generació, una tecnologia nova que permet conèixer la posició de les àguiles cuabarrades cada cinc minuts amb una gran precisió. Gràcies a aquesta tecnologia, es pot calcular la distància que recorren les àguiles diàriament, i s’ha pogut comprovar que, durant els caps de setmana, quan la presència humana en els seus territoris és més gran, aquestes es veuen obligades a desplaçar-se d’un lloc a un altre i cobrir distàncies més grans per a trobar-hi aliment.

Una cosa que aparentment podria semblar anecdòtica té conseqüències importants per a aquesta espècie tan amenaçada, ja que aquestes àguiles es veuen obligades a romandre més temps allunyades dels seus nius en època de cria (amb l’augment consegüent del risc de fracàs en la reproducció), una major despesa energètica, més dificultats per a trobar preses i més probabilitats de trobar-se infraestructures humanes perilloses per a la seua vida, com les línies elèctriques.

A la llum d’aquest treball publicat en la revista Biological Conservation, els investigadors urgeixen a prendre mesures de conservació dirigides a reduir els conflictes entre éssers humans i fauna salvatge, inclosa la limitació espaciotemporal de les activitats recreatives com la caça, l’escalada o el senderisme, entre d’altres, especialment durant els períodes més crítics de l’any (incubació i cria). «Cal trobar l’equilibri sa entre el gaudi de la naturalesa i la responsabilitat i respecte a aquesta», assenyalen els investigadors. «Les dades que aporten els emissors GPS procedeixen estudis de telemetria i són d’una precisió sense precedents. Seria important incorporar aquesta informació als plans de conservació de les espècies més amenaçades, de cara a una gestió més eficient d’aquest tipus de conflictes», conclouen.

 

Referència:

Perona, A.M., Urios., V., López-López, P. 2019. Holidays? Not for all. Eagles have larger home ranges on holidays as a consequence of human disturbance. Biological Conservation 231:59-66 DOI: 10.1016/j.biocon.2019.01.010

 

Aguila_perdicera2
Aguila_perdicera3

IMATGES:

1.- Àguila cuabarrada (Autor: Pascual López)

2.- Imatge d’arxiu de Vicente Urios (esquerra) i Pascual López (dreta)

3.- Àguila cuabarrada amb transmissor. Autor: Vicente Urios

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464