Saltar apartados

Comença a Tabarca el taller del Projecte Europeu SWAIP de la Universitat d'Alacant per a ralentir l'Alzheimer amb elements de l'experiència arquitectònica de cada persona

La neuròloga Carmen Antúnez, de l’hospital murcià Virgen de la Arrixaca, impartirà la seua conferència el dilluns

SWAIP permetrà l’especialització en Arquitectura Terapèutica contra la Demència

Del 4 al 8 de març l’objectiu és completar els llibres de l’arquitecte Rem Koolhaas sobre els elements de l’edifici en relació amb la demència i el benestar

 

Taller_Alzheimer1 Taller_Alzheimer2
Reunió prèvia a Taller Projecte SWAIP Taller de Samuel Silva amb %u201CArquitectures involuntàries%u201D

 

Alacant. 28 de febrer de 2019

Com l’arquitectura pot tenir un efecte sobre la demència? O, dit d’una altra manera, poden l’arquitectura i els elements d’aquesta ajudar en la lluita contra la demència senil? Això és el que s’han proposat els participants del Projecte europeu SWAIP, projecte en col·laboració entre les universitats d’Alacant, la Iceland University of the Arts, la University of Porto, la University of Hertfordshire, la Academy of Fine Arts in Munich, la Metropolia University of Applied Sciences in Helsinki, i la Association Européenne des Conservatoires (AEC), Académies de Musique et Musikhochschule. Tots aquests participaran, la pròxima setmana, en el Workshop SWAIP sobre arquitectura; un projecte del qual resultarà que els professionals participants s’especialitzen en Arquitectura Terapèutica contra la Demència.

L’arquitectura i l’entorn construït són una part de l’ésser humà i del benestar. En termes generals, l’espai, la llum, les vistes i les atmosferes són conceptes importants amb els quals treballar per a cada individu, però per a aquells que pateixen demència, ho són encara més a nivell personal. L’ambient és estimulant per a l’individu amb demència, ja siga un vàter o una ximenera. L’arquitectura té un lloc en aquest camp, una finestra està «ací» per una raó. En aquest sentit, no s’ha investigat molt sobre com l’arquitectura afecta la demència. Treballar amb elements arquitectònics, la totalitat d’aquets, ofereix una gran oportunitat de treballar amb la memòria, l’experiència arquitectònica de cadascun de nosaltres.

L’arquitecte Rem Koolhaas va escriure una sèrie de quinze llibres que acompanyen l’exposició Elements of Architecture de la Biennal d’Arquitectura de Venècia del 2014. Aquesta col·lecció permet distingir els elements principals que formen els nostres edificis, amb una atenció especial, tractant un element en cada llibre, a la seua història i evolució en termes de temps, lloc i tècniques. Alguns dels elements que tracta són la finestra, la façana, el balcó, el corredor, l’escala, l’ascensor, el pis, el sostre o la paret. El taller consisteix, aclareix Javier Sánchez Merina, professor de la UA i integrant del Projecte Europeu SWAIP, «a afegir un nou final, o completar els llibres, en relació amb la demència i el benestar; actualitzar aquests llibres des del convenciment que en el segle XXI s’han d’incloure qualitats contra la demència». Perquè «entenem que una porta no només serveix per a tancar, sinó per a obrir a la memòria», explica Sánchez Merina.

El projecte SWAIP té com a objectiu treballar la inclusió social a través de l’Art. Per a aconseguir aquesta finalitat SWAIP desenvoluparà plans d’estudi per a un programa d’estudis que capacitarà a artistes i treballadors de la salut amb antecedents en arts per a treballar la inclusió social mitjançant els seus projectes artístics.

El taller, que té caràcter internacional i interdisciplinari, començarà el dilluns 4 de març del 2019 a l’illa de Tabarca. Fins allí es desplaçaran més de seixanta persones originàries de Finlàndia, Alemanya, Regne Unit, Portugal i Islàndia. Arribaran a aquest lloc «neutre», com defineix el professor de la UA a l’illa alacantina. Els trenta convidats arribats de diferents països europeus s’uniran a les altres més trenta persones locals, entre els quals hi ha estudiants Erasmus i espanyols de la UA, tots procedents de diferents disciplines. Artistes, músics, terapeutes i altres professionals integraran el conjunt dels quals treballaran fins al pròxim divendres 8 de març. Un dels professors internacionals que participen és, novmaent, l’artista, professor i investigador Samuel Silva, de l’Escola de Belles Arts a la Universitat de Porto, a Portugal. Silva ja va desenvolupar el taller «Arquitectura involuntària» el mes de febrer passat en la UA i convidat per Sánchez Merina.

Des del dimarts dia 4 de març se succeiran una sèrie de conferències. Entre els ponents el mateix dilluns 4 a Tabarca participa la neuròloga Carmen Antúnez, cap de la Unitat de Demència de l’hospital Virgen de la Arrixaca (Múrcia). El dimarts 5, dimecres 6 i dijous 7 de març els participants en el taller estaran treballant a la Sala ECISA, situada en l’edifici de l’Escola Politècnica Superior IV (EPS IV) del campus universitari de Sant Vicent del Raspeig. Hi romandran tot el dia construint maquetes.

Durant el desenvolupament del taller i al llarg de la setmana s’aniran fent-se mini conferències, al mateix temps i en els descansos, amb les quals alimentar la creativitat dels estudiants. «Music & dementia», el dimarts a la vesprada, vindrà a càrrec de Rineke Smilde, professora de música i arts performatives a Viena; «Literature / museum project», per Halldóra Arnardóttir, doctora en Història de l’Art, tindrà lloc el dimecres; i Javier Sánchez Merina, que comptarà el seu projecte «AlzheiMUR», el dijous de vesprada.

El taller finalitzarà el divendres 8 al matí. Serà el moment de la presentació dels projectes fets, que tindrà lloc des de les 11.00 i fins a les 11.30 hores al pati de l’EPS IV.

El Workshop està obert a tots els experts interessats. Col·labora amb SWAIP el TRAM amb la iniciativa «Tren cultural».

 

Projecte Europeu SWAIP

A l’octubre de 2018 i en la primera reunió, que va tenir lloc a la ciutat islandesa de Reykjavík, començava el Projecte SWAIP. «La inclusió social i el benestar a través de les Arts i les Pràctiques Interdisciplinàries» (SWAIP) es posava en marxa amb la finalitat de desenvolupar plans d’estudi per a un programa d’estudis, que capacitarà artistes i treballadors de la salut amb antecedents en arts per a treballar amb inclusió social en els seus projectes artístics. Aquest projecte, inclòs en el Programa Erasmus +, està dotat amb 204.855 euros i té una duració de dos anys, al llarg dels quals s’establiran reunions en les diferents universitats participants en el projecte, i faran tallers amb artistes i col·lectius amb problemes d’exclusió social. El projecte se centra de forma específica en les persones que pateixen la malaltia d’Alzheimer i en els joves en risc d’abandó escolar, amb l’objectiu de presentar les habilitats de l’art per a fer connexions, facilitar el benestar, l’apoderament i enfortir l’autoconfiança.

El projecte SWAIP està plantejat per a treballar amb la inclusió de minories socials a través de l’art, explica Javier Sánchez Merina, professor de Projectes Arquitectònics a la UA, i autor de la investigació sobre Arquitectura Terapèutica contra l’Alzheimer, treball que la UA aporta per a aquest estudi.

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant participa en un Projecte Europeu per a aconseguir la inclusió de minories socials a través de l’Art

Restes d'excrements, xiclets o papers tirats al carrer, base per als projectes arquitectònics dels estudiants de l’EPS de la Universitat d’Alacant

 

Més informació:

Maqueta AlzheiMUR, per Javier Sánchez Merina: https://www.youtube.com/watch?v=_p2q4xmz-ik

Centre Alzheimur: http://centroalzheimur.blogspot.com/

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464