Saltar apartados

La Universitat d'Alacant concedeix la seua més alta distinció a Miguel Hernández

El Consell de Govern ha aprovat avui concedir el Llorer d’Or al poeta oriolà. També s’ha acordat la concessió del Premi Igualtat 2019 a la doctora en Medicina Rosa Ballester Añón

 Llorer_Ore_Miguel_Hernandez

 

Alacant. Dijous, 28 de febrer de 2019

El Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha aprovat per unanimitat concedir la màxima distinció honorífica de la institució, el Llorer d’Or, al poeta oriolà Miguel Hernández. Amb aquest guardó es culmina la commemoració del 75 aniversari de la seua mort organitzada per la UA, que el 2017 va dedicar un congrés internacional a la seua figura amb la col·laboració de l’Institut de Cultura Juan Gil-Albert i la UMH.

El rector, Manuel Palomar, ha destacat que «la concessió del Llorer d’Or a Miguel Hernández és una fita en la història de la nostra universitat, ja que es tracta d’una de les figures més representatives del nostre entorn». A més, el lliurament de la més alta distinció universitària coincidirà amb les celebracions del quaranta aniversari del naixement de la institució acadèmica aquest 2019». Palomar ha assenyalat també que el poeta «és una constant en la UA, que compta entre els seus doctors honoris causa amb especialistes que han tingut a Miguel Hernández com a punt de referència, com ara Mario Benedetti, Alfonso Zamora Vicente o Raúl Zurita», així com a alguns dels principals investigadors del món de la seua figura, com Carmen Alemany o José Carlos Rovira. La concessió del Llorer d’Or, per tant, «dóna suport a una tradició investigadora sobre la seua obra i enalteix la significació de la seua figura per a la institució que continua desenvolupant treballs acadèmics (monografies, articles en revistes especialitzades, treballs de final de grau i de màster, tesis doctorals, publicacions i premis derivats de la investigació, entre altres) que demostren la vigència de Miguel Hernández en la nostra institució», ha assegurat el rectorPremi Igualtat 2019

Igualment, el Consell de Govern de la Universitat d’Alacant ha aprovat per unanimitat la concessió del Premi Igualtat 2019 a la doctora en Medicina Rosa Ballester Añón a proposta del Departament d’Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència.

La proposta de la candidatura de la professora Rosa Ballester Añón es fonamenta en la seua excel·lència acadèmica i la seua trajectòria docent i investigadora en l’àmbit de la perspectiva de gènere. En la dècada de 1990 va ser qui va introduir els estudis de gènere, juntament amb Concha Colomer, en els programes de doctorat de Salut Pública, una tasca precursora que va dur a terme des de la Universitat d’Alacant.

Doctora en Medicina, catedràtica emèrita d’Història de la Ciència en la Facultat de Medicina de la Universitat Miguel Hernández, Ballester va exercir com a professora a les universitats de València, Saragossa i Alacant.

Compta amb una dilatada trajectòria professional docent tant de grau com de postgrau, ha exercit també diferents càrrecs de gestió entre els quals destaca el d’haver sigut la primera defensora universitària en la història de la Universitat d’Alacant. Ha sigut vocal de la CVAEC, de la Comissió d’Avaluació del Programa VALID + i del Patronat Lluis Guarner i avaluadora de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP) i del FECYT.

Al llarg de la seua carrera professional ha sigut investigadora principal de 21 projectes d’investigació en convocatòries competitives i ha participat en set més, de caràcter internacional, com a investigadora. El 2012, el grup que coordina sobre Estudis Avançats i Història de la Salut i de la Medicina de la UMH va rebre el Premi Consell Social al millor grup d’investigació en Ciències Socials i Humanitats.

Rosa Ballester és membre de diverses societats científiques nacionals i internacionals, forma part del Disability History Group integrat per diverses institucions i coordinat per la Universitat d’Exeter, del grup promotor de la Xarxa Iberoamericana sobre Història de la Poliomielitis i l’SPP.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464