Saltar apartados

Més d'un miler d'estudiants d'ESO i Batxillerat participen en "Vine a fer pràctiques a la Universitat" de la Universitat d'Alacant

Prop de 1.200 estudiants, procedents de 45 centres educatius de la província d’Alacant i d’Almansa, participaran aquest mes en el programa de pràctiques de laboratori

 

PRACTICAS_universidad1
PRACTICAS_universidad2
PRACTICAS_universidad3
PRACTICAS_universidad4
PRACTICAS_universidad5
PRACTICAS_universidad6
PRACTICAS_universidad7
PRACTICAS_universidad8
PRACTICAS_universidad9
PRACTICAS_universidad10
PRACTICAS_universidad11
PRACTICAS_universidad12
PRACTICAS_universidad13
PRACTICAS_universidad14
PRACTICAS_universidad15

Fotografies: Roberto Ruiz de Zafra. Taller d'Imatge (FGUA).

 

Alacant. 17 de gener de 2019

Quants anys té un peix? Els otòlits tenen la resposta i a la Universitat d’Alacant 1.200 estudiants que cursen 4t d’ESO i 1r i 2n de Batxillerat ho descobriran aquest mes.

El programa de la Facultat de Ciències de la UA, «Vine a fer pràctiques a la Universitat» torna al gener i quaranta-cinc centres educatius, procedents de tota la província d’Alacant i d’Almansa, visitaran les instal·lacions del campus de Sant Vicent del Raspeig. Fins el pròxim dia 25 de gener i des que va començar el dimarts 8 del mateix mes, els estudiants preuniversitaris descobriran la part pràctica de la ciència per mitjà d’experiments pràctics. Es tracta de pràctiques de laboratori centrades en aspectes concrets de Bioquímica; Biotecnologia; Ciències del Mar; Ecologia; Microbiologia; Òptica; Química Analítica; i Química Orgànica.

Els joves troben respostes pràctiques a preguntes tals com Com són les cèl·lules vegetals? o Com són les cèl·lules animals?; resolen la incògnita sobre l’Extracció de productes naturals i aplicacions quotidianes com són medicaments del tipus tranquil·litzants, antibiòtics, antipirètics, insecticides naturals o colorants i tints; descobreixen els colors dels quals estan formades les tintes dels bolígrafs que usen per mitjà de la pràctica de cromatografia, tècnica de separació dels components d’una mescla; o distingeixen, en la pràctica de Microbiologia molecular i ambiental, entre diferents tipus de molècules d’àcids nucleics que es poden obtenir en treballar amb microorganismes.

Carlos Valle, és professor titular de Ciències del Mar i Biologia Aplicada i coordinador acadèmic de les pràctiques de Ciències del Mar. Valle, que ha fet la xarrada de presentació en la sala de graus Alfredo Orts de l’edifici d’Òptica i Optometria, destaca l’acollida espectacular que rep aquest programa de Ciències, «perquè altres anys estem arribant a quasi 3.000 alumnes». L’investigador descriu la curiositat dels estudiants, «escolten, … però després s’acosten i pregunten, …alguns ja li van donant voltes…»; però el moment més excitant per a ells i elles arriba quan van als laboratoris. Allí «se senten molt còmodes, ho gaudeixen, quasi tots els instituts repeteixen, tots els que estan venint ja han vingut altres anys», afig. «Els xavals i les xavales ixen molt contents i contentes». Valle dóna la clau «l’alumnat a aquesta edat, sobretot, el que necessita és motivació». Una característica que troben en aquestes pràctiques.

En la pràctica Quants anys té un peix? han participat, entre altres grups, els estudiants de 4t d’ESO i de 1r Batxillerat de Ciències de l’IES Cap de l’Horta (Alacant), acompanyats per María Luisa Picó Berenguer, professora de les assignatures de Biologia i Geologia. La docent ressalta el clar interès científic que mostra l’alumnat en triar aquestes assignatures «i la possibilitat de venir i veure un laboratori, en lloc d’estar veient-lo en un llibre, els ha interessat des del primer moment». Per a ella és la seua primera visita amb el programa Vine a fer pràctiques a la Universitat, però la seua companya, que ja ha vingut altres anys, «repeteix sempre que pot».

Ayoub Rahhou és alumne de l’IES Los Montesinos, d’Alacant. Després de mirar a través del microscopi en la pràctica de Biotecnologia Com són les cèl·lules vegetals?, confessa que s’ha portat una «bona impressió» i està encantat amb l’experiència, ja que mai havien fet això en el seu institut. «És una impressió nova veure la paret cel·lular de la tomaca».

En la segona pràctica de Biotecnologia, Com són les cèl·lules animals?, Magdalena García Irles, professora titular de Biotecnologia i coordinadora de les pràctiques de Biotecnologia de la UA, conta com «el Departament de Biotecnologia està participant amb el programa des de l’any 2015; les pràctiques que adapten al nivell de coneixement d’aquests estudiants són pràctiques senzilles, en les quals preparen una sèrie de mostres per a veure com són les cèl·lules vegetals i les animals». La investigadora fa notar com cada any l’alumnat i el professorat queden «molt contents perquè, moltes vegades, són pràctiques que no poden fer en el seu institut perquè els falta material, microscopi». Per a molts d’ells aquesta és la primera vegada que es posen en contacte amb una cèl·lula que no siga una fotografia en un llibre de text, sinó la realitat, i això «els encanta».

Però, a més, la visita és aprofitada per a mostrar-los els laboratoris, com són, quins graus hi poden estudiar i les investigacions que es desenvolupen a la UA.

Com cada any, professorat, estudiants de doctorat i postdoctorat de la UA es bolquen de forma voluntària en el programa Vine a fer pràctiques a la Universitat amb l’únic objectiu d’acostar la Ciència i despertar noves vocacions científiques entre els i les més joves.

Les pràctiques de laboratori al campus mostren als joves participants descobriments com els otòlits. Carlos Valle explica que «són uns petits ossos que tenen els peixos i que utilitzen per a l’equilibri; com si fora la nostra oïda; els utilitzen per a la recepció de so, velocitat a la qual s’estan movent, etc. És l’única estructura, que segons creix el peix, ha d’anar acumulant substàncies perquè cresca i s’acumulen anualment, i fan com els anells dels arbres. Si comptem el nombre d’anells podem saber els anys que té el peix. A l’estiu creixen molt i són molt poc densos, i a l’hivern són molt sòlids i densos perquè creixen poc. És molt curiós. A l’hivern, amb el fred, els peixos desacceleren el seu metabolisme i a penes creixen».

 

Notícies relacionades:

Prop de 1.400 estudiants de tota la província envaeixen la Universitat d’Alacant a la recerca de Ciència

Estudiants de secundària i batxillerat es colen en els laboratoris de la Facultat de Ciències de la UA

Més de 1.700 estudiants de secundària i batxillerat es converteixen en científics per un dia

Científics per un dia

Més de 1.000 estudiants de secundària han visitat la Facultat de Ciències de la mà del programa «Vine a fer pràctiques a la UA»

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464