Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant, el Museu Arqueològic de Guardamar i la Universitat de Múrcia aconsegueixen reconstruir l'ús d'un taller de metal·lúrgia fenici després de trobar-ne un de complet

Ara es coneix detalladament que el taller estava destinat a la metal·lúrgia de la plata

El descobriment ha permès reconèixer el circuit comercial fenici del sud-est peninsular, que tenia la plata com a objectiu principal

 

Taller_metalurgia_fenicio1
Taller_metalurgia_fenicio2
Taller_metalurgia_fenicio3

Imatges cedides per Fernando Prados Martínez

 

Alacant. 24 de gener de 2018

Investigadors de la Universitat d’Alacant, la Universitat de Múrcia i el Museu Arqueològic de Guardamar del Segura (Baix Segura) acaben de fer pública una troballa excepcional. Es tracta del taller metal·lúrgic, d’origen fenici, descobert durant les excavacions arqueològiques dutes a terme entre 2015 i 2017 al Cabeço Xiquixo de l’Estany (CXE) de Guardamar del Segura (Baix Segura). Els treballs d’excavació són part de la secció Costa mediterrània de la península Ibèrica del projecte modular: «Arquitectura feniciopúnica», que duu a terme el grup Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA. La novetat és que mai fins ara s’havia excavat un taller complet, informa Fernando Prados Martínez, investigador de la UA i membre de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA (INAPH).

Encara que el treball de la plata dut a terme pels fenicis es coneix, mai fins ara s’havia excavat un taller complet. Aquest taller conserva l’arquitectura, un edifici de planta circular, i el mobiliari intern, que està compost per un forn, un banc de treball, utensilis de fosa i forja i restes de galena argentífera –mineral del qual extreien la plata. El mobiliari i els objectes localitzats en l’excavació arqueològica han permès als investigadors poder reconstruir-ne la funcionalitat, concretament la metal·lúrgia de la plata. La constatació d’aquesta activitat posa de manifest el prestigi tant de l’edifici en si com dels artesans que el van utilitzar al llarg del s. VII a. de C.

El resultat de la investigació acaba de ser publicat en l’article científic «Metalurgia fenicia en el sureste ibérico: el taller del Cabezo Pequeño del Estaño (Guardamar, Alicante)», que eixia al final de desembre de 2018 en la revista Complutum, editada per la Universitat Complutense de Madrid. Els autors són l’investigador de la UA Fernando Prados Martínez, primer signant; Antonio García Menárguez, conservador de patrimoni cultural i director del Museu d’Arqueologia de Guardamar (MAG), i Helena Jiménez Vialás, del Departament de Prehistòria, Arqueologia, Història Antiga, Història Medieval i Ciències i Tècniques Historiogràfiques i del Centre d’Estudis del Pròxim Orient i l’Antiguitat Tardana de la UMU.

La notícia és resultat del projecte d’investigació que es desenvolupa des del 2014 al Cabeço Xiquico de l’Estany. Les recents investigacions arqueològiques efectuades en el Cabeço Xiquico de l’Estany (CXE) de Guardamar del Segura han permès rescatar per als estudis fenicis aquest jaciment. Tot i que només es conserva parcialment, pel fet que el 1988 va patir l’acció destructora d’una pedrera il·legal d’extracció d’àrids, es tracta d’un assentament que encara està en condicions d’oferir informacions d’una rellevància enorme sobre el primer impacte fenici en la costa mediterrània peninsular que, arran de les dades, va poder tenir lloc des de les primeres dècades del s. VIII a. de C.

Sobre les dades particulars obtingudes, Fernando Prados aclareix que «el taller està en ús aproximadament entre els anys 700 i 650 a. de C., moment que es correspon amb la segona fase de vida d’aquest poblat fundat cap al 780 a. de C. i parcialment destruït per un terratrèmol escaigut cap al 730. Les dates estan obtingudes mitjançant la tècnica del carboni 14 (C14) realitzada sobre llavors, i els estudis de metalls s’han realitzat en els Serveis Tècnics d’Investigació de la UA (STI)». L’arqueòleg detalla l’origen dels minerals, sobre els quals especifica «van arribar per vaixell des de les serres d’Almeria i Murcia. Al Cabeço Xiquico de l’Estany es produïen lingots que, des d’ací, s’exportaven per tot el Mediterrani fins al pròxim Orient. Gràcies a aquesta troballa podem reconèixer el circuit comercial fenici del sud-est hispà, que tenia la plata com a objectiu principal, i posar en valor aquest singular jaciment».

El descobriment s’ha presentat recentment en el congrés internacional: el IX Congrés Internacional d’Estudis Fenicis i Púnics, celebrat a Mèrida (Badajoz) el mes d’octubre passat de 2018.

Per a la primavera de 2019 està prevista una exposició monogràfica sobre el jaciment al Museu Arqueològic de Guardamar. Més endavant, a l’estiu, assumida des de l’INAPH i amb el patrocini de l’Ajuntament de Guardamar, Fernando Prados Martínez i Antonio García Menargues, directors de l’excavació, continuaran treballant-hi. En les tasques d’excavació hi participa alumnat i professorat de la UMU i la UA.

 

Referència bibliogràfica:

Prados Martínez, F.; García Menárguez, A.; Jiménez Vialás, H. (2018): «Metalurgia fenicia en el sureste ibérico: el taller del Cabezo Pequeño del Estaño (Guardamar, Alicante)», Complutum, 29(1): 79-94.  http://dx.doi.org/10.5209/CMPL.62396

 

Taller_metalurgia_fenicio4

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464