Saltar apartados

Dissenyen el primer Sistema d'Informació Geogràfica d'accés lliure de l'àrea del cap Tiñoso i les valls submarines de l'Escarpe de Mazarrón

En el marc del projecte CAMONMAR2 liderat per la Universitat d’Alacant en col·laboració amb l’Institut Universitari de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat de Múrcia

 

Proyecto_CAMONMAR1
Proyecto_CAMONMAR2
Proyecto_CAMONMAR3
Calderon

 Imatges de la jornada de presentació de resultats celebrada en la UMU

Calderó. Autora: Rosa Canales

 

Alacant. Dimecres, 30 de gener de 2019

Una de les claus per a millorar el coneixement sobre el sistema i les espècies que habiten l’àrea del cap Tiñoso i les valls submarines de l’Escarpe de Mazarrón (CTEM) ha sigut la creació del primer Sistema d’Informació Geogràfica (SGI) d’accés lliure. Així ho ha explicat la investigadora de la Universitat d’Alacant (UA), Francisca Giménez, en la jornada de presentació de resultats del projecte CAMONMAR2 que ha tingut lloc avui a la Universitat de Múrcia (UMU).

Liderat per la Universitat d’Alacant, en col·laboració de l’Institut Universitari del Medi Ambient i l’Aigua de la UMU, aquest projecte d’investigació ha permès millorar la informació i la gestió del CTEM, una zona d’un alt valor ecològic i ambiental en la qual conviuen activitats com el turisme, la nàutica, la pesca professional i recreativa, els ports i transport, l’agricultura, la construcció naval, el petroli i el gas o les maniobres militars.

El SIG és el primer resultat d’un any de treball intens, des de gener del 2018, que conté tot el coneixement científic sobre l’àrea analitzada: albirament d’espècies, geologia, batimetries, temperatura de l’aigua... fins a l’any 2011. Està previst completar la informació fins a l’actualitat amb el projecte CAMONMAR3, dotat amb 153.000 euros.

A més de la recopilació d’informació i d’una quinzena de reunions bilaterals, els investigadors han analitzat al costat d’experts i institucions com l’Armada Espanyola, l’Autoritat Portuària de Cartagena, Salvament Marítim, entre moltes altres, els impactes i la gestió en una zona que ha anat adquirint diferents figures de protecció en els últims anys. Hi conflueixen part del LIC «Franja litoral sumergida de la Región de Murcia» i de la ZEPA «Espacio marino de los Islotes Litorales de Murcia», a més de la ZEPA «Isla de Las Palomas», el ZEC «Valles sumergidos del escarpe de Mazarrón» i la Reserva Marina del cap Tiñoso, explica la directora del projecte.

Altres de les qüestions fonamentals de CAMONMAR2 ha sigut determinar aquesta zona com a «punt calent» de diferents espècies de cetacis. «No solament els catxalots freqüenten cap Tiñoso i l’Escarpe de Mazarrón. Trobem dues espècies de rorquals (comuna i alablanc), dofins comuns, llistats i mulars, calderones comuns i grisos, i també peixos lluna i les tortugues babaues», explica Francisca Giménez.

 

Divulgació ambiental

Amb quasi 900 participants, el projecte CAMONMAR2 ha despertat un gran interès en la població general gràcies als tallers, cinefòrum, teatre i 9 itineraris a peu i snorkel per a millorar el coneixement i la conservació organitzats per l’equip d’investigadors al llarg del 2018. Recorreguts que posen de manifest els valors naturals, històrics i socials del port de Mazarrón, Isla Plana i La Azohía, i donen a conèixer les figures de protecció que conflueixen en la zona, amb una atenció especial en la Reserva Marina d’Interès Pesquer del Cap Tiñoso.

Els itineraris juntament amb un glossari de cetacis, ocells marins, restes marines, vegetació, arts de pesca, etc. estan disponibles en una Guia per a la interpretació del patrimoni natural costaner i submergit del Sud-est de la Regió de Múrcia, dissenyada també en el marc del projecte CAMONMAR2. Inclou mapes, il·lustracions de diferents espècies i un apartat dedicat a les bones pràctiques ambientals que s’han de tenir en compte durant les visites amb la finalitat de fer un ús responsable dels espais naturals durant les activitats d’interacció amb el medi. De lliure accés, aquesta guia divulgativa està disponible en el Repositori Institucional de la Universitat d’Alacant (RUA): http://hdl.handle.net/10045/87087

 

Equip de treball

El projecte CAMONMAR2: “Bases per a la Planificació Espacial de l’Àrea Marina de cap Tiñoso i valls submarines de l’Escarpe de Mazarrón” ha tingut el treball de les investigadores del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant Francisca Giménez, Isabel Abel, Rosa Canales i M. Francisca Carreño i, per part de l’Institut Universitari de l’Aigua i Medi Ambient de la Universitat de Múrcia, amb Francisco Gomariz i Francisco Alonso.

CAMONMAR2 té el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica a través del  Programa PLEAMAR del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP). A més s’emmarca en el projecte LIFE IP INTEMARES «Gestión integrada, innovadora y participativa de la Red Natura 2000 en el medio marino español» que coordina el Ministeri a través de la Fundació Biodiversitat.

 

Notícies relacionades:

Investigadors de la UA i la UMU presenten els resultats de CAMONMAR2, projecte centrat en l’optimització mediambiental del cap Tiñoso i Escarpe de Mazarrón

La Universitat d’Alacant descobreix per terra i mar la biodiversitat marina de la reserva de cap Tiñoso

Cap a la planificació d’àrea marina de cap Tiñoso i valls submarines de l’Escarpe de Mazarrón

La Universitat d’Alacant lidera un projecte per a l’optimització mediambiental de cap Tiñoso i Escarpe de Mazarrón

 

 

Més informació:

Zona d'estudi CAMONMAR2

Anàlisi de resultats CAMONMAR2

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464