Saltar apartados

Ignacio Grossmann reivindica la cooperació en investigació per a garantir un futur sostenible en la seua investidura com a doctor honoris causa per la UA

L’investigador, reconegut com un dels ‘cent enginyers de l’era moderna’, s’ha incorporat avui al claustre de la Universitat d’Alacant de la mà del rector, Manuel Palomar, durant la celebració del tradicional acte acadèmic de Sant Tomàs d’Aquino

 

SantoTomas2019_2
SantoTomas2019
SantoTomas2019_3

 

Alacant, 28 de gener de 2019

La Universitat d’Alacant ha celebrat aquest dilluns el tradicional acte acadèmic de Sant Tomàs d’Aquino, durant el qual el rector de la Universitat ha lliurat els Premis Extraordinaris de la Universitat d’Alacant a un total de 178 estudiants de grau, màster i doctorat i ha investit com a doctor honoris causa el professor Ignacio Grossmann «un dels enginyers químics més rellevants a escala mundial, com va reconèixer l’American Institution of Chemical Engineers (AIChE) que, el 2008, el va incloure en la llista dels cent enginyers químics més influents de l’era moderna», ha destacat el professor José Antonio Caballero Suárez en la laudatio.

L’acte s’ha celebrat al Paranimf de la Universitat Alacant, que ha registrat una gran presència de públic, entre el qual es trobaven estudiants al costat de les seues famílies, investigadors i doctors i també una nombrosa representació d’autoritats socials, polítiques i militars.

En el recorregut pels mèrits del nou honoris causa per la Universitat d’Alacant, a proposta del Departament d’Enginyeria Química i de l’Institut d’Enginyeria de Processos Químics, el seu defensor ha destacat tant la seua faceta investigadora com la «dedicació a la formació i el seu interès per la transferència del coneixement i l’aplicació dels resultats de la investigació bàsica en l’empresa».

Després de la investidura i després de rebre de mans del rector, Manuel Palomar els atributs que el confirmen com a doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant, el birret, el llibre, l’anell i els guants, Grossmann ha reivindicat la «responsabilitat social de l’enginyeria química» i la investigació centrada en «en els grans reptes del segle XXI: l’energia, l’aigua i l’escalfament global». Una àrea en què «s’estan desenvolupant tecnologies noves per a la producció d’energies renovables i d’aquesta manera ajudar a fer que aquestes energies siguen econòmicament rendibles i competitives». A continuació ha aprofitat per a reclamar un «esforç d’investigació concertada, basada en principis sòlids científics i tecnològics, i especialment a través de la cooperació internacional, hem de ser capaços d’avançar, i garantir d’aquesta manera un futur sostenible a les generacions futures. Tinc grans esperances que els joves en l’audiència dirigiran els esforços a la solució d’aquests grans reptes del segle XXI», ha afirmat.

Ignacio Grossmann s’ha mostrat molt agraït a la Universitat d’Alacant per «aquest gran honor» i ha destacat que «la col·laboració que he tingut amb el grup de la Universitat d’Alacant ha sigut molt fructífera perquè, de fet, ha resultat en la producció de més de quaranta articles científics que han sigut publicats en revistes internacionals i que s’han presentat en congressos a tot el món. La Universitat d’Alacant i Espanya es poden sentir molt orgulloses de comptar amb l’Institut d’Enginyeria de Processos Químics i el Departament d’Enginyeria Química a la vista del seu alt nivell científic, així com del seu prestigi internacional, que he pogut corroborar personalment».

En la seua intervenció davant un paranimf ple de públic, Grossmann ha assegurat que «una de les satisfaccions de fer investigació en aquesta àrea és que podem aconseguir un equilibri entre la teoria i la pràctica», i ha citat John F. Kennedy per a reivindicar la importància de promoure noves idees i noves solucions per a resoldre problemes tècnics i socials: «Els problemes del món no es poden resoldre amb els escèptics o cínics, que tenen uns horitzons limitats per les realitats òbvies. Ens cal gent que puga somiar el que mai ha sigut.».

 

Discurs del rector

Manuel Palomar ha sigut l’encarregat de tancar l’acte després del lliurament dels premis extraordinaris de grau, màster i doctorat. El rector ha felicitat els nous titulats per l’èxit i els ha animat a «ser un exemple de comportament ètic dels estudiants de la UA en el vostre exercici professional, a ser ambaixadors permanents dels seus valors de tolerància, d’esperit crític i de comportament responsable. La societat posa en vosaltres totes les expectatives per a arribar a un món més just, més lliure i més solidari i jo sé que sabreu estar a l’altura».

Sobre el nou membre del claustre de la UA, el professor Ignacio Grossmann, el rector ha remarcat «la seua brillant formació acadèmica i científica» i «les estretes relacions científiques amb investigadors de la nostra universitat que ens ha permès una fructífera col·laboració en projectes i en articles publicats en revistes de rellevància internacional».

Palomar ha assenyalat que «s’han valorat diferents aspectes en la consecució del seu doctorat, la rellevància com a investigador, el compromís amb la formació d’investigadors, les seues estretes relacions amb la nostra universitat i el seu impacte científic».

En la seua intervenció, el rector ha reivindicat la necessitat de «encertar a configurar un model d’educació innovador, que exigirà canvis profunds en la investigació i la docència, en la gestió i en la projecció social de l’activitat universitària: una organització, en fi, que aprenga en l’entorn inevitable d’una societat de l’aprenentatge».

Palomar ha assegurat que assumeix «com a propi el projecte de convertir la Universitat d’Alacant en una universitat socialment responsable. Una universitat, en fi, compromesa amb la promoció dels valors d’una societat democràtica, solidària i sostenible en el marc d’una economia competitiva i innovadora, ocupada no solament en la transmissió de coneixements, sinó d’actituds i valors, i que assumisca, en cadascuna de les seues activitats constitutives (docència, investigació, gestió i projecció externa) objectius d’adaptació i de millora, i una millor i més estreta relació amb les institucions i organitzacions a les quals nodreix i que li donen sentit».

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464