Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant estudien el grau de contaminació de plàstics i bioplàstics

En els últims 50 anys s’hi han generat 6.300 milions de tones de residus de plàstics, de les quals 4.900 s’han acumulat en abocadors o en la mateixa naturalesa

La FECYT obri un micromecenatge per a finançar aquest projecte que pretén mesurar la degradabilitat de polímers en diferents ecosistemes terrestres i marins

Plasticos_bioplasticos

 

Pruebas_Bioplastic

Alacant. Dimecres, 9 de gener de 2019

En els últims 50 anys s’hi han generat 6.300 milions de tones de residus de plàstics, de les quals 4.900 s’han acumulat en abocadors o en la mateixa naturalesa. L’any 2050 s’espera que la xifra arribe als 12.000 milions de tones. L’efecte negatiu dels plàstics està associat a la seua persistència, és a dir, quant temps romanen en el medi ambient. Per a mesurar la degradabilitat de diferents polímers, un grup multidisciplinari compost per químics, biòlegs i ecòlegs de la Universitat d’Alacant ha llançat un micromecenatge per al projecte «Contaminen menys els bioplàstics?». La campanya de captació és una de les cinc que estan vigents actualment en la plataforma Precipita de la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT).

La contaminació per plàstics és un gran repte mediambiental per la seua alta producció, la mala gestió dels residus i la baixa degradabilitat que tenen. En conseqüència, s’estan desenvolupant materials com els bioplàstics que són polímers que provenen parcialment o total de fonts renovables com les plantes, a diferència dels polímers convencionals que provenen del petroli. Encara que se suposa que tots els bioplàstics són biodegradables, la degradabilitat pot variar en gran manera depenent del tipus i de les condicions del medi on es degraden. No obstant això, la major part dels estàndards i normes que s’usen per a avaluar la degradació no tenen en compte aquesta diversitat de condicions ambientals.

«El projecte contribuirà que la societat estiga millor informada i sàpia quins tipus de plàstics i bioplàstics tenen una degradabilitat més gran i, per tant, menys persistència en el medi ambient», explica un dels investigadors responsables, Carlos Sanz Lázaro. A més, afig, que es millorarà la normativa sobre l’ús de diferents tipus de plàstic mitjançant l’addició de mesures de degradabilitat més realistes en el medi ambient.

En definitiva, apunta Sanz Lázaro, l’objectiu és mesurar en condicions realistes la degradació de diferents tipus de plàstics i bioplàstics per a establir la persistència d’aquests en el medi ambient. «Es posarà a punt un protocol per a mesurar la degradabilitat d’aquests polímers en condicions controlades que reproduïsquen diferents ecosistemes terrestres i marins. Amb aquestes dades podrem establir quins polímers tindran una menor persistència en el medi ambient per a poder establir polítiques ambientals sobre el seu ús i fabricació», assenyala l’investigador de la Universitat d’Alacant.

 

Investigadores_Bioplastic_Lab1

Equip multidisciplinari

El projecte compta amb un grup d’investigació multidisciplinària, jove, en expansió i amb una gran experiència en l’avaluació de l’impacte humà en el medi ambient per a ajudar a solucionar problemes com la contaminació o el canvi climàtic. Col·laboren amb diferents universitats i centres d’investigació de diferents països com la Universitat Anglia Rusking del Regne Unit i la Universitat del Sud de Dinamarca.

En concret, el grup d’investigació Bioplastic Lab compta amb científics de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi «Ramón Margalef» (IMEM) de la Universitat d’Alacant Carlos Sanz Lázaro i Santiago Soliveres, del Departament d’Ecologia; Ana Beltrán de Química Analítica; i Nuria Casado de Ciències del Mar i Biologia Aplicada. A més, hi participen els estudiants Laura Tovar, Susana Carrión i Lázaro Ruiz del Grado en Biologia; Rocío Huguet i María Paz Gallego de Ciències del Mar; i l’alumna de Química, Lorena Simó.

 

Mecenes de la Ciència des de cinc euros

Des de cinc euros es pot col·laborar amb el projecte «Contaminen menys els bioplàstics?». D’acord amb l’aportació que es faça, el benefactor rebrà una compensació que va des d’una carta d’agraïment de l’equip del projecte, fins a un biollapis, una visita guiada als laboratoris del projecte en la Universitat d’Alacant, invitació a una conferència sobre bioplàstics, i la menció amb nom i cognoms en la secció d’agraïments de les publicacions derivades del projecte.

Amb el finançament mínim, 1.500 euros, els investigadors podran dur a terme un experiment pilot en poques condicions ambientals i amb un nombre molt reduït de plàstics que permeta obtenir resultats preliminars. Si s’aconsegueix la xifra òptima de 25.000 euros, durant quasi dos anys, es farà una avaluació completa de la degradabilitat de plàstics i bioplàstics més comuns tant en sistemes terrestres com marins.

D’altra banda, si se supera aquesta última xifra «podrem fer un estudi més ambiciós amb un major nombre de tipus de bioplàstics i condicions ambientals -que imite aquelles esperades amb el canvi climàtic-, i incloure una anàlisi de la incorporació d’aquests plàstics als ecosistemes naturals», explica Carlos Sanz.

Tota la informació està disponible en la web Precipita de la Fundació Espanyola per a la Ciència i Tecnologia (FECYT) i en les xarxes socials habilitades per al projecte en Facebook, Instagram, Twitter i LinkedIn.

 

Imatges: S’adjunta infografia de projecte; foto de part de l’equip de Bioplastic Lab (d’esquerra a dreta: Nuria Casado, Laura Tovar, Carlos Sanz, Ana Beltrán i Santiago Soliveres); i proves fetes al laboratori.

 

 

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464