Saltar apartados

Arquitectura Viva selecciona la rehabilitació d'un edifici del campus de la UA entre els projectes més rellevants de l'any 2018

La proposta de COR Asociados Arquitectos sobre l’antiga Biblioteca d’Educació ha sigut inclosa en l’apartat ‘Memòria Selectiva’ de la Monografia del 2019

L’actuació, que converteix l’edifici en el Museu de Col·leccions Naturals, forma part de la política d’espais de la UA l’eix de la qual és la rehabilitació del barri antic del campus

Aquitectura_visca1

 

Alacant. Dijous, 4 de juliol de 2019

El Museu de Col·leccions Naturals de la Universitat d’Alacant, que anteriorment allotjava la Biblioteca d’Educació i usos polivalents, ha sigut inclòs en la monografia d’Arquitectura Viva com un dels projectes més importants de l’any 2018. Fet per COR Asociados Arquitectos, ha consistit en la reforma, l’adequació i la rehabilitació d’un dels edificis més antics de la Universitat d’Alacant, amb l’objectiu d’albergar i exposar les valuoses col·leccions naturals.

L’edifici forma part del conjunt de pavellons militars que, en l’entorn de finals dels anys 30 i principis dels 40 del segle passat, donaven servei i suport a l’antic aeròdrom de Rabassa, que estava situat en els terrenys del campus actual. En realitat, es tracta d’una intervenció en dos edificis annexos, un d’aquests dels anys 40, que era la Biblioteca d’Educació, i un altre, dels anys 70, que tenia usos polivalents, principalment laboratoris.

La rehabilitació i l’adequació d’aquest edifici ha sigut inclòs en l’apartat «Memòria Selectiva» de Monografies 2019 d’AV, que destaca que l’actuació «resol amb una doble intervenció el diàleg entre dues antigues construccions adjacents per a allotjar un museu universitari».

L’article de la revista destaca que el projecte de COR Asociados Arquitectos, titulats per la Universitat d’Alacant, desenvolupa dues estratègies arquitectòniques al mateix temps, una per a cadascun dels dos edificis que hi ha que formen part de la intervenció: l’antiga nau dels anys 40 amb coberta de dos vessants, que es converteix en la sala d’exposicions i d’interpretació dels fons; i l’edifici racionalista —adossat a la nau en els anys 70—, que passa a allotjar els laboratoris i els espais d’investigació.

En la nau, segons afig l’article, «s’opta per reconstruir i adequar els exteriors sense alterar-ne la tipologia i els sistemes constructius, i prestar una atenció especial a no variar-ne l’escala amb el canvi de coberta i a reproduir l’ornamentació d’aquesta» i a l’interior «es desenvolupa un sistema tridimensional d’emplafonats de fusta d’eucaliptus adherits a la cara interna tant en les parets com en els sostres».

En l’exterior, s’ha incorporat una gran gelosia de ceràmica que genera una voladura, per a donar continuïtat als dos edificis i que té una rèplica de ceràmica brillant verd en l’entrada al pavelló.

 

Política d’espais

Aquesta actuació de rehabilitació és un dels eixos de la política d’espais de l’equip de Govern de la Universitat d’Alacant. La directora del Secretariat de Desenvolupament de Campus del Vicerectorat de Campus i Tecnologia, Elia Gutiérrez Mozo, ha ressaltat que el campus fa 40 anys l’any 2019, per això és «un campus jove, encara que al mateix temps té la singularitat de tenir traces centenàries», ja que l’aeròdrom de Rabassa va ser construït l’any 1919. En les dècades 30 i 40 del segle XX es va iniciar la construcció d’una sèrie de pavellons que van ser respectats quan es va instal·lar el Centre d’Estudis Universitaris en l’actual campus. «Hi ha la paradoxa de tenir un campus jove i la història d’un segle», ha afegit.

Aquest grup de pavellons són denominats «centre històric» del campus, perquè són «el més antic i l’embrió d’aquest campus», ha indicat Elia Gutiérrez Mozo, qui ha destacat que l’objectiu de totes les actuacions que s’ha fet en aquesta zona tenien «una doble intenció: actualitzar els edificis en matèria de normativa (accessibilitat, eficiència energètica, etc.) i donar coherència entre la singularitat de l’arquitectura i l’ús que alberga, sempre des de la transversalitat, és a dir, posar en harmonia uns continents singulars amb uns usos representatius i simbòlics».

Des d’aquest punt de vista, ha ressaltat que el Museu de Col·leccions Naturals de la Universitat d’Alacant haja sigut inclòs dins de l’apartat «Memòries Selectives», ja que, segons ha argumentat, «es tracta de seleccionar allò que és valuós, però actualitzat al servei del present».

 

Aquitectura_visca2
Aquitectura_visca3
Aquitectura_visca4
Aquitectura_visca5
Aquitectura_visca6
Aquitectura_visca7

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464