Saltar apartados

L'exposició de la UA "Espècies: l'univers del sabor" ompli a vessar l'Auditori de Teulada Moraira

La mostra organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic i Gasterra, juntament amb l’Auditori Teulada Moraira, destaca el paper que ha tingut al llarg de la història l’ús de les espècies

 

 

Alacant. Dimarts, 16 de juliol de 2019

L’exposició «Espècies: l’univers del sabor. Espècies: l’univers del gust», organitzada per la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la Universitat d’Alacant, Centre de Gastronomia del Mediterrani. Gasterra i l’Auditori Teulada Moraira, es troba instal·lada en aquest últim espai des de l’11 de juliol i fins al 28 d’octubre.

La mostra ofereix un repàs a través de la rellevància que han tingut les espècies al llarg de la història i els grans beneficis que se’n poden extraure. No solament han sigut i són usades per a un ús exclusivament culinari, sinó que les herbes aromàtiques i les espècies tenen també un gran valor cosmètic i medicinal.

Així ho va explicar durant el recorregut per la mostra la seua comissària, Ángeles Ruiz García, coordinadora de la Càtedra de Carmencita d’Estudis de Sabor Gastronòmic. «Són xicotetes, diminutes, però aporten un gran sabor a la nostra cuina; fins i tot persones que no poden menjar sal, se’n serveixen per a potenciar el sabor dels menjars».

La producció de l’exposició es distribueix en diferents taules explicatives de cartó reciclat en les quals es posa de manifest el compromís amb la sostenibilitat de la mostra.

L’esdeveniment va comptar amb la presència del xef amb dues estrelles Michelin Alberto Ferruz, del restaurant Bon Amb, que va realitzar en directe una creació culinària servint-se de l’agràs de Moscatell i va confessar que els plats que més triomfen als restaurants «són els que et traslladen al passat, els que et recorden altres èpoques». Al seu costat va estar el gastrònom Juan Gayá Sastre, que va explicar les tècniques dels envinagrats i la relació que tenen amb les plantes aromàtiques, utilitzant com a exemple l’adob mil·lenari de l’agràs. També va explicar Gayá la utilització del suc que s’extreia d’aquest moscatell verdós amb sabor àcid i que servia en època grega i romana per a amanir els aliments. Una prova d’això es va poder veure en les creacions culinàries que va realitzar el xef. Gayá va reconèixer que actualment «hi ha una implicació i una voluntat ferma d’apostar per la gastronomia i visibilitzar-la, encara que cal tenir en compte que encara queda molt a fer dins de la cultura gastronòmica per a així poder donar més visibilitat i coneixement als productes autòctons i receptes d’abans».

Així mateix, l’esdeveniment va comptar amb la presència de Jesús Navarro Navarro, president i conseller delegat de l’empresa Carmencita, i de Josep Bernabeu, director de Gasterra i de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic. Navarro va comentar sobre l’exposició que «se senten molt satisfets amb els resultats i que l’exposició puga itinerar». Navarro va explicar als assistents la història del començament de la marca Carmencita i el seu progrés. Igual que també va manifestar la seua satisfacció des del primer moment per haver posat en marxa la Càtedra Carmencita per a poder divulgar encara més aquests productes, la seua importància i la història del nostre territori a través de la gastronomia. Per la seua part, Bernabeu va posar l’èmfasi en la importància que aquesta mostra es trobe en un lloc com l’Auditori Teulada Moraira. «Teníem moltes ganes de poder inaugurar-la i, sobretot, de tenir-la a la Marina Alta i que estiguera en l’Auditori Teulada Moraira. Bernabeu va agrair a l’auditori l’acolliment d’exposició i va remarcar la gran tasca que duu a terme amb diferents activitats en les quals atribueix gran importància al nostre territori, al nostre entorn i a la nostra gastronomia».

Rosa Vila, presidenta de la Fundació CV Auditori Teulada Moraira i alcaldessa de Teulada Moraira, va regraciar totes les institucions i empreses implicades en aquest projecte i va destacar la importància d’accions com les que realitza aquest espai cultural de l’auditori per la posada en valor del territori. La presidenta va remarcar la importància del treball que realitzaven els agricultors en altres èpoques, de la mà dels quals les espècies estaven més presents a la Marina Alta; i Pepe Vidal, director del CdT de Dènia en representació de l’Agència Valenciana de Turisme, va compartir la idea de la importància d’apostar pels sabors de sempre i que hi haja entitats que s’involucren per mantenir vius els productes de casa nostra.

«Espècies: l’univers del sabor» tindrà un protagonisme destacat dins de la programació prevista per a la novena edició Alere/Dolia, Mostra d’Enoturisme i Gastronomia, que tindrà lloc el 7 de setembre. Un projecte que, des del 2011, aposta amb aquesta marca turísticocultural pròpia d’aquest far obert a la cultura de l’auditori per atorgar valor al territori, paisatge, orografia a través de la gastronomia. Precisament aquesta aposta bategava en l’homenatge que es va fer ahir annex a l’exposició que presenta, a través d’una taula expositiva, els envinagrats tradicionals de la Marina Alta elaborats amb les herbes aromàtiques autòctones de la zona.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464