Saltar apartados

La Càtedra de Responsabilitat Social UA-Generalitat Valenciana presenta la Carta de Bones Pràctiques Nàutiques en Embarcacions d'Esbarjo

La UA també ha impulsat la campanya ‘Menys Plàstics, més Mediterrani’ a través del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat

 

Catedra_plasticos1
Catedra_plasticos2
Catedra_plasticos3
Catedra_plasticos4

 

Alacant. Dimarts, 16 de juliol de 2019

Els amants dels esports nàutics disposen, des d’ara, d’una guia sostenible que els permetrà desenvolupar les seues activitats d’una manera més responsable amb el medi. La directora de la Càtedra de Responsabilitat Social de la Universitat d’Alacant-Generalitat Valenciana, Irene Bajo, ha presentat en el Reial Club de Regates d’Alacant la Carta de Bones Pràctiques Nàutiques d’Embarcacions d’Esbarjo de la Comunitat Valenciana.

Un acte en què també han participat la secretària general de la Universitat d’Alacant, Esther Algarra i el director general de Responsabilitat Social de la Generalitat Valenciana, Josep Ochoa.

La Carta és un document de deu punts que té per objectiu la conscienciació dels navegants perquè tinguen un comportament responsable en tot els moments que tenen relació amb la seua embarcació, tant en les eixides a la mar com quan es troben atracats en port o fondejats.

El document ha sigut promogut per la Càtedra de RS, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, i ha comptat amb l’assessorament tècnic i la participació de la Càtedra Interuniversitària d’Economia Blava i Promoció del Sector Marítim-Recreatiu, i també amb la col·laboració de l’Associació de Clubs Nàutics de la Comunitat Valenciana (ACNCV). La iniciativa ha suscitat a més l’interès de la principal patronal nàutica nacional, l’Associació Nacional d’Empreses Nàutiques (ANEN) que hi ha manifestat el seu suport.

La Carta és una «guia clara, rigorosa i concisa de sostenibilitat per a navegants en la qual aspectes com la gestió dels residus, la utilització d’energies renovables, la preservació de la flora i la fauna, la no contaminació de l’aigua, les conductes respectuoses per a la seguretat de les persones o la igualtat de gènere en el pilotatge del vaixell, entre d’altres, hi apareixen reflectits», ha manifestat Irene Bajo.

Tots els navegants amb vaixell en la Comunitat Valenciana podran sol·licitar en el seu respectiu Club Nàutic adherir-se a la Carta i comprometre’s voluntàriament a seguir les recomanacions del document. Una vegada signada l’adhesió, als navegants se’ls farà lliurament d’un gallardet que podran lluir en el vaixell. En aquest gallardet es pot llegir «Vaixell Responsable Comunitat Valenciana» i representa el compromís que adquireix el navegant de posar en pràctica els punts de la Carta, durant l’eixida a la mar, l’atracada o fondeig. El primer gallardet simbòlic s’ha hissat aquest cap de setmana gràcies a la col·laboració del Reial Club de Regates d’Alacant després de la presentació del document en les seues instal·lacions, en el marc d’activitats de la regata de Tabarca-vela.

Bajo ha destacat també en la presentació de la carta que el document suposa «un clar i decidit gest de compromís amb la salut de la mar». La directora de la Càtedra de RS ha assegurat que «l’ètica i la integritat han de regir sempre a l’hora d’interactuar amb el vaixell, estiga on estiga». Igualment ha destacat l’aposta en la Carta per la igualtat de gènere en donar suport a la promoció de patrones de vaixell i també la possibilitat d’alertar de males conductes de navegants a través del correu electrònic comonavego@acncv.org

 

Punt Blau

Estudiants de la Universitat d’Alacant han sigut protagonistes també en la iniciativa impulsada pel Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat «Menys plàstics, més Mediterrani» a través de la instal·lació d’un Punt Blau.

La vicerectora, María José Rodríguez, va ser l’encarregada de presentar aquesta iniciativa la setmana passada i que ha implicat els universitaris que, al llarg del cap de setmana, han explicat als regatistas, socis i convidats l’impacte mediambiental que tenen els plàstics en el mar i la incidència d’aquests en la salut.

 

Premis Emprenedoria Blava

En l’acte, s’ha fet lliurament dels Premis d’Emprenedoria Blava, que patrocina i promou la Càtedra d’Economia Blava juntament amb la Universitat d’Alacant. Es tracta d’una iniciativa a la recerca d’idees innovadores per a millorar el sector econòmic, d’emprenedoria i ambiental de l’àmbit marítim de la Comunitat Valenciana i que aquest primer any ha premiat tres projectes d’alumnes emprenedors: un sobre recuperació de xarxes de pesca rebutjades o desbaratades per al seu ús comercial alternatiu, un altre d’una experiència educativa virtual de busseig i finalment de fabricació de plàstics biodegradables i antibacterians a partir de restes i pells de crustacis, gambes i mol·luscos.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464