Saltar apartados

La UA participa en el desenvolupament d'un sistema d'informació sísmica que permetrà gestionar emergències en temps real

Alacant serà el lloc triat per a fer la demostració final de la utilitat del producte

Terratrèmol_1

 

Alacant. Dimecres, 17 de juliol de 2019

Investigadors de la Universitat d’Alacant participen, juntament amb 21 entitats més, en un projecte europeu de desenvolupament de sensors de baix cost que detectaran paràmetres com la intensitat d’un sisme i els danys que ha causat, cosa que permetrà una gestió d’emergències més eficaç atès que oferirà informació en temps real i en el format que necessiten els organismes públics i els serveis d’emergència.

Els professors de Física de la Terra de la Universitat d’Alacant Sergio Molina i Juan José Galiana són els investigadors principals d’aquest projecte en la UA, en el qual participen universitats, empreses i organismes públics de tot Europa. La iniciativa, denominada Turkney, té com a objectiu principal avançar en el coneixement en els camps de predicció operacional, alerta ràpida i resposta ràpida davant els terratrèmols.Terremoto_2

El resultat d’aquest projecte pretén generar i desenvolupar dos productes completament operatius: multisensors Turkney de baix cost i un sistema d’informació sísmic Turkney allotjat en el núvol. D’aquesta manea, segons indica Sergio Molina, l’objectiu és eliminar «el buit que hi ha entre els mètodes teòrics i les aplicacions pràctiques a Europa, de manera que puguem millorar la resiliència abans, durant i després d’un terratrèmol».

Així, Sergio Molina explica que mitjançant aquests sensors l’administració «pot detectar la intensitat d’un sisme en temps real, cosa que facilitarà la presa de decisions a l’hora de gestionar les emergències». En aquest sentit, segons afegeix, «si els bombers intenten rescatar persones atrapades en un edifici col·lapsat, el sistema avisarà si es produirà una rèplica, perquè puguen ajornar la tasca o puguen actuar immediatament»; també «es podran interrompre automàticament els processos de producció en empreses o fins i tot aturar trens o el trànsit». A parer seu, «el producte combina la ciència més actual amb les necessitats directes de les gestions urbanes».

La Universitat d’Alacant lidera les tasques relacionades amb el desenvolupament de procediments per a la predicció sísmica operacional a curt termini d’un terratrèmol (alerta ràpida), a més de les metodologies d’estimació de la vulnerabilitat per a la predicció ràpida de danys, així com les tasques de generació d’indicadors, sistemes, metodologies i manuals de bones pràctiques i procediments que servisquen per a augmentar la resiliència de la població davant dels fenòmens sísmics.

A més, la província d’Alacant serà el lloc triat per a fer la demostració final de la utilitat del producte mitjançant la instal·lació dels sensors, la formació al personal i l’execució d’un simulacre de terratrèmol en què es pose en pràctica l’ús de la informació generada.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464