Saltar apartados

La Universitat d'Alacant posa la investigació i la innovació al servei de la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana

La institució alacantina és la primera a sumar-se al projecte impulsat per Turisme Comunitat Valenciana en un acte que s’ha celebrat aquest dimarts en el CDT d’Alacant, presidit pel rector, Manuel Palomar, i el secretari autonòmic, Francesc Colomer

Avui també s’ha presentat el I Curs d’Especialització L’Exquisit Mediterrani: Turisme Gastronòmic i Cultura Culinària, que impartirà professorat universitari en els diferents CDT valencians

 

Gastroturismo1
Gastroturismo2
Gastroturismo3
Gastroturismo4

Alicante, 16 de julio de 2016

El rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar i el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, han escenificat aquest dimarts l'adhesió de la institució alacantina a la Xarxa Gastroturística de la Comunitat Valenciana en un acte que s'ha celebrat en el CDT d'Alacant.

La UA és la primera de les universitats valencianes a unir-se a una iniciativa que engloba també la marca "L'Exquisit Mediterrani" i que té per objecte contribuir a la conservació, foment i promoció de la Gastronomia de la Comunitat Valenciana, mentre que recurs turístic de primer ordre i producte turístic d'excel·lència.

La Universitat d'Alacant, igual que la resta de les universitats valencianes o l'Agència Valenciana d'Innovació, ja forma part del comitè assessor de la Xarxa Gastroturística, integrada en l'àrea del coneixement de formació, recerca i R+D+I. Un àmbit que encaixa amb els objectius del projecte gastronòmic institucional de la UA i del propi Centre de Gastronomia del Mediterrani (GASTERRA).

El rector ha destacat que "la gastronomia representa un actiu molt important del territori, tant des del punt de vista de la cultura com de l'economia" i ha assenyalat que "al mateix temps que la gastronomia ens defineix, també transmet un missatge que sens dubte hem sabut aprofitar al llarg de la història a la Comunitat Valenciana i que dónes la Universitat d'Alacant treballem per a portar a l'excel·lència a través de la formació, la innovació i la recerca aplicada a la gastronomia".

Per la seua banda, Francesc Colomer ha explicat que "el turisme gastronòmic és un producte en auge amb creixent demanda" i ha ressaltat que "aquesta tendència en el mercat turístic ofereix noves oportunitats de negoci i laborals en empreses no solament hosteleras sinó també agroalimentàries, que cerquen diversificar el seu negoci i obtenir nous recursos econòmics gràcies al turisme".

Per a Colomer, "amb aquesta nova oferta formativa es pretén desenvolupar competències professionals que aborden de forma global tant la cultura gastronòmica com la tradició culinària i la realitat de la cuina més creativa de la Comunitat Valenciana".

 

Curs

El curs està orientat tant a professionals en actiu com a titulats estudiants universitaris, per a potenciar el turisme gastronòmic donant resposta a les necessitats d'especialització i qualificació professional del sector.

cal ressaltar que forma part del Programa de Formació Contínua de la Xarxa de CdT i és una nova proposta formativa dissenyada per Turisme CV el marc de la Xarxa GastroTurística CV. S'impartirà simultàniament en els 8 CdT (Morella, Castelló, València, Gandia, Dénia, Benidorm, Alacant i Torrevella)

La participació de les universitats en la docència s'emmarca en els convenis de col·laboració subscrits entre Turisme CV i aquestes universitats en matèria de transferència de coneixement al sector turístic de la Comunitat Valenciana.

Aquest nou curs comptarà amb 100 hores formatives impartides per professors universitaris de diferents àrees de coneixement, experts en turisme gastronòmic i reconeguts professionals de prestigi de la gastronomia, el turisme i el món agroalimentari valencià.

Amb un enfocament eminentment pràctic i aplicat a la realitat turística, es desenvoluparà en un format que combina 40 hores teòriques amb 60 hores pràctiques de master class, demostracions pràctiques, tallers i visites de camp formatives.

Els objectius d'aquest curs és proporcionar coneixements especialitzats sobre la cultura gastronòmica mediterrània pròpia de la Comunitat Valenciana i la seua posada en valor turístic.

Durant el curs també es donaran a conèixer les característiques del paisatge gastronòmic, l'origen i valor dels diferents productes turístics de la dieta mediterrània local, les tècniques culinàries autòctones i de transformació d'aliments, les receptes més representatives i el relat identitari de la cultura material i immaterial en embolica a la gastronomia en el territori.

El termini d'inscripció per a aquests cursos ja està obert fins al fins al 4 de setembre, i el període de matriculació començarà el 5 de setembre.

Podran participar en aquesta formació 200 professionals, titulats i estudiants, amb prioritat per als professionals titulats en actiu i opció de participació també per a estudiants universitaris de matèries relacionades amb el turisme gastronòmic i professionals sense titulació en actiu amb, almenys, dos anys d'experiència en restauració, sala, cuina, sumillería, rebosteria, entoturismo, oleoturismo, agroturismo, pescaturismo i altres especialitats relacionades amb l'experiència turística gastronòmica.

Edicions del curs en la província d'Alacant

El curs comptarà amb quatre edicions que se celebraran en la província d'Alacant, en els CdT de Dénia, Benidorm, Alacant i Torrevella.

Aquests cursos estaran coordinats per la Universitat d'Alacant i impartits per professors universitaris de diferents disciplines de la UA.

Quant a les sessions pràctiques, Mari Carmen Vélez (Xef 2 Sols Repsol. Restaurant La Sirena - Petrer) impartirà la master class "La cuina del peix: en la barca i a casa"; Raúl Asencio (Repostero. Pastisseria Raúl Asencio - Asp), "Rebosteria tradicional de València, Alacant i Castelló"; Manuel Alonso (Xef. 1*Michelin. 2 Sols Repsol. Restaurant Casa Manolo - Daimús), "La cuina d'interior" i el sumiller Joaquín Prieto i el xef Santiago Prieto (Sents Restaurant Ontinyent 1*Michelin), "La cuina de cullera i els vins de La Vall d'Albaida", entre uns altres.

 

Notícies relacionades:

Els CdT impartiran cursos de Gastronomia Mediterrània i Serveis de Restaurant amb titulació universitària

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464