Saltar apartados

Relleu es rebel·la contra la despoblació i la sequera i cerca solucions per a salvar la seua agricultura i el seu patrimoni

El director de l’Institut de l’Aigua de la Universitat d’Alacant apunta a la reutilització de l’aigua que aboquen al mar les conques de Benidorm, Calp o Dénia

Relleu

 

Relleu, dijous 18 de juliol de 2019

La societat civil de Relleu, recolzada per l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals de la Universitat d’Alacant, la Cambra de Comerç i ASAJA, ha presentat avui les conclusions de tres comissions de treball posades en marxa per ciutadans del municipi per a analitzar la interrelació entre la despoblació que comença a afectar el municipi, l’escassetat d’aigua que dificulta cada vegada més el desenvolupament de l’activitat agrícola i la desprotecció del patrimoni històric.

La tres comissions (despoblació, aigua i patrimoni històric) són segons el coordinador d’aquestes, Tomás Llinares, «un projecte ple d’inquietuds que té com a objectiu donar un impuls al poble per a frenar la caiguda poblacional i el minvament de l’agricultura i impulsar la posada en valor del patrimoni històric».

Segons tracta en les conclusions presentades avui, encara que la població de Relleu es manté estable, s’observen paràmetres que preocupen com la disminució progressiva des de l’any 2013, l’escassetat de naixements, l’envelliment de la població i les traves que troba una de les activitats econòmiques principals del municipi, l’agricultura. El relleu generacional en aquesta activitat tampoc s’està produint i això genera temor fundat al fet que en un futur pròxim sense aigua i amb un patrimoni històric poc protegit la població continue decreixent.

La cerca de solucions ha sorgit de la iniciativa ciutadana, d’habitants de Relleu els plans de les quals són no entra deixar morir el seu poble. El director de l’Institut Universitari de l’Aigua i les Ciències Ambientals de la UA, Joaquín Melgarejo, ha fet una exposició audaç sobre solucions a les necessitats hídriques d’aquesta zona de la província, i ha destacat entre aquestes la utilització d’aigües regenerades. Melgarejo ha assenyalat que «aquestes aigües ofereixen múltiples avantatges, són més barates, de bona qualitat i constitueixen una font estable i segura en estar condicionades al proveïment urbà».

Arran d’aquesta solució el director de l’Institut Universitari d’Aigües ha assenyalat que la Comunitat Valenciana i Múrcia utilitzen un 15% del total de les aigües reutilitzades de tota Europa, «fet que ens fa pioners en aquest sistema». En aquest sentit, el catedràtic de la Universitat d’Alacant ha conclòs que municipis de la Marina Baixa com Benidorm, Calp o Dénia, aboquen al mar més de 35 hectòmetres cúbics que podrien ser utilitzats en municipis amb problemes hídrics de la província, com Relleu.

El professor Antonio Gil Olcina, que també ha participat en la jornada, ha fet una exposició històrica profunda sobre el municipi i ha destacat la necessitat de posar en valor el patrimoni de Relleu com a estratègia per a lluitar contra la despoblació.

Aquestes primeres jornades de reflexió han comptat també amb el suport d’ASAJA el president de la qual Eladio Aniorte ha assenyalat que «més de 50.000 hectòmetres cúbics d’aigua s’aboquen anualment al mar al nostre país mentre municipis com Relleu s’assequen i perden la seua essència i principal activitat econòmica. Aniorte ha carregat durament contra la classe política a la qual ha acusat d’estar únicament preocupats pels vots mentre que en pobles com Relleu sense tecnologia i sense aigua no podem fer que la gent s’hi quede».

Aniorte ha reclamat inversions a l’Administració i un major interès a cercar solucions als problemes reals dels municipis que suposen l’origen de la despoblació.

Per la seua part el president de la Camara de Comerç, Juan Bautista Riera, ha assenyalat que «despoblació, aigua i patrimoni històric estan íntimament relacionats, és per tant imprescindible atacar el problema des d’aquest triple front, però per a això fa falta inversió que pot trobar-se en fons europeus i per a això fa falta implicació per part de les administracions». D’altra banda el president de la Cambra de Comerç ha assenyalat la necessitat de dur a terme iniciatives valentes i noves com les bonificacions fiscals per a atraure empreses al municipi, com també invertir a generar pols d’atracció turística i en la protecció del patrimoni. Per a tot això, Juan Bautista Riera ha assegurat que la Cambra de Comerç posarà tots els seus recursos al servei de Relleu, dels seus habitants i dels agricultors.

La jornada ha sigut clausurada per l’alcalde de Relleu, Lino Pascual i la Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollá, qui ha destacat que la despoblació i el problema hídric estan en l’agenda del govern valencià. Mollá ha assenyalat que la Generalitat està disposada a entaular un diàleg amb el municipi per a avaluar les necessitats que té i junts trobar solucions eficaces que frenen la despoblació i la desaparició de l’agricultura a Relleu.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464