Saltar apartados

Una experta policial adverteix en la UA del "fenomen creixent" de violència filioparental desencadenada per addicció a xarxes socials i a dispositius electrònics

El curs “Noves formes de violència a través de les xarxes socials en adolescents” apunta que els nadius digitals saben manejar les xarxes però no gestionar-les

 

Alacant. Dilluns, 15 de juliol de 2019

Cyberbullying, el grooming (engany pederasta), sexting (enviament de material pornogràfic) ciberaddicció, apostes online, i també addiccions a les xarxes, dispositius o jocs en línia que desencadenen conductes agressives són “Noves formes de violència a través de les xarxes socials en adolescents”, inaugurat aquest dilluns dins dels Cursos d'Estiu “Rafael Altamira” de la Universitat d'Alacant.

El curs ha sigut inaugurat pel comissari del CNP, Manuel Lafuente, el degà de la Facultat de Dret, Pedro Femenía, i per la professora de la UA, Natalia Albadalejo Blázquez, i per Juan Manuel del Valle Llesta, del Cos Nacional de Policia, tots dos directors de la proposta formativa que tracta aspectes aplicats de les noves formes de violència a través de les xarxes socials en adolescents, els principals riscos i delictes tecnològics.

Durant la celebració del curs, la inspectora Raquel Barajas Álvarez. Cap del Grup II d'Investigació de la Unitat Família Dona (UFAM) de la Brigada Provincial de Policia Judicial d'Alacant, ha parlat del nou escenari policial que obrin les xarxes socials i totes les tecnologies de la comunicació i ha indicat que un “fenomen creixent” que s'està detectant són les agressions de menors als seus pares, desencadenades per l'ús de les tecnologies de la comunicació, dispositius mòbils o jocs en línia.

Així, ha indicat que ja hi ha unitats mesurades especialitzades i organismes que atenen les addiccions a aquests dispositius, habitualment patides per menors que poden arribar a tenir conductes violentes en la llar i fins i tot arribar a agredir als seus pares. Aquests comportaments, segons ha explicat, poden conduir a “insults, disputes, trencament de mobiliari i fins i tot agressions”.

Referent a això, ha recalcat que és un tema “difícil” de tractar, ja que molts pares “no volen reconèixer el problema” i que a vegades manifesten perfils “com el de les dones víctimes de violència de gènere” amb disculpes a les agressions i ocultació dels fets.

En aquest sentit, la inspectora ha apuntat que el fet que “els joves i, cada vegada més els xiquets, siguen nadius digitals, que siguen capaços de controlar el maneig de la tecnologia, no vol dir que tinguen la preparació suficient per a gestionar aquest maneig”. En qualsevol cas, ha assenyalat que la implantació de les xarxes socials i dels dispositius “ja no es pot parar”, per la qual cosa és necessari un acompanyament, educació i supervisió.

Raquel Barajas ha fet un repàs per la majoria dels delictes relacionats amb xarxes socials entre menors, entre els quals ha apuntat la violència de gènere i violència de control sobre la parella; la violència filioparental desencadenada per l'addicció a les noves tecnologies, la violència contra la integritat moral, contra la llibertat sexual i la intimitat i els menors com a víctimes.

En el cas de la violència de gènere o de control, ha recordat que un 25 per cent de les joves reconeix que ha consentit determinats tipus de control pel mòbil, la majoria d’aquests relacionats per no obtenir una resposta immediata en línia: “t'has connectat i no m'has respost”. Ha lamentat que “de vegades es trivialitzen determinades conductes ja que fins i tot qui les comet o les pateix no és conscient que ho són” però que cal estar atents perquè poden portar a situacions “més greus”.

Així, ha comentat que entre alguns joves hi ha la pràctica de la “regla dels tres mesos” per la qual, les parelles joves que fa aquest temps que ixen s'intercanvien les claus “com una espècie de prova d'amor o de confiança”. Ha recordat que determinades pràctiques com interferir en les relacions amb el mòbil, espiar el telèfon o les xarxes, controlar la parella en xarxes o exigir geolocalització “són delictes de violència de gènere digital” i que és “un fenomen que està creixent”.

 

Notícies relacionades:

Més d'un centenar d'agents del CNP participen en els Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la Universitat d'Alacant

Els Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la UA compleixen la majoria d'edat

 

Curs_vioencia_adiccion1 Curs_vioencia_adiccion2

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464