Saltar apartados

La nova versió de Medusapp ofereix més informació als usuaris sobre la presència de meduses a les nostres platges

L’app és un treball conjunt d’antics alumnes de la UPV, la Universitat d’Alacant, el CIBERES i l’Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz

Des del seu llançament, l’app ha rebut més de 1.300 albiraments de meduses

Medusa_luminescent

 

Alacant. Dijous, 25 de juliol de 2019

Medusapp, l’aplicació desenvolupada per dos antics alumnes de la Universitat Politècnica de València, investigadors de la Universitat d’Alacant (UA), el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoal·lèrgia de l’Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD), ofereix enguany més informació i prestacions als usuaris.

Medusapp permet a qualsevol persona advertir de l’albirament d’una medusa i oferir en temps real un mapa dels llocs on se’n detecta la presència. Des del seu llançament i fins ara, l’app ha rebut més de 1.300 albiraments de meduses, dels quals s’han publicat 909; i també fotos de 402 picades, que es remeten directament a l’Institut d’Investigació Fundació Jiménez Díaz.

Ara, l’app incorpora noves millores, com la possibilitat de pujar la foto de l’enviament des de la galeria d’altres dispositius, no solament amb la càmera del telèfon. «Ens ho demanaven molt els bussejadors i navegants que no porten el mòbil a l’aigua, però sí cambres tipus GoPro», apunta Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l’app.

A més, és capaç d’avisar l’usuari si s’han produït albiraments en els últims dies en un radi de 5 km des de la seua posició, i això pot generar un informe ràpid global dels mateixos sobre els mapes de situació. «També és possible consultar els albiraments en qualsevol rang de dates i/o d’espècies que es desitge», afig Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de Medusapp, qui destaca a més una altra de les principals novetats de la nova versió de l'app, i és que està també disponible en anglès.

S’ha afegit també un croquis del cos humà, que ajuda a indicar la zona de picada, nous mapes, i també filtres que fan més accessible i amigable la navegació per l’aplicació. «El nostre objectiu és facilitar al màxim l’ús d’aquesta app i que arreplegue tota la informació possible sobre els albiraments de cada usuari», afig Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de l’app.

Medusapp permet enviar tant la foto de l’espècie com l’abundància i la grandària estimada, dades que es publiquen en un mapa en www.medusapp.net i a les que es pot accedir també des de la mateixa aplicació.

L’usuari pot enviar una foto de la medusa, en el cas dels albiraments; i en les picades, pot enviar-les també, i explicar a més quant de temps fa des que es va produir o quin tipus d’espècie l’ha picat.

Les dades cientificomèdiques sobre les picades obtingudes són gestionades i analitzades per l’equip del projecte LIFE Cubomed, integrat pels investigadors Cessar Bordehore i Eva S. Fonfría, de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi del Medi (IMEM) de la UA, i les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto, del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d’Immunoal·lèrgia - Institut d’Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

 

Guia didàctica i de primers auxilis

La nova versió de Medusapp té també una guia didàctica i amb imatges de les principals meduses i una guia interactiva de primers auxilis, amb recomanacions en cas de picada depenent de l’espècie. Tota aquesta informació prové del projecte LIFE Cubomed, en el qual participa César Bordehore, investigador de la UA, juntament amb personal de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC a Barcelona.

«Davant d’una picada de medusa, la primera cosa que hem de fer és eliminar les restes de tentacles amb pinces o una targeta plàstica, sense fregar-hi, i inactivar les cèl·lules urticants que pogueren quedar sobre la pell amb una mescla de bicarbonat i aigua de mar», recorda l’expert en Ecologia Marina de la UA.

Medusapp està disponible tant per a Android com per a IOS, i funciona tant online com offline per si no hi ha cobertura o es prefereix enviar des de cobertura Wifi una vegada captada la informació.

 

MedusApp1a MedusApp2

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464