Saltar apartados

La Universitat d'Alacant mantindrà el nom de Baena Tocón en el seu repositori

El rector estima ‘les finalitats de la investigació històrica, la consideració d’autoritat pública i el concepte d’investigació’ del recurs d’alçada de Ríos Carratalá

 

Recurs_RiosCarratala_1
Recurs_RiosCarratala_2
Recurs_RiosCarratala_3

 

Alacant. Dimarts, 30 de juliol de 2019

El rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar, ha informat aquest matí el Consell de Govern de l’anul·lació del recurs de Gerència del 12 de juny de 2019 sobre la mesura tècnica acordada de desindexació del nom d’Antonio Luis Baena Tocón en l’article titulat «El caso Diego San José y el juez humorista», publicat al RUA, Repositori Institucional de la Universitat d’Alacant, obra del catedràtic de la UA Juan Antonio Ríos Carratalá.

D’aquesta manera resta sense efecte una mesura que, malgrat l’alarma mediàtica generada, no es va arribar a executar, ja que va ser el mateix autor qui va decidir primer substituir els noms de la persona afectada per les seues inicials i, després, desindexar l’article de manera cautelar. El rector ha explicat que per a la resolució del recurs d’alçada s’ha dut a terme una nova ponderació en la qual s’ha tingut en compte un informe remès per l’Agència Espanyola de Protecció de dades el 21 de juny passat sobre un cas de circumstàncies similars. En aquesta revisió s’han tingut particularment en compte, segons manté el rector, «les finalitats d’investigació científica o històrica, la consideració d’autoritat pública i el concepte d’investigació» que, tal com ha manifestat, «inclou la publicació en obert» en repositoris virtuals «com un índex de qualitat de la difusió científica i una extensió del contingut digital de la mateixa investigació». 

La resolució aprecia que en el període històric investigat, l’actuació com a secretari judicial i, per tant, en l’exercici d’una funció pública per part de Baena Tocón, «té un interès públic i tindria consideració d’autoritat pública, de manera que la publicació del seu nom i cognoms no és contrària a la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal». 

El rector conclou, doncs, que l’article esmentat «pot ser indexat pels cercadors d’internet de la Universitat d’Alacant sense cap limitació» i, per tant, «escau anul·lar la mesura tècnica adoptada».

Aquest cas ha obert un debat latent des de fa temps en universitats i centres d’investigació sobre si les metadades de les obres editades digitalment formen part o no de l’obra publicada i si són o no modificables pels administradors dels repositoris. Palomar, catedràtic en Llenguatges i Sistemes Informàtics, ja va evidenciar el mes de juny passat la necessitat de regular aquest tema per a protegir l’obra científica.

Finalment, en un altre punt del recurs plantejat davant del rector sobre la competència de la Gerència universitària respecte de la decisió inicial ara anul·lada, es conclou que efectivament «es tracta de l’òrgan competent com a responsable dels fitxers de dades de caràcter personal i de les activitats de tractament».

 

NOTÍCIA RELACIONADA:

El rector de la Universitat d’Alacant defensa la integritat de l’article sobre el procés a Miguel Hernández

 

Reproducir
Vídeo dels declaracions de Manuel Palomar
Reproducir

Declaracions de Manuel Palomar sobre

Recurs Alçada de Rios Carratalá

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464