Saltar apartados

Un estudi en el qual participa la UA indica que les praderies d'angiospermes marines d'Europa mostren signes de recuperació per la millora de la qualitat de l'aigua

L’estudi, publicat en ‘Nature Communications’, apunta que les gestions per a millorar la qualitat de les aigües han possibilitat la millora i han frenat la regressió

 

posidònia_1 posidònia_2

 

Alacant. Dilluns, 29 de juliol de 2019

Una investigació en la qual participa la Universitat d’Alacant indica que la taxa de pèrdua de les praderies d’angiospermes marines de les costes europees ha disminuït i detecta signes de recuperació, després de dècades de regressió intensa, en les quals s’havia perdut un terç de la seua superfície.

La investigació, publicada en Nature Communications, ha comptat amb la col·laboració de José Luis Sánchez Lizaso i Yolanda Fernández Torquemada, investigadors del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la Universitat d’Alacant, i ha analitzat les densitats i cobertures de praderies d’angiospermes marines en 737 localitats al llarg de les costes de 25 països europeus.

Un terç de la superfície de praderies d’angiospermes marines europees s’ha perdut a causa de malalties, per la deterioració de la qualitat d’aigua i pel desenvolupament costaner, amb pèrdues que arriben a màxim entre els anys setanta i vuitanta.

No obstant això, de llavors ençà, les taxes de pèrdua han disminuït, i aquestes praderies s’han recuperat en algunes zones, probablement a causa de les accions de la UE per a millorar la qualitat de l’aigua, segons assenyala aquest estudi. Contràriament a les tendències globals, la pèrdua d’aquestes espècies a Europa s’ha reduït, i en algunes situacions, fins i tot s’han recuperat les praderies.

Aquests resultats generen esperança pels esforços que es fan per a conservar-les i serveixen per a reforçar mesures de gestió com la creació d’àrees marines protegides o les activitats adreçades a reduir la contaminació marina. 

Les angiospermes marines són plantes superiors amb flor, no algues, que formen extenses praderies a les zones costaneres. Són ecosistemes clau que sostenen pesqueres, exerceixen un paper important en la mitigació del canvi climàtic, ofereixen protecció costanera i serveixen de refugi a moltes espècies amenaçades, com els cavallets de mar o les nacres.

Al Mediterrani, l’espècie d’angiosperma marina més abundant i coneguda és Posidonia oceanica, que és endèmica o exclusiva d’aquesta mar. A la Universitat d’Alacant s’han dut a terme nombrosos projectes i investigacions sobre l’estat de conservació de les praderies d’aquesta espècie i sobre alguns dels impactes que les afecten, com les regeneracions de platges, ampliacions de ports i abocaments, entre d’altres.


 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464