Saltar apartados

El catedràtic de la UA Javier García, elegit president de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada

És la primera vegada que un espanyol dirigirà aquesta organització que governa la química internacional

 

Iupac

 En la IMATGE, un moment de l’Assemblea de la IUPAC a París, on es va anunciar el nomenament de Javier García

 

Alacant. Dijous, 11 de juliol de 2019

L’Assemblea General de la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC) ha triat el catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d’Alacant, Javier García, com a president d’aquesta organització per al bienni 2022-2023. Fins a aquesta data ocuparà el càrrec de vicepresident.

Coincidint amb l’Any Internacional de la Taula Periòdica i el centenari de la IUPAC, aquesta organització internacional ha celebrat la seua Assemblea General durant aquesta setmana a Paris, on s’han analitzat els nous reptes de la química mundial per als següents cent anys. Durant la reunió, s’ha procedit a les votacions per a designar la pròxima presidència, de la qual ha eixit elegit Javier García perquè lidere la presidència de l’organització a partir de 2022. El professor de la Universitat d’Alacant ha sigut fins ara membre del Comitè Executiu de la IUPAC i vicepresident de la Divisió de Química Inorgànica. Aquesta és la primera vegada que un espanyol se situarà al capdavant de l’organització. Per a Javier García, «estar al front d’un organisme d’aquestes dimensions i projecció és, a més d’un honor, una gran oportunitat per a mirar de situar a la ciència espanyola en el lloc que es mereix».

García prendrà el relleu de Chris Brett, catedràtic de Química Física en la Universitat de Coïmbra a Portugal, amb qui continuarà treballant en la vicepresidència fins al 2022. Segons Javier García, «ara que la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada entra en el seu segon centenari mirem cap al futur compromesos amb la millora de la nostra qualitat de vida a través de la química i amb un futur més sostenible».Sobre Javier García Martínez

Catedràtic de Química Inorgànica i Director del Laboratori de Nanotecnologia Molecular de la Universitat d’Alacant (UA), on ha desenvolupat una extensa tasca docent i investigadora en nanomaterials i en la seua aplicació en el sector energètic.

Fundador de l’empresa de base tecnològica Rive Technology, que comercialitza la tecnologia que va desenvolupar en l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT). Des del 2012, els catalitzadors que comercialitza Rive Technology s’utilitzen en refineries de tot el món i han augmentat sensiblement la producció de combustibles i l’eficiència energètica del procés.

El lideratge científic i empresarial de Javier ha sigut reconegut amb alguns dels premis més importants. El juny de 2014 li va ser atorgat el Premi Rei Jaume I en la categoria de Noves Tecnologies i des del 2015 és el primer espanyol a rebre l’Emerging Researcher Award de l’American Chemical Society. L’estiu de 2017, Javier va ser reconegut per l’American Chemical Society amb el Kathryn C. Hach Award com el millor emprenedor dels EUA en el sector químic. Javier és membre del Consell de Tecnologies Emergents del Fòrum Econòmic Mundial, de l’Acadèmia Jove Global i Fellow de la Royal Society of Chemistry. Des del 2019, és Catedràtic de la Fundació Rafael del Pino i president de l’Acadèmia Jove d’Espanya.Sobre la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC)

La IUPAC va ser fundada el 1919 per químics del món acadèmic i de la indústria. Durant els últims cent cent anys, la unió ha creat el llenguatge comú de la química, estàndards, dades verificades, millors pràctiques en química i promogut l’educació d’aquesta disciplina i la col·laboració en la universitat i la indústria química. La IUPAC és l’autoritat mundial a l’hora de reconèixer i anomenar els elements químics i d’ordenar-los en la taula periòdica.

La unió patrocina reunions internacionals al màxim nivell i finança projectes a tot el món. Durant la Guerra Freda, la IUPAC va exercir en paper molt important a hora de mantenir el diàleg científic entre científics de diferents nacionalitats. Actualment, la unió mira el seu nou centenari amb el focus posat en els Objectius del Desenvolupament Sostenible, l’aplicació de la intel·ligència artificial a la química i el compromís per la diversitat. 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464