Saltar apartados

Noves investigacions sobre reines, literates, religioses i llauradores de l'edat mitjana en un curs d'estiu de la UA

El curs d’estiu de la UA acosta els avanços actuals de la investigació sobre la vida de les dones en l’edat mitjana en l’àmbit ibèric i internacional

Les últimes investigacions revelen que les dones van participar en construccions de catedrals, que hi va haver dones copistes en monestirs i dones mercaders que controlaven negocis, fet que canvia la percepció històrica que hi ha sobre la dona en l’edat mitjana

 

Curs_Regnes1

 

 

Curs_Regnes2Alacant. Dimarts , 9 de juliol de 2019

La Universitat d’Alacant ha inaugurat aquest matí el curs «Reines, Religioses, Comerciants, Llauradores: Dones Creadores. Una Edat Mitjana en Femení». Aquest curs està motivat perquè s’ha trobat molta informació important i destacada sobre la vida de la dona en l’edat mitjana, sobre la violència i sobre la prostitució. Els projectes d’investigació, segons ens comenta Leonardo Soler, professor de la Universitat i director del curs, «posen cara i nom a les dones» de l’època. El curs cerca donar difusió als treballs de recerca, a les idees,i a tota la informació oposada. En general per a fer divulgació d’una manera divertida.

Avui dia, es disposa de més detalls de perfils socials, econòmics i polítics de les dones en l’edat mitjana, és a dir, del seu paper com a reines, literates, religioses, llauradores, entre d’altres i en aquest curs s’aprofundeix en el sentir més quotidià i íntim. Es tractaran els avanços actuals d’investigació sobre les dones medievals en l’àmbit ibèric i internacional.

Entre les curiositats que es revelen en aquest curs trobem la participació de dones en les construccions de la catedrals, dones amb molt de poder, copistes en monestirs, dones mercaders que controlaven els negocis en un món on se suposa que no eren independents, que no hi havia diferències significatives en la situació de les dones entre diferents religions. Una altra informació interessant que ens avança l’organitzador Leonardo Soler, és que «el major prostíbul estava a la ciutat de València», en el qual ocorrien moltes disputes sobretot relacionades amb la religió ja que hi havia molt d’alcohol. Com que venia gent de tota Europa van haver de fer una regulació fiscal.

Durant aquestes dues jornades es presenten treballs i casos d’específics per especialistes en la matèria, inserits en una realitat major de l’Europa medieval. Es combinaran les sessions teòriques, la posada en comú i el debat, amb les qüestions més pràctiques, a manera de taller, treballar fonts i documents literaris i històrics.

Entre els ponents del curs es troben els professors de la UA Inmaculada Fernández, José Vicente Cabezuelo, Miriam Parra o el mateix Leonardo i Juan Antonio Barrio.

 

Programa complet

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464