Saltar apartados

Una exposició a Tarifa (Cadis) recull la feina arqueològica de la UA a les necròpolis de Baelo Claudia

Mostra per primera vegada l’epígraf funerari de Junia Rufina, que encara es troba en fase d’estudi

 

Expo_Baelo1Alacant. Dimarts, 9 de juliol de 2019

L’exposició «Vltra Tomba. Llum i ombra en les necròpolis de Baelo Claudia» mostra a Tarifa (Cadis) part de la feina investigadora que la Universitat d’Alacant fa en les necròpolis de Baelo Claudia des de l’any 2012 i que romandrà oberta al públic fins a finals d’aquest any.

La mostra, comissariada per Fernando Prados Martínez, professor de la Universitat d’Alacant i director del projecte, mostra per primera vegada l’epígraf funerari de Junia Rufina a Baelo Claudia, que encara es troba en fase d’estudi, i està foramda per diversos panells informatius que expliquen el procés d’excavació i els resultats obtinguts durant els sis anys de duració de la investigació.

Amb motiu de la finalització del projecte general d’investigació que l’equip d’arqueòlegs de la Universitat d’Alacant desenvolupa des del 2012 a Baelo Claudia, s’ha fet una mostra expositiva que abraça la història de les investigacions en les necròpolis de Baelo Claudia, la seua futura posada en valor i les noves dades sobre les manifestacions rituals i simbòliques que han propiciat els estudis més recents.

Per a això, s’han habilitat quatre ambients dins de la sala d’exposició temporal que s’emplaça a la planta baixa de la seu institucional del Conjunt Arqueològic. El primer dels ambients és «Making off, 100 anys d’arqueologia funerària», dissenyat amb l’objectiu de fer una retrospectiva dels més de 100 anys d’investigacions en les necròpolis de la ciutat. «Baelo davant l’espill» mostra les necròpolis com a espill de la societat, que ens acosta als orígens poblacionals de la gent de Baelo, les seues característiques, tradicions i novetats presents en una ciutat oberta i portuària.

En tercer lloc, l’ambient «Missatges per al més enllà. Ritual i superstició», acosta el visitant a la mentalitat, les tradicions, i els elements supersticiosos que acompanyen els rituals funeraris. Finalment, «Cara a cara amb la gent de Baelo», és un laboratori viu, dedicat a acostar-nos els últims avanços sobre estudis com l’osteoarqueologia, teledetecció, fotogrametria 3D, etc.

Amb tots aquests apartats s’ofereix una visió completa i conjunta sobre la temàtica expositiva, amb el suport de panells, peces originals trobades a Baelo Claudia, vídeos, etc. oferits d’una manera dinàmica, amena i didàctica, amb l’objectiu que tots els públics puguen enriquir-se amb aquest acostament al món funerari.

Aquesta mostra està comissariada per Fernando Prados i Helena Jiménez, i està organitzada pel Conjunt Arqueològic de Baelo Claudia i la Universitat d’Alacant, a través de l’Institut d’Arqueologia i Patrimoni (INAPH).

 

 

Expo_Baelo2
Expo_Baelo3
Expo_Baelo4
Expo_Baelo5
Expo_Baelo6

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464