Saltar apartados

La catedràtica de la UA Teresa Ruiz Cantero coordina el primer monogràfic sobre perspectiva de gènere en medicina

L’obra, publicada per la Fundació Esteve, palesa les diferències en les manifestacions de malalties segons el sexe que resulten en pitjor diagnòstic i tractament de les dones

Les dones són pitjor diagnosticades que els homes en, almenys, set-centes patologies, amb l’única excepció de l’osteoporosi

MTERESA_RUIZ_CANTERO

 

Alacant, 6 de juny de 2019

Les dones són pitjor diagnosticades que els homes en, almenys, set-centes patologies, segons el llibre Perspectiva de género en medicina, coordinat per la catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat d’Alacant, María Teresa Ruiz Cantero, i publicat per la Fundació Dr. Antoni Esteve.

«Amb el coneixement existent, ja no podem utilitzar el model de “talla única”, en què la manera d’emmalaltir és la dels homes, ja que les seues conseqüències es mesuren en demora i errors en el diagnòstic, biaixos de gènere en el tractament, i en l’augment de la morbiditat i mortalitat evitable en les dones», explica María Teresa Ruiz Cantero. Tal com s’identifica en aquesta obra, el retard diagnòstic més gran en les dones que en els homes s’ha identificat en almenys set-centes malalties, amb l’única excepció de l’osteoporosi. «Les estratègies nacionals establides han de considerar les diferències entre els dos sexes en els símptomes i signes», afegeix la catedràtica de la UA.

A pesar que diversos estudis científics conclouen que les dones que prenen medicaments cardiovasculars tenen entre 2 i 2,5 vegades més probabilitats de patir efectes secundaris i adversos que els homes amb el mateix fàrmac, els professionals sanitaris continuen utilitzant les mateixes dosis per a tots dos sexes. En l’infart també s’ha demostrat el biaix diagnòstic que implica per a les dones utilitzar el patró de símptomes masculí, que pot conduir a falsos negatius. Són tan sols dos exemples de com els biaixos de gènere poden influir en l’atenció sanitària, en l’educació mèdica i en la investigació.


Antecedents

La Fundació Dr. Antoni Esteve publica la monografia Perspectiva de género en medicina, primer llibre que aborda l’experiència d’aplicació de la perspectiva de gènere d’un grup de professionals de diferents especialitats dins dels àmbits assistencials i d’investigació. La monografia sorgeix d’una taula redona realitzada a Barcelona el 2018 en la qual vint-i-quatre professionals van tractar d’aquesta qüestió des de diferents disciplines, des de les malalties infeccioses, cardiovasculars i respiratòries fins a la nefrologia i la reumatologia, passant per la hipercolesterolèmia, la pediatria i la ginecologia i obstetrícia. 

El biaix de gènere en l’atenció sanitària es produeix «quan a igual necessitat sanitària en homes i dones es realitza un esforç diagnòstic o terapèutic més important en un sexe respecte de l’altre, fet que pot contribuir a desigualtats en salut entre homes i dones». El concepte va sorgir el 1991 arran d’un article publicat en The New England Journal of Medicine. En el treball es va detectar una diferència significativa segons el sexe en la realització d’angiografies coronàries en pacients dels hospitals de Harvard i New Haven per malaltia coronària, més elevada en els homes que en les dones. Davant la presumpció errònia d’igualtat entre homes i dones en el curs de la malaltia, en moltes ocasions la malaltia no és sospitada en les dones. 

De manera alternativa, s’ha plantejat que les dones i els homes tenen diferent perfil de salut perquè són essencialment diferents en la seua biologia. «Per exemple, a les dones se’ls etiqueta més sovint problemes de salut mental, però si a la depressió i l’ansietat hi afegim l’alcoholisme i el suïcidi, la prevalença és similar en els dos sexes», explica María Teresa Ruiz Cantero. Abans del descobriment d’Helicobacter pylori com a agent causal de l’úlcera pèptica, la prevalença en les dones es creia més baixa que  la dels homes perquè es relacionava el risc amb patrons masculins com fumar tabac. També el tabac com a risc de malaltia pulmonar obstructiva crònica era la raó d’un diagnòstic menys freqüent en les dones, cosa que s’ha superat amb la realització de les espirometries. 

De la mateixa manera, també es poden produir infradiagnòstics en els homes. És el cas de l’osteoporosi, que constitueix aproximadament un terç del total dels casos, però és més sospitada i buscada en les dones per la menopausa. Els biaixos de gènere en l’atenció sanitària, per tant, també es produeixen quan es pressuposen diferències en l’expressió de les malalties entre els dos sexes que són errònies. 

Així, apunta Ruiz Cantero, «ens trobem amb malalties amb una prevalença més alta en un sexe; malalties amb diferent edat d’inici, simptomatologia (com l’infart), resposta al tractament i pronòstic en un sexe respecte de l’altre i malalties úniques d’un sexe, associades amb la reproducció». 

«La perspectiva de gènere aporta informació que ajuda a repensar per què i com els biaixos de gènere poden menar a un concepte erroni de certes malalties, sobretot en les dones, i influir en biaixos de gènere en el procés assistencial, tant en l’esforç diagnòstic (accés, demora i espera desigual a l’atenció sanitària oportuna des del començament dels símptomes, errors diagnòstics) com en l’esforç derivat (tipus d’estratègies terapèutiques, consum i despesa per sexe, i sobreprescripció de teràpies)», conclou la catedràtica de la UA.

Foto: María Teresa Ruiz Cantero (autor: Roberto Ruiz)

 

Notícia relacionada:

Una investigació de la Universitat d’Alacant revela l’augment de les desigualtats de gènere entre comunitats autònomes espanyoles 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464