Saltar apartados

Aristófanes, Shakespeare, Sòfocles i Eurípides es donaran cita en la VII edició del Festival de Teatre Clàssic l'Alcúdia - Universitat d'Alacant

El programa per al mes de juliol inclou vuit obres en dos apartats: teatre en l’ensenyament i teatre professional

 

PresentAlcudia
PresentAlcudia2
PresentAlcudia3

 

Alacant. Dimarts, 11 de juny de 2019

La Universitat d’Alacant ha presentat aquest matí en roda de premsa el programa del «VII Festival de Teatre Clàssic l’Alcúdia-Universitat d’Alacant», que té la col·laboració de l’Ajuntament d’Elx, l’Institut Valencià de Cultura (Generalitat Valenciana), la Diputació d’Alacant, la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Mutua Levante.

Enguany, el programa inclou vuit representacions a l’aire lliure, que tindran lloc en el Jaciment Arqueològic de l’Alcúdia, del 9 al 26 de juliol, dividides en dues categories: teatre en l’ensenyament i teatre professional, amb quatre obres en cada apartat.

La Universitat d’Alacant ofereix la doble programació de teatre en l’ensenyament i teatre professional ja que, «com a institució pública educativa, la UA promou la pràctica teatral entre l’alumnat universitari i de batxillerat i, així mateix, ofereix a tota la ciutadania muntatges d’obres de companyies professionals», com ha detallat en la seua intervenció el director del Servei de Cultura de la UA, Faust Ripoll. Ripoll ha estat acompanyat en la presentació del programa per la coordinadora territorial de l’Institut Valencià de Cultura, Alicia Garijo i per Alejandro Ramos, director de la Fundació L’Alcúdia.

El Festival començarà el dimarts 9 de juliol amb l’apartat Teatre en l’Ensenyament i l’obra de l’Aula de Teatre de la Universitat Permanent de la UA Las Tesmoforias, de Aristófanes, amb direcció d’Elizabeth Sogorb (representació en castellà). La representació següent d’aquest apartat serà l’endemà, dimecres 10 de juliol, amb l’obra La Tempesta de Shakespeare, a càrrec de l’Aula de Teatre Clàssic de la UA, amb direcció d’Iván Jiménez (en valencià). El dijous 11 arriba el torn de la Companyia de Teatre de la UMH, que posarà sobre les taules Edipo Rey vs Edipo, basada en l’obra Èdip Rei de Sòfocles (castellà). L’apartat de Teatre en l’Ensenyament finalitza el divendres 12 de juliol, amb una quarta obra a càrrec de la Nave Argo, companyia teatral del Col·legi Inmaculada Jesuïtes d’Alacant, amb Antígona bajo la arena de Sòfocles. Aquesta va ser la guanyadora del IV Certamen Escolar de teatre Grecollatí per a Secundària de la UA.

Obrirà l’apartat professional l’Institut Valencià de Cultura, el dijous 18 de juliol amb l’obra Somni, una producció pròpia basada en El somni d’una nit d’estiu de Shakespeare (representació en valencià), amb direcció de Juan Carrillo. El divendres 19 de juliol Maltravieso Teatro, La Almena Producciones i el Festival de Teatro de Clásico de Mérida, posaran sobre l’escenari Hipólito, d’Eurípides, amb direcció d’Emilio del Valle. També serà Eurípides el protagonista de la cita professional següent, el dijous 25 de juliol, amb Las Bacantes. El grito de la libertad, a càrrec de Sennsa Teatro (en castellà), sota la direcció de J.M. Mudarra. I finalitzarà l’apartat professional i la VII edició del Festival Climnestra, el divendres 26 de juliol, basada en obres d’Èsquil, Eurípides i Sòfocles, a càrrec de Producciones Equivocadas (castellà) amb direcció de José María de Castillo.

Les entrades ja poden adquirir-se a www.instanticket.es, i des de les 19 hores en el mateix jaciment els dies de les representacions. L’obertura de portes serà a les 20 hores i totes les representacions teatrals a les 22 hores. Més informació en www.veu.ua.es/festival-alcudia.

 

PROGRAMA:

Teatre en l’Ensenyament

Dimarts 9 de juliol - 22.00 h

LAS TESMAFORIAS, d’Aristófanes - Aula de Teatre de la UPUA

Direcció: Elizabeth Sogorb. En castellà - Entrada 5 €

Les dones es reuneixen, com cada any, en el pont de les Tesmofòries per a fer la seua assemblea anual. En aquesta ocasió el tema principal a tractar és la manera de venjar-se d’Eurípides, que encegant als homes amb la seua influència, vilipendia les dones i els fa perdre els seus privilegis. Eurípides, que està al corrent de tot, prepara un pla per a sortir-se airós de la situació; una «dona» desconeguda, fidel defensora de l’autor, apareix en la festa disposada a justificar-lo a qualsevol preu.

 

Dimecres 10 de juliol - 22.00 hores

LA TEMPESTA, de William Shakespeare - Aula de Teatre Clàssic de la UA

Direcció: Iván Jiménez. En valencià - Entrada 5 €

La Tempesta és l’última obra que va escriure William Shakespeare i es nota. En aquesta funció es mostra una amalgama d’emocions i sentiments humans. Els personatges, més de catorze, viuran una experiència màgica en una petita illa que els canviarà la vida per sempre. La proposta de l’Aula de Teatre Clàssic de la UA, transita entre la comèdia i el drama, la llum i la foscor. En el muntatge, no hi ha bons ni dolents. És una radiografia de l’ànima dels personatges de Shakespeare, però amb un neó rosa. La subtilesa i la bogeria es donen la mà durant l’espectacle.

 

Dijous 11 de juliol - 22.00 hores

EDIPO VS EDIPO, basada en Èdip Rei de Sòfocles - Companyia de Teatre de la UMH

Direcció i versió: Adán Giménez. En castellà - Entrada 5 €

Edipo vs Edipo, basada en Èdip Rei de Sòfocles, ens presenta la lluita interna del rei que, com un vertader tità, intenta aconseguir la salvació del seu poble davant del descontentament dels déus. Mogut per una indiscutible noblesa, Èdip haurà de lluitar contra la seua desconfiança pròpia, la lleialtat de la seua família i la de tota la seua cort. Una de les grans tragèdies gregues adaptada al teatre dels nostres dies que intenta posar en relleu el tema de l’existencialisme davant de com és d’atzarosa la vida, deixant sempre la mateixa pregunta en l’aire. Som amos del nostre futur?

 

Divendres 12 de juliol - 22.00 hores

ANTÍGONA, de Sòfocles - La Nave de Argo (Inmaculada Jesuïtes d’Alacant)

Direcció: Fernando Nicolás, Marién Navarro i Carlos Aragüez. Adaptació: Grup de teatre La Nave de Argo. - En castellà - Entrada 5 €

En Antígona s’enfronten dues nocions del deure: la familiar, caracteritzada pel respecte a les normes religioses i que representa Antígona, i la civil, caracteritzada pel compliment de les lleis de l’Estat i representada per Creonte. A més, estableix una oposició entre la manera en què les dues germanes, Antígona i Ismene, s’enfronten a un mateix problema.

 

Teatre professional

Dijous 18 de juliol - 22.00 hores

SOMNI, basada en El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare - Institut Valencià de Cultura

Dramatúrgia: Núria Vizcarro. Direcció: Juan Carrillo. En valencià - Entrada 15 €

Una nit d’estiu humida, és clar. Fa olor de pi i de suor, de sofre i de mar, de port i de peix, de sexe, brut, salat, fa calor, és clar. La lluna, diuen, avui es tornarà roja. Els vaixells es desfan al nostre pas i caminem entre pins i fàbriques. Des de lluny s’escolten grups de gent que canten i riuen, que van cap a la festa. S’hi trobaran persones de diferents mons, les del camp, de la ciutat, les que treballen a la fàbrica i les que no sabràs mai si són éssers màgics o només és que sempre hi han estat. Les parelles es formen; miren i ballen de reüll, potser aquesta nit tot ho faran de reüll. És el bosc més bosc que mai podràs imaginar al costat d’una ciutat que encara no és ciutat i d’un mar que encara és mar i que no vol deixar de sonar.

 

Divendres 19 de juliol - 22.00 hores

HIPÓLITO, d’Eurípides - Maltravieso Teatro, La Almena Producciones i Festival de Teatro de Clásico de Mérida

Versió: Isidro Timón i Emilio del Valle. Direcció: Emilio del Valle. En castellà - Entrada 15 €

Hipólito és una tragèdia d’amor i intolerància escrita fa 2500 anys, que ens ajuda a entendre dues idees capitals en el pensament contemporani: la necessitat de la igualtat real i efectiva de gènere; i la necessitat de poder estimar sense por a què diran. Hipólito es va estrenar el 22 d’agost del 2018 en el Festival de Teatro Clásico de Mérida, amb ple absolut en les cinc representacions i dos Premis Cerino (lliurats pels periodistes que segueixen el Festival) a la millor actriu (Camila Almeda) i a la millor versió (Isidro Timón i Emilio del Valle).

 

Dijous 25 de juliol - 22.00 hores

LAS BACANTES, d’Eurípides - Sennsa Teatre

Direcció: J.M. Mudarra. En castellà - Entrada 15 €

Las Bacantes d’Eurípides, pels seus diàlegs intel·ligents, les seues situacions extremes i impactants, la seua anàlisi del sentiment irracional i, sobretot per l’anàlisi de la dualitat humana, és considerada una de les millors tragèdies mai escrites. Sennsa ofereix una versió actualitzada i moderna del mite de Las Bacantes. En aquesta ocasió, el repartiment està integrat per onze actors i actrius que interpreten, canten, reciten i dansen en un entramat dramatúrgic on es presta una atenció especial a la part visual i a la plasticitat estètica.

 

Divendres 26 de juliol - 22.00 hores

CLITEMNESTRA, basada en obres d’Èsquil, Eurípides i Sòfocles - Producciones Equivocadas

Versió i Direcció: José María de Castillo. En castellà - Entrada 15 €

Clitemnestra és una dona víctima d’una societat consolidada per homes i per als homes, una dona rebel amb el sistema, avançada al seu temps i titllada, per tant, de cruel i perversa a ulls dels homes. Es donarà veu a les passions d’aquesta, als seus fracassos i els seus triomfs. Un recorregut a través de la vida de Clitemnestra passant pels moments més rellevants de la seua història al costat d’un cor clàssic reformulat i una posada en escena que cerca la multidisciplinarietat com a vehicle per a arribar al públic actual. La figura de la dona en la història... quant ha canviat i en quin lloc ens posiciona la seua forma de vida?

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464