Saltar apartados

La UA dedica les VIII Jornades Internacionals de Cultura de les Cures a la mutilació genital femenina

El dijous 13 de juny, experts analitzen el fenomen de la violència de gènere i l’MGF des d’una perspectiva històrica, fenomenològica, antropològica i social

Es comptarà amb l’experiència i el testimoni de dones que han patit violència de gènere i la mutilació genital femenina

 

Jornada_Cultura_CuidatsAlacant. Dimarts, 11 de juny de 2019

Experts de referència nacional i internacional abordaran en la Universitat d’Alacant el fenomen de la violència de gènere i la mutilació genital femenina (MGF) des d’una perspectiva històrica, fenomenològica, antropològica i social. En concret, el Grup d’Investigació Infermeria i Cultura de les Cures de la UA organitza les VIII Jornades Internacionals de Cultura de les Cures, dijous, 13 de juny, en la Facultat de Ciències de la Salut, per a promoure la reflexió i el debat sobre les diferents concepcions d’educació i cures de salut amb la finalitat d’afrontar la violència de gènere i la mutilació genital femenina.

Adreçades a professionals de la salut i persones vinculades a les ciències socials i humanitats, l’acte inaugural, a les 9.30 hores, estarà presidit per la vicerectora de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat de la UA, María José Rodríguez; el degà de la Facultat de Ciències de la Salut, José Antonio Hurtado; la vicepresidenta del Col·legi D’Infermeria d’Alacant, Montserrat Angulo; la directora del Departament d’Infermeria de la UA, Ángela Sanjuán, i el president de les jornades i coordinador Grup d’Investigació Infermeria i Cultura de les Cures, José Siles.

La conferència inaugural, prevista a les 10 hores, serà impartida per la investigadora del Grup Interdisciplinari per a la Prevenció i l’Estudi de les Pràctiques Tradicionals Perjudicials (GIPE/PTP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, Adriana Kaplan. Amb una llarga trajectòria en l’estudi de les migracions de l’Àfrica Subsahariana i els processos d’integració social en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva. Kaplan realitza, des de 1989, treballs de camp a Gàmbia, el Senegal i Guinea Bissau centrats en la prevenció de les mutilacions genitals femenines.

Durant les sessions, les expertes i experts analitzaran els determinants socials de la violència de gènere, la mirada dels homes davant l’MGF i les pràctiques de modificació corporal i mutilació genital femenina lligades a la tradició cultural en comunitats indígenes de Colòmbia.

A més, es comptarà amb l’experiència i el testimoni de dones que han patit violència de gènere i la mutilació genital femenina. La infermera i investigadora a Guinea Bissau Cadidjato Baldé, des de Metges del Món-Navarra, Fátima Djarrá, i Asha Ismail de Save a Girl Save a Generation, parlaran de les característiques i estratègies per a superar les conseqüències de la MGF.


Antecedents

El Grup d’Infermeria i Cultura de les Cures de la Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d’Alacant fa més d’un any que treballa en un projecte per a contribuir a l’erradicar l’MGF. Un dels eixos principals és conèixer la pròpia experiència i percepció sobre la mutilació genital femenina en dones de l’Àfrica subsahariana assentades a les comarques d’Alacant, així com realitzar un programa de formació i sensibilització per a professionals de la salut.

Des d’aquest projecte s’han impartit diversos cursos de sensibilització sobre l’MGF per a professionals sanitaris dels hospitals generals universitaris d’Alacant i Elx, a més d’activitats de conscienciació. Entre les accions programades destaquen aquestes Jornades Internacionals de Cultura de les Cures del dijous 13 de juny de 2019 a la Facultat de Ciències de la Salut de la UA.

Programa completNotícies relacionades:

La motivació que condueix a la mutilació genital femenina és la pressió social, no la religió

La Facultat de Ciències de la Salut de la UA lidera un projecte per a contribuir a l’erradicació de la mutilació genital femenina

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464