Saltar apartados

La UA dóna a conèixer les millors iniciatives empresarials de 2019 durant la gala Impuls

Els Premis Impuls finalitzen amb set projectes guardonats i tres reconeixements empresarials

 PREMIADOS_Impulso1

 Foto família dels premiats i reconeixements empresarials Gala Impuls 2019

 

Alacant. Dijous, 13 de juny de 2019

La vuitena edició dels Premis Impuls, organitzats per la Universitat d’Alacant i la Fundació Parc Científic d’Alacant, s’ha convertit un any més en la posada de llarg de la labor innovadora, de transferència i emprenedoria desenvolupada en la institució.

La gala Impuls ha tingut lloc aquesta vesprada, dijous 13 de juny, a la Sala Cool del Museu de la UA, en una multitudinària trobada presidida pel rector Manuel Palomar, i que ha comptat amb la presència del director general de Responsabilitat Social i Foment de l’Autogovern, Josep Ochoa; la directora general de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, Júlia Company; la secretària general de l’Agència Valenciana de la Innovació, Olivia Estrella, i també representants dels ajuntaments de Biar, Alcoi i Sant Vicent del Raspeig, autoritats acadèmiques, grups d’investigació i representants del món empresarial i estudiantil.

L’acte central, el lliurament dels Premis Impuls 2019 a iniciatives empresarials innovadores, ha estat precedit d’una taula de debat moderada per la vicerectora d’Investigació i Transferència de Coneixement, Amparo Navarro, en la qual han participat el president del Consell Social de la UA i president de la naviliera Baleària, Adolfo Utor; la fundadora d’Allise Devices, Beatriz Cerrolaza, spin-off de la Universitat Politècnica de Madrid dedicada a la tecnologia antifalsificació; i el fundador d’AIUDO, servei de cuidadors per a persones majors, Daniel Ibiza.

En total, en aquesta edició 2019, s’han presentat 32 iniciatives innovadores en les diferents categories: 6 en la modalitat A per a projectes empresarials promoguts per PDI, doctores i doctors o estudiants de doctorat l’objectiu del qual ha sigut l’explotació comercial de resultats d’investigació de la UA; i 6 en la modalitat B indicada per a projectes empresarials, promoguts per estudiants o titulades i titulats. A continuació es detallen els premiats.


Premis Modalitat A

Amb una dotació de 8.000 euros, més 3.000 euros del Parc Científic d’Alacant (PCA), el jurat ha premiat AdaptAI, projecte promogut pels investigadors el Grup de Robòtica i Visió Tridimensional (RoViT) de la UA Miguel Ángel Cazorla, Ester Martínez, José García, Francisco Gómez, Félix Escalona i Elad Rodríguez. La proposta d’AdaptAI se centra a comercialitzar productes basats en intel·ligència artificial orientats a millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i de la tercera edat.

A més, s’ha guardonat amb 4.000 euros i 3.000 euros del PCA a JVTech Wellness & Performance desenvolupat pels investigadors Juan Manuel Cortell i Vicent Fuster. JVTech és un projecte que sorgeix en l’àmbit de l’entrenament personal aplicat a la millora de la salut i la qualitat de vida. Aquesta tecnologia permet monitorar múltiples zones corporals i respon a la necessitat d’objectivar les valoracions i les supervisions de la praxi professional en el camp de la fisioteràpia.


Premis Modalitat B

En aquesta categoria dirigida a projectes promoguts per estudiants o titulades i titulats, s’ha atorgat dos premis de 1.500 euros de la Universitat d’Alacant i 2.000 euros del Parc Científic d’Alacant. El primer ha sigut per a Robi, més que un robot, de Roberto Saúl Cova i María Cutillas. Els promotors han dissenyat un robot amb un alt grau de tecnologia i funcionalitats, disseny atractiu i amigable per a pares i xiquets, i una gestió de continguts dissenyada perquè atenga les necessitats detectades en l’àmbit educatiu. Així, els emprenedors han aconseguit una proposta de valor que reuneix rendibilitat, educació i entreteniment en un mercat, el de la robòtica educativa, que està tenint una expansió a escala mundial.

El segon premi ha sigut per a un Guant Flexible que respon a la necessitat de millorar la vida quotidiana de persones amb disfuncions motores a les mans. Consisteix a dissenyar i fabricar un exoesquelet de guant (exoguant) que permeta a persones amb to muscular feble o nul manipular amb la seua mà objectes de la vida quotidiana d’una forma més còmoda i senzilla. Per al seu desenvolupament s’utilitzen materials de baix cost i codi obert fet que permet la fabricació per la mateixa persona interessada. Formen part de l’equip promotor Andrea González, Javier Esclapés, Manuel Gómez, David Pérez, Andrés Úbeda, Carlos Alberto Jara i José Luis Ramón.

Els quatre projectes premiats en les modalitats A i B gaudiran, a més, del Premi Càtedra Germà Bernàcer de la UA que consisteix en serveis de mentorització i tutorització per professionals socis del Fòrum de Debat Econòmic Germà Bernàcer, durant un període de sis mesos.

D’altra banda, de els 32 projectes presentats, s’han atorgat els premis següents:


Premi Vicerectorat de Campus i Tecnologia

S’ha lliurat un premi de 1.000 euros al projecte Wazime, de Jesús València i Pablo Sirvent, una app i una plataforma web creades amb la finalitat de revolucionar i simplificar l’intercanvi de dades de contacte sota el format de targetes de visita digitals (TDV), que empra tecnologia sonora d’alta freqüència. En l’actualitat, segons estudis, el 80% de les targetes de visita són perdudes, tirades o inutilitzades, fet que suposa una despesa, no una inversió, i un cost mediambiental insostenible. Wazime s’ha concebut amb l’objectiu de crear una suite de solucions per a aquells sectors del mercat que empren majoritàriament aquest mètode de transferència de dades obsolet, en una era cada vegada més connectada.


Premi Accessibilitat

Dotat amb 1.000 euros el Premi Accessibilitat ha recaigut en Accom dissenyat per Andrés Ferre, Alberto Madrero i Marcos Checa. La tecnologia ofereix un sistema automatitzat de comunicació per a persones amb discapacitat auditiva. Els dispositius dissenyats es connecten a un telèfon mòbil i transmeten el que una altra persona està dient i mostra a l’usuari la transcripció a través d’una App. Amb un disseny modular que ofereix versatilitat i adaptabilitat en diferents contextos, l’objectiu d’Accom és, en definitiva, facilitar el dia a dia de les persones amb discapacitat auditiva i dotar-los d’una major independència i que els permeta l’accessibilitat total en múltiples situacions quotidianes.


Premi emprenedoria social de la Fundació Caja Mediterráneo i Càtedra de Responsabilitat Social de la UA

Artefactos, impulsat des del Grup d’Investigació de Disseny en Enginyeria i Desenvolupament Tecnològic (DIDET), és un projecte social de disseny i desenvolupament col·lectiu que cerca generar solucions alternatives i accessibles en codi obert per a l’autonomia i la qualitat de vida de persones amb diversitat funcional, mitjançant la confluència del disseny col·laboratiu, la tecnologia i la innovació. Utilitza tecnologies emergents i involucra usuaris, famílies, enginyers, terapeutes, tècnics, estudiants i investigadors. Formen part de l’equip promotor Javier Esclapés, Irene Sentana, María del Carmen Díaz, Abel Parodi, Naiara Pérez, Alejandro Martín i Miguel Ángel Contreras. La Fundació Caja Mediterráneo posarà a la disposició d’Artefactos un espai de treball durant sis mesos, i també l’accés preferent i gratuït a totes les iniciatives formatives i divulgatives relacionades amb la responsabilitat social, nous models econòmics sostenibles i innovació social.


Reconeixements empresarials

Durant la gala Impuls 2019 també s’han lliurat diversos reconeixements empresarials. El primer, a l’Empresa de l’any del Parc Científic d’Alacant per a Bioflytech, spin-off fundada l’any 2012 per l’investigador de la UA Santos Rojo. Aquest projecte empresarial ha aconseguit diverses patents relacionades amb la cria artificial i producció massiva d’insectes, i també el know-how associat per a la producció industrial de farines proteiques i greixos funcionals per a l’alimentació animal i altres àmbits d’aplicació. L’any 2018, Moira Capital Partners va entrar com a soci en l’empresa per a impulsar el desenvolupament industrial d’aquesta, i la construcció de la primera planta industrial al nostre país amb capacitat de producció de més de 1.000 tones anuals de farina proteica basada en biomassa larvària.

El reconeixement a l’Empresa més col·laboradora en pràctiques i ocupació ha sigut arreplegat pel director de Recursos Humans de Gold Car, Eric Kauffmann. Amb més de deu anys col·laborant amb el Centre d’Ocupació, Gold Car ha oferit tots els anys pràctiques formatives externes a alumnat de la UA en una gran varietat de disciplines, i ha incorporat al seu equip humà egressades i egressats de la UA. A tall d’exemple, ha sigut una de les empreses que ha participat en la primera edició del Programa Gennera, l’objectiu del qual és definir i traslladar als estudiants i egressats grans reptes estratègics de les empreses participants perquè, després de rebre una formació específica i pràctica, creen grups de treball per a la generació de solucions.

Finalment, s’ha premiat al Grup Alacant com a Empresa més col·laboradora en I+D. Aquesta empresa i la Universitat d’Alacant col·laboren activament des de fa 18 anys en diferents temàtiques, relacionades fonamentalment amb temes mediambientals (control de depuració d’aigües residuals, minimització de contaminació acústica, etc.), millora de processos i mètodes analítics aplicats a la innovació i millora de la qualitat de productes de gelateria. Durant aquesta fructífera col·laboració, s’han signat prop de 20 contractes d’I+D, i s’han desenvolupat projectes amb diferents grups d’investigació de la UA.

Després del lliurament de premis i reconeixements, el rector de la UA, Manuel Palomar, ha destacat que la gala Impuls, a més de reconèixer l’emprenedoria sorgida en la UA, és una aposta per la transferència de coneixement i la innovació. «Una aposta que posem de manifest a través del nostre programa institucional d’innovació InnoUA que recull diferents accions per a reforçar l’acostament al nostre entorn socioeconòmic. I com una acció més d’acostament, incloem aquestes distincions a les empreses més col·laboradores de la UA en matèria d’I+D, pràctiques o ocupació», hi ha afegit.

«Aquesta aposta per l’emprenedoria es complementa amb el nostre projecte del Parc Científic d’Alacant, un espai d’excel·lència i innovació per a incentivar les relaciones universitat-empresa i dinamitzar la innovació i la competitivitat del nostre sistema econòmic», ha explicat.

 

Vídeo de la Gala Impuls 2019

 

Notícies relacionades:

La Universitat d’Alacant premia iniciatives empresarials innovadores en la gala Impuls 2019

Els guardons IMPULS a iniciatives empresarials innovadores tornen amb nous premis

La Universitat d’Alacant llança un itinerari formatiu per a emprenedors

 

1Mesa_redonda
2_Asistentes
3_Premio_AdaptAI
4_Premio_JVTech
5_Premio_Robi
6_Premio_Guanteflexible
7_Premio_Wazime
8_Premio_Accom
9_Premio_Artefactos
10_Reconocimiento_Bioflytech
11_Reconocimiento_GoldCar
12_Reconocimiento_GrupoAlacant
13_Manuel_Palomar
14_Fotofamilia_Gala_Impulso2019

 

Més imatges Impuls 2019

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464