Saltar apartados

La Universitat d'Alacant reuneix 200 xiques aspirants a universitària en els 4 campus del projecte 'Vull ser Enginyera'

 

Enginyeres1
Enginyeres2
Enginyeres3
Enginyeres4

 

Alacant, 13 de juny de 2019

La Universitat d’Alacant ha acollit aquesta setmana 200 alumnes d’instituts i col·legis en la celebració dels campus del projecte «Vull ser Enginyera» que, coordinat pel professor Luis Aragonés de l’EPS, compta amb el patrocini de l’Institut de la Dona. Les escolars procedeixen de 15 instituts i sis col·legis de diferents punts de la província d’Alacant.

Durant tres dies s’han dut a terme diferents tallers pràctics perquè les joves descobrisquen de primera mà el món de les enginyeries. L’objectiu, segons els promotors del projecte «és aconseguir que es trenquen les barreres i els estereotips que fan que les carreres tècniques tenen una participació femenina molt baixa». Entre les experiències a què s’han enfrontat les estudiants, destaca la programació de robots des de zero, la creació d’aplicacions mòbils, fer construccions amb ciment, maquetes amb espagueti, canviar el color de l’aigua amb petites reaccions químiques, entre d’altres xicotetes experiències amb què han pogut descobrir el món de l’enginyeria d’una manera més pràctica i amena.

«Vull ser Enginyera» és un programa per a la igualtat d’oportunitats que pretén promoure l’interès de l’alumnat d’educació secundària, en particular el de les xiquetes, per l’estudi de les ciències, la tecnologia, les enginyeries i les matemàtiques. El projecte està impulsat per l’Institut de la Dona i es desenvolupa en altres cinc universitats: UPM Autònoma de Madrid, la Universitat de Cartagena, la Universitat de Burgos i la Universitat de Granada.

La Universitat d’Alacant, a més d’allotjar el mes d’abril passat unes jornades on es van rebre 2.000 estudiants de tota la província al Paranimf de la UA i de col·laborar amb la resta d’activitats del projecte, ha organitzat 4 campus amb nombroses activitats com a complement els dies 11, 12 i 13 de juny.

 

Quatre propostes específiques

El coordinador del projecte «Vull ser Enginyera» a la UA i dels 4 campus, Luis Aragonés, assegura que el que es pretén és «incentivar a les xiquetes» perquè es decanten per la branca de ciències i es decanten per les enginyeries. «Tenim un desfasament important a nivell internacional, i el que pretenem és que les taxes d’accés s’equiparen, no solament per la necessitat que hi ha dins de les societats occidentals de professionals d’aquestes branques de coneixement, sinó perquè considerem que la mirada de la dona en aquestes matèries pot ser d’un gran interès social».

Els quatre campus, que tenen 50 alumnes cadascun (en dos grups de 25), s’han repartit en matèries com l’Enginyeria Informàtica i Enginyeria Biomèdica (Campus GigabytGirl); l’Enginyeria en Telecomunicació; Enginyeria Robòtica i Enginyeria Mèdica (Campus TechCampus), un altre d’Enginyeria Civil (Campus ConstruGirl), i finalment, un d’Enginyeria Química (Campus IQ Women Week). La proposta parteix del campus de GigaBytGirls, una experiència pilot que es fa des de fa tres anys, però centrat en la tecnologia.

Segons dades del Ministeri d’Educació, les dones representen un 54% de la població universitària espanyola. No obstant això, quan s’observen les carreres tècniques (enginyeria i arquitectura) la representació de dones baixa fins a un 25%, i es pot apreciar, a més, que aquesta xifra està descendint els últims anys.

Els instituts que han participat en aquests campus són Jorge Juan, Gaia, La Mola, Sant Vicent, Germans Amorós, Mediterrani, Malladeta, Manuel Broseta, Santa Pola, María Blasco, Navarro Santa Fé, L’Arabí, El Pla. Montserrat Roig i La Torreta. Mentre que els col·legis són Feyda, Teresianes, Altell, Salesians Don Bosco, Sant Joan Baptista i Sant Raimon de Peñafort.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464