Saltar apartados

Investigadors de la UA busquen solucions sostenibles a plagues i malalties que amenacen el cultiu del plàtan a escala mundial

Del 2 al 4 de juliol, experts nacionals i internacionals i empreses s’apleguen a la Universitat d’Alacant en un taller sobre quitosan, producte natural obtingut de residus de la indústria marisquera, per al maneig sostenible de patògens que fan perillar la producció de plàtans

 

 

Alacant. Divendres, 28 de juny de 2019

El Grup d’Investigació de Fitopatologia de la Universitat d’Alacant participa en el projecte MUSA, finançat per la Unió Europea (H2020), per a fer front a les plagues i malalties més importants que amenacen la producció mundial de plàtans.

El consorci del projecte MUSA està format per tretze grups d’investigació, empreses i experts en aquest cultiu i en el seu maneig sostenible d’Europa, Amèrica Central-Carib i Àfrica. «El plàtan és clau per a la seguretat alimentària mundial i està amenaçat per plagues i malalties que es veuen agreujades pel canvi global. L’aparició recent de noves races de patògens en fa perillar el cultiu», explica el director del Grup d’Investigació de la UA, Luis Vicente López Llorca.

Quitosan per a ‘vacunar’ plataners

El Consorci de MUSA treballa des de 2017 en agents de control biològic i productes naturals per al maneig sostenible del plataner. En aquest sentit, el Grup d’Investigació de Fitopatologia de la Universitat d’Alacant reuneix, del 2 al 4 de juliol de 2019, investigadors i personal d’empreses relacionades amb el plataner en un taller per a demostrar el potencial del quitosan, producte natural obtingut de residus de la indústria marisquera, en el maneig sostenible de plagues i malalties. Aquest curs està dirigit per l’investigador Federico López Moya del Grup d’Investigació de Fitopatologia de la UA.

El quitosan, expliquen els investigadors de la UA, actua com a fungicida de fongs patògens de plantes, però és compatible amb fongs beneficiosos (agents de control biològic). El quitosan pot actuar com a elicitor de defenses en la planta i actuar com una «vacuna» de manera que indueix el sistema immune vegetal. «Hi ha problemes emergents com el fong Fusarium oxysporum f.sp. cubense raça (TR4), molt difícils de controlar i en plena expansió a escala mundial. La raça TR4 és molt virulenta i infecta l’arrel dels plataners fins a causar la mort de la planta. En el projecte MUSA generem solucions per al control sostenible d’aquest fong i de plagues com el morrut negre i altres patògens del plataner», afegeixen Luis Vicente López Llorca i Federico López Moya.

Les sessions començaran el dimecres 3 de juliol a les 9 hores en el laboratori de Fitopatologia del Departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada, situat a la Facultat de Ciències de la UA.

El Grup d’Investigació de Fitopatologia de la Universitat d’Alacant fa més de vint anys que treballa en el mode d’acció, ecologia, producció i desenvolupament de fongs com a agents de control biològic i sostenible, així com la seua compatibilitat amb el quitosan. Compta amb una dilatada experiència de col·laboració en projectes tant nacionals i internacionals i amb empreses, a més d’intercanvis d’investigadors i estudiants amb centres d’investigació de països d’Europa, Amèrica i Oceania.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464